Afacerea PUG s-a facut prin intermediul societatii bucurestene Arhitext Intelsoft SRL, care a primit contractul de proiectare dupa doua licitatii ce s-au soldat cu scandaluri de rigoare, specifice administratiei Funar. Valoarea contractului a fost considerabila pentru acea vreme, circa 110.000 de dolari.

Desi societatea bucuresteana a fost si este acuzata ca a facut o treaba de mantuiala, proiectul PUG avand in final multe inadvertente, Consiliul Local Cluj-Napoca a avizat lucrarea societatii Arhitext Intelsoft in primavara lui 1999.

Nici comisia Tehnica de Urbanism a Primariei nu a verificat cu atentie proiectul de PUG al orasului, desi existau indicii ca lucrarea nu corespunde realitatii din teren. Pe atunci, comisia de urbanism era controlata de locotenentii primarului Gheorghe Funar, presedinte al comisiei fiind Liviu Macea, iar seful achizitiilor, directorul tehnic al Primariei, Mihai Muresan.

Cert este ca, de doi ani, acest PUG este nefolosibil, iar arhitectii si constructorii proiecteaza si construiesc in Cluj-Napoca dupa cum ii taie capul.

Arhitext, firma de familie a rectorului Popescu

Societatea Arhitext Intelsoft SRL nu este un birou de proiectare ca oricare altul. Printre actionarii societatii i-am regasit pe Cornelia Popescu, sotia rectorului Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, pe lectorul aceleiasi universitati, Arpad Zachi, dar si pe controversatul om de afaceri Cristi Burci, un apropiat al PSD, fostul patron al televiziunii Prima TV.

Universitatea Ion Mincu si societatea privata a familiei rectorului Popescu sunt implicate in diferite proiecte comune, cum ar fi un soft pentru administratia publica locala implementat in orasul Braila. Popescu ocupa si functia de presedinte de onoare al FC Sportul Studentesc.

De-a lungul timpului, Arhitext Intelsoft a realizat numeroase Planuri de Urbanism General (PUG) la Baia Mare, Targu-Mures sau chiar Bucuresti. Prestigiul Universitatii Ion Mincu se reflecta si in contractele companiei Arhitext Intelsoft, al carei sediu declarat este chiar in cladirea Institutului de Arhitectura Bucuresti (actuala Universitate de Arhitectura), de pe strada Academiei 18-20.

Arhitectii clujeni fac scandal degeaba

Calitatea proiectului PUG realizat de Arhitext Intelsoft este, in aceste zile, subiect de disputa in comunitatea arhitectilor clujeni, mai ales ca s-a dovedit in ultimii ani ca acest PUG este depasit, lucru ce a dus la grave incalcari ale reglementarilor de urbanism.

Arhitectul Zachi Arpad, administratorul si asociatul Artitext Intelsoft, este de parere ca societatea a realizat un PUG inovator la Cluj-Napoca, dar ca s-a lovit de reticenta consilierilor locali si a membrilor comisiei de urbanism. Au fost doua licitatii. Pe prima am contestat-o si noi, chiar daca nu am participat.

Arhitectul Ionel Vitoc a participat si el cu o firma, dar a fost descalificat pentru ca facea parte din comisie, dar era si consilier local (din partea PUNR, fostul partid al primarului Gheorghe Funar - n.red.), a declarat Zachi.

Foarte amuzat, arhitectul bucurestean mai spune in apararea societatii sale, acuzate ca a facut un PUG de mantuiala, ca a colaborat chiar cu arhitecti clujeni, carora le-a dat prin contracte de colaborare cate o bucatica din PUG.

Zachi mai spune ca arhitectii clujeni au facut intotdeauna scandal si ca de la inceput, de la licitatie, afacerea s-a desfasurat intr-o atmosfera idioata, ca s-au facut tot felul de manarii si nebunii.

In final, arhitectul sustine ca a primit banii de la Primarie cu sase ani intarziere si ca a fost fortat sa-si modifice PUG-ul pentru ca deliberativul local nu a vrut sa-i accepte proiectul ce viza o autostrada urbana menita sa descongestioneze traficul din oras.

Arhitectura, vagoane si mafie siciliana

Cel mai interesant asociat al societatii Arhitext Intelsoft este omul de afaceri Cristi Burci. Arhitext Intelsoft apare ca actionar in societatea Focus Sat TV, controlata de acelasi Burci, semn ca aparitia acestuia intr-o firma de arhitectura nu este chiar intamplatoare.

Burci apare in topul celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 40 de milioane de dolari, dar in domenii de activitate precum media sau repararile de vagoane. Conform presei centrale, Burci si-a dezvoltat un adevarat imperiu financiar in mandatul PSD, beneficiind de apropierea de ministrul Transporturilor, Miron Mitrea.

Prin intermediul a doua societati offshore din Lugano - Elvetia, Eurorailway Holding si International Railway System SA, omul de afaceri a cumparat mai multe societati care intretin vagoanele CFR Marfa. Partenerul lui Burci in Internatioanal Railway System SA este la fel de controversatul om de afaceri prahovean Dumitru Crestin, anchetat pentru afacerile facute pe seama rafinariei Astra Ploiesti.

Crestin este conexat, conform articolelor de presa, cu fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, arestat intr-un dosar de coruptie de procurorii DNA, implicat si el in afacerile de la Astra. Partea intunecata a afacerilor lui Cristi Burci duce spre cantonul elvetian Lugano, unde o companie de consultanta financiara - Fidirevisa - administreaza contabilitatea imperiului offshore Burci-Crestin.

Fidirevisa este patronata de italo-elvetienii Tito Tettamanti si Giangiorgio Spiess, acuzati de procurorii italieni de legaturi cu mafia siciliana, inclusiv de relatii de afaceri cu companiile ex-premierului italian Silvio Berlusconi.