Conducerea Primariei Bistrita refuza sa accepte constructia gropii de gunoi a judetului pe raza municipiului si propune CJ ca viitorul depozit ecologic sa fie amplasat pe raza comunei Dumitra, situata la 15 kilometri de oras. Administratia judeteana a refuzat, insa, acest amplasament, motivand ca ar exista unele probleme privind calitatea solului.

In cazul in care viitorul amplasament al depozitului ecologic nu se decide la timp, termenul-limita fiind la sfarsitul acestei saptamani, judetul risca sa piarda o finantare nerambursabila de peste 20 de milioane de euro.

Purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Rusti, a declarat ca unul din motivele pentru care municipalitatea nu este de acord sa se construiasca depozitul ecologic pe teritoriul orasului il constituie lipsa terenului adecvat.

Potrivit sursei citate, in prezent, s-a identificat o suprafata de teren de 10 hectare in cartierul Sigmir, pe Valea Scurta, care ar putea fi extinsa cu cel mult 3 hectare, insa numai daca va fi defrisata o padure. In schimb, daca groapa de gunoi ecologica ar fi construita pe raza comunei Dumitra, aici ar exista intre 15 si 20 de hectare de teren disponibile cu posibilitate de extindere.

In plus, terenul din Dumitra este inconjurat de suprafete cultivate sau de pasuni, in timp ce la Bistrita, groapa de gunoi ar fi la mai putin de 1 km de zona locuita a cartierului Sigmir, in vecinatatea unei zone de agrement si a doua baze sportive foarte frecventate.

Daca depozitul ecologic se va construi la Dumitra, ar fi necesara o investitie in reabilitarea drumului de acces, in lungime de 700-800 de metri, in timp ce, daca s-ar amenaja la Bistrita, acesta ar avea circa 2 km, fiind necesara o investitie in reabilitare de doua ori mai mare.

Consiliul Judetean a programat, in aceasta saptamana, o intrunire cu toti primarii, in care va fi stabilit amplasamentul viitorului depozit ecologic. In cazul in care nu se va lua nici o decizie, Bistrita-Nasaud va pierde banii europeni alocati in acest scop.