Unul dintre initiatorii demersului de reabilitare termica a blocurilor vechi din municipiu, consilierul local Laszlo Attila (liderul UDMR Cluj) a declarat, ieri, pentru ZIUA de Cluj, ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu ministrul delegat pentru Lucrarile Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, Clujul ve deveni centrul pilot in care Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va demara, din fonduri proprii, lucrarile de reabilitare termica.

Ministrul Borbely a fost de acord ca, in cadrul acestui proiect pilot, MTCT sa suporte si partea de fonduri care revenea asociatiilor de locatari pentru reabilitarea termica a imobilelor.

Acest lucru il vom stabili probabil joi, cand ministrul va fi in judetul Cluj, la sarbatoarea comunei Sic, sustine liderul UDMR Cluj. Conform Programului guvernamental de reabilitare termica, costurile lucrarilor vor fi suportate, in proportie de 33%, de catre MTCT, bugetul local si asociatiile de proprietari, acestea din urma avand posibilitatea de a achita sumele in cinci sau sase rate.

Termen prelungit pentru depunerea documentatiei

Din discutiile cu ministrul, s-a convenit ca in Cluj-Napoca, in cadrul proiectului pilot cu finantare suportata de MTCT, sa fie alese asociatiile de proprietari care, in mod constant, sunt fara datorii la buget. Am dori sa ajungem, joi, la un acord prin care sa fie reabilitat termic, pe banii de la bugetul ministerului, cate un bloc din fiecare cartier al municipiului Cluj-Napoca, ne-a declarat Laszlo Attila.

Liderul UDMR Cluj a precizat ca toate cele 42 de documentatii depuse din partea asociatiilor de proprietari din Cluj-Napoca au primit avizul ministerului, municipiul fiind de departe pe primul loc la capitolul numarului de avize obtinute. De aceea, ministrul mi-a spus ca va prelungi termenul de depunere a documentatiei asociatiilor de locatari din Cluj la minister, fara a preciza o data.

Cert este ca pentru cele care au primit, pana acum, avizele, se poate trece la licitatia pentru expertiza si auditul termic al imobilelor respective, spune Laszlo Attila. Conform proiectului de reabilitare termica, in Cluj-Napoca tebuie efectuate lucrari la 700 de imobile, in general blocuri construite in perioada 1950 - 1985, imobile construite in 17 stiluri arhitecturale distincte.

Lucrarile de reabilitare termica constau in izolarea cu placi de polistiren a peretilor exteriori, precum si a plafoanelor exterioare si interioare ale imobilelor si scimbarea sistemului interior de tevi si dotarea imobilelor cu geamuri sistem termopan. Conform estimarilor, factura la energia termica, dupa reabilitare, va scadea cu 30 - 35%.

O data cu integrarea in Uniunea Europeana, Guvernul nu va mai putea acorda subventii pentru energia termica, aceste fonduri urmand a fi folosite pentru acest program de reabilitare termica, de aceea este importanta rapiditatea intocmirii documentatiei tehnice pentru fiecare imobil. Reamintim ca, pentru municipiul Cluj-Napoca, subventia de la bugetul central care se acorda pentru aceasta iarna se ridica la 30 de milioane de lei.