La festival ProEtnica 2006, Andrei Marga a sustinut o expunere pe tema crizei de valori din societatea contemporana * Sunt capabile institutiile statului modern sa genereze resurse de motivare a cetatenilor?

Expunerea fostului ministru al Educatiei Nationale s-a axat pe problema religiei in societatea contemporana. In viziunea sa, valorile religioase se afla in criza, modelul laic de sorginte liberala fiind sortit esecului.

Situatia politica actuala a demonstrat capacitatea religiei de a motiva, de a produce modele si valori in societatile contemporane." Identitatea religioasa e o identitate mult mai profunda decat orice alta identitate", sustine Marga.

Pe de alta parte, evenimentele politice ce au marcat ultimii ani au demonstrat inclusiv capacitatea religiei de a distruge modele intr-un stat ce se baza pe organizatiile laice, de tip birocratic.

Europenii mai religiosi

Un studiu realizat in Viena in 2002 a aratat ca se inregistreaza un trend crescator in ceea ce priveste rolul religiei in viata europenilor. Nici Romania nu se exclude acestui fapt, fapt observabil inclusiv din cota ridicata de incredere inregistrata de Biserica.

Conform lui Andrei Marga, actuala societate trece printr-o criza de valori, datorata inclusiv imposibilitatii statului modern de a oferi valori absolute.

Studiul invocat a demonstrat ca, acolo unde societatiile sunt suprapolitizate, creste religiozitatea, fapt aparent paradoxal, insa explicabil prin nevoia valorilor morale, identificabile in sfera religiei.

Dincolo de acest aspect, studiul a demonstrat ca se inregistreaza o scadere in ceea ce priveste participarea individului la ritualul religios, aspectul practic fiind redus.

Chiar daca 80 la suta dintre europeni se declarau religiosi, procentul celor care merg la biserica fiind mult mai redus chiar daca, la nivel declarativ, europenii se declara religiosi. Cu alte cuvinte asistam la un proces de identificare cu valorile religioase, uneori in detrimentul practicilor.

Globalizarea creste religiozitatea

Conform expunerii lui Andrei Marga, procesul globalizarii influenteaza pozitiv religiozitatea. In situatia in care procesul de mondializare uniformizeaza culturile, religia, prin caracterul universal, se include procesului. Mai mult, stiinta se apropie de religie, in situatia in care istoria cultelor si a fondatorilor sai este tratata stiintific.

Pe de alta parte, filozofia contemporana nu mai este atat de departata de dogmele religioase. Succesul societatilor in care religia a avut un rol important a fost demonstrat de evolutia Statelor Unite ale Americii, a argumentat Marga. In acest sens, contrar modelului european, in care stiinta era amenintata de religie, cazul american a demonstrat contrariu.

O societate in care valorile religioase au avut un rol important a reusit sa se dezvolte intr-un ritm neintalnit pe continent. Conform lui Marga, democratiile europene sunt nevoite sa isi recalculeze rolul acordat religiei in societate. "Europa a intrat intr-o criza de maturitate. Democratiile europene sunt in fata revizuirii dosarului religios", a argumentat Andrei Marga.

Trebuie sa luam in calcul aici inclusiv riscurile crizei prezentate de profesorul Marga. Samuel P. Huntington prevestea, in Ciocnirea Civilizatiilor ca viitorul razboi mondial va fi unul religios. In acest sens, identitatea pe care religia o ofera este exclusivista, de cele mai multe ori, generand conflicte.

Teza este demonstrata de actuala reactie a societatilor islamice traditionale la modernismul impus odata cu globalizarea, reactie ce explica inclusiv fenomenul terorist.