Dezvoltatorul software clujean s-a infiintat in anul 2000, printr-o asociere intre IT-stul clujean Daniel Metz si o companie germana de profil. In 2002, fostul director general a preluat integral fraiele societatii.

Compania s-a dezvoltat ulterior, deruland afaceri in special in Vestul Europei, si reusind sa incheie contracte cu companiile multinationale DaimlerChrysler - pentru asigurarea de software pentru sistemul de aprovizionare si BMW - sistem de suport informatic pentru platformele reprezentantelor auto.

In martie 2006, EBS Romania a devenit Microsoft Gold Certified Partner, semnarea acordului reprezentand o miscare strategica importanta a clujenilor. Mai avem un contract in Luxemburg, pe care-l vom dezvalui numai la toamna. Deocamdata, nu vi-l putem spune, deoarece incalcarea clauzei de confidentialitate ne-ar costa o jumatate de milion de euro!, a spus Metz.

Nepasare studenteasca

In aceasta luna, EBS Romania a semnat un parteneriat cu compania germana KBIT pentru adaptarea la piata locala a sistemului software de gestiune Clarvision ERP pe piata acestui stat. Contractul are o valoare de 250.000 de euro si presupune implementarea, la nivel local, a acestui software de contabilitate si de gestionare a resurselor pentru Universitatea de Stiinte Aplicate din Berlin.

Proiectul-pilot va fi generalizat la alte trei universitati din Germania, a spus directorul general EBS Romania. In vederea implementarii programului informatic in Germania, acordul de parteneriat prevede infiintarea unei companii cu sediul in acest stat, care va purta denumirea Clarvision GmbH.

Specialistii clujeni se vor deplasa, in septembrie, la Berlin pentru a asigura traducerea interfetei in limba germana si adaptarea sa la legislatia tarii respective, urmand ca, de anul urmator, EBS-Clarvision sa demareze productiv procesele de promovare-vanzare-implementare pe piata germana si adaptarea programului la necesitatile locale.

Sistemul ERP Clarvision, folosit de 500 de companii cu profil de productie din tara si din strainatate, este o solutie software care permite controlul si reglarea activitatilor dintr-o companie sau o organizatie. Programul a fost dezvoltat in doi ani.

Pentru ca, in Germania, concurenta este fantastica, nici o firma din Romania nu are nici o sansa de a se impune pe aceasta piata matura fara sa urmareasca o anumita nisa si fara o colaborare cu o companie de profil din acest stat. Spun asta pentru ca intrarea pe piata germana inseamna sume enorme alocate pentru marketing si promovare, sustine Metz.

Cu toate acestea, conducerea EBS este ingrijorata de lipsa de specialisti cu care se confrunta. Din pacate, studentii clujeni prefera sa se joace pe calculator, in camine, in loc sa se perfectioneze. Noi trebuie sa dam drumul la patru proiecte de anvergura si nu prea avem cu cine, cu toate ca, la noi, un programator bun castiga intre 1000 si 1500 de euro, a remarcat directorul EBS.

O alta problema de care se loveste dezvoltatorul clujean de software se refera la majorarea cheltuielilor de personal cu cate 25% pe an, dandu-i o perspectiva ingrijoratoare in ajunul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. EBS Romania, care face parte din grupul de firme cu acelasi nume, cu sediul central in Cluj-Napoca, are 130 de angajati. In Romania, EBS dispune de sedii la Sibiu si la Arad.

Incercari de concentrare a IT-stilor

Mai multe societati clujene din IT s-au grupat, in 2005, intr-un nucleu al carui scop il reprezinta accesarea de proiecte internationale importante. Prima grupare IT din Romania, plasata in Parcul Industrial Tetarom Cluj, va dispune de sediu de un milion de euro si de un buget special de promovare, a anuntat copnducerea acestuia.

Transylvania Cluster va implica, pentru inceput, 460 de specialisti certificati din sase societati, care vor acoperi competente in servicii bancare, finante, investitii, comert electronic, supermagazine, guvernare electronica, asigurari sau telecomunicatii. Grupul beneficiaza de doi consultati angrenati in relatii cu zona Sillicon Valley (SUA).

Printre proiectele vizate de Transylvania Cluster se numara, la nivel national - licitatiile Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, regional - administratie locala si judeteana, international - introducerea generatiei a treia de telefonie mobila.