In urma controalelor de saptamana trecuta, OPC Cluj a incheiat 57 de procese verbale de contraventie, fiind aplicate amenzi in valoare de peste 51 de mii lei noi, precum si avertismente. In functie de gravitatea neregulilor, s-a dispus sistarea temporara a fabricatiei sau a prestarii serviciilor in cazul a noua agenti economici.

Valoarea produselor cu abateri depistate pe piata, in acest interval, este de 49,5 mii lei noi.

Actiunile de control au cuprins unitati din Cluj-Napoca, Campia Turzii, Nicula, Dej. La Nicula, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, inspectorii OPC au desfasurat verificari a 40 agenti economici. Produsele cu abateri au fost in valoare de 38 de mii de lei noi.

Deficientele constatate au fost: comercializarea de jucarii periculoase (pistoale cu bile, sageti cu virf ascutit etc), neasigurarea parametrilor de securitate prescrisi de producatori pentru produsele alimentare comercializate (produse tip fast-food, maioneza etc.).

La Dej, cu ocazia Zilelor Dejului, au fost verificati zece agenti economici si s-a intervenit la serviciul de salubritate din cadrul Primariei Dej pentru a asigura igienizarea toaletelor ecologice aflate in perimetrul de desfasurare.

La Cluj-Napoca au fost verificate magazinele alimentare si unitatile de alimentatie publica din zonele Someseni, Feleacu, Luna, Savadisla.

Au fost semnalate cazuri de comercializare a produselor alimentare expirate, nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, neasigurarea parametrilor se securitate pentru unele produse alimentare expuse pentru comercializare, deficiente de informare a consumatorilor. Pentru neregulile semnalate, agentii economici au fost sanctionati contraventional cu amenzi intre 5-30 milioane lei.

Un bar din municipiul Cluj-Napoca a fost inchis definitiv, intrucat nu avea autorizatie si etala conditii igienico - sanitare necorespunzatoare. Amenda aplicata a fost in valoare de 30 milioane lei.

Dupa canicula, vin ploile! Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis avertizari cu cod galben pentru prefecturile a 31 de judete.

In intervalul 21 august, ora 15.00 si pana pe 22 august, ora 12.00, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cea mai mare parte a tarii si se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, trecator cu aspect de vijelie, izolat caderi de grindina si averse, care vor avea si caracter torential.

Judetele afectate sunt Bacau, Bistrita- Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Galati, Giurgiu, Harghita, Iasi, Ialomita, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Vaslui, Vrancea, Tulcea si municipiul Bucuresti. (A.M.)

Acuzatii mai grave pentru Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a prezentat ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce a primit o citatie de la procurorii care ancheteaza dosarul Rompetrol si dupa ce lipsise de la alte doua intalniri programate de anchetatori.

Dinu Patriciu s-a prezentat ieri la Parchetul General, pentru a fi anuntat de procurori despre schimbarea incadrarii juridice. Concret, procurorii au modificat una din infractiunile de care este acuzat din delapidare in delapidare in forma continuata. Avocatii omului de afaceri sustin ca, de fapt, in dosar nu s-a intamplat nimic.

Una din spetele din dosarul Rompetrol, si anume creanta Libia, a fost subiectul discutiilor dintre Dinu Patriciu si procurori. Avocatii omului de afaceri au declarat ca modificarea in dosarul de urmarire penala arata ca cercetarile inca nu s-au finalizat.

Totodata, schimbarea de incadrare de la delapidare la delapidare in forma continuata i-ar aduce lui Dinu Patriciu, in cazul in care va fi condamnat definitiv, cinci ani de detentie in plus.

Procurorii spun ca, din momentul in care Dinu Patriciu a devenit actionar majoritar al Rompetrol SA, a inceput demersurile pentru incasarea unei creante din Libia, stabilita la 85 de milioane de dolari.

La acea vreme, Patriciu s-ar fi substituit in mod fraudulos fostei firme Rompetrol din subordinea Ministerului Petrolului, cea care avea, de fapt, dreptul sa incaseze datoria libiana. Dinu Patriciu era programat pentru zece vizite la Parchetul General, in datele de 2, 8, 10, 15, 17, 22, 24, 29, 31 august si in 4 septembrie, pentru a i se prezenta documentele stranse de anchetatori.

Patriciu este cel mai important invinuit in cazul Rompetrol si este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave- in legatura cu privatizarea Vega si a rafinariei Petromidia, complicitate la abuz in serviciu in forma calificata- contractul Repsol Exploracion, complicitate la evaziune fiscala- in relatia cu RAFO SA si rafinaria Steaua Romana, complicitate la vanzarea de actiuni la preturi vadit inferioare, manipularea pietei de capital si recomandarea si divulgarea de informatii privilegiate - tranzactionarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, delapidare cu consecinte deosebit de grave - valorificarea creantei din contractul EPSA. (Meda Ion)

Secretari de stat pusi pe liber

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a semnat eliberarea din functie a mai multor secretari de stat, ca urmare a restructurarii aparatului Executivului, decizie luata la nivel de coalitie:

Cristina Ana-Maria a fost eliberata din functia de presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Gabriela Vasile a fost eliberata din functia de vice-presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Dan Petrescu a fost eliberat din functia de secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru.

Cristian Mihai Carausu a fost eliberat din functia de secretar de stat la Departamentul de Implementare Programe si Ajustare Structurala din cadrul Cancelariei Primului-Ministru.

Tudor-Alexandru Chiuariu a fost eliberat din functia de secretar de stat la Departamentul pentru Lupta Antifrauda din cadrul Cancelariei Primului-Ministru.

Stefan Francisc-Csutak a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene.

Dan Cristian Stoica a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei.

Cristian Vladescu a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii Publice, urmand sa detina, in continuare, calitatile de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Vasile Gabriel Nita a fost eliberat din functia de adjunct al sefului Departamentului ordine si siguranta publica, cu rang de subsecretar de stat, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Constantin Popescu a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Dorin Costel Todor a fost numit in functia publica de secretar general al Ministerului Justitiei.

Pe data intrarii in vigoare a acestei decizii se abroga decizia primului-ministru nr. 49/2006 privind promovarea temporara a lui Dorin Costel Todor in functia publica de secretar general al Ministerului Justitiei.

Deciziile au fost semnate in data de 18 august 2006 si intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Posturile de secretar de stat si cel de subsecretar de stat eliberate vor fi restructurate.