Un nou scandal a izbucnit intre conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala de Sud-Est si ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Dupa ce ministrul Integrarii a sugerat ca va cere schimbarea conducerii agentiei de dezvoltare, directoarea acesteia, Luminita Mihailov, iese la contraatac.

Motivul noii dispute este legat de esuarea proiectului Parcului Industrial din Zona Libera Braila. Proiectul primise finantare europeana.

In prezent, pentru ca lucrarile au fost intrerupte, Romania va fi nevoita sa returneze Comisiei Europene finantarea de 3,8 milioane de euro. In caz, procurorii Departamentului National Anticoruptie au inceput o ancheta.

Ei au indicii ca o mare parte dintre fondurile publice destinate construirii parcului ar fi fost deturnate. Ele ar fi ajuns in conturile constructorilor turci, selectati in urma unei licitatii internationale.

Parcul Industrial din Zona Libera Braila ar fi urmat sa aiba o suprafata de 10 hectare. El ar fi urmat sa polarizeze o serie de investitii din zonele Braila si Galati.

Valoarea totala a proiectului era de 6,89 de milioane de euro. 4,35 de milioane de euro erau oferite de Comisia Europeana iar 1,45 de milioane veneau de la Guvernul Romaniei.

Diferenta de 1,09 milioane de euro ar fi trebuit sa fie asigurata din fondurile proprii ale Zonei Libere Braila sau din surse private. Ministrul Anca Boagiu considera drept vinovata pentru acest esec conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala. Si asta cu atat mai mult cu cat in cadrul aceleiasi Regiuni de Sud-Est, un alt proiect important a fost ratat.

Pavilionul din Constanta, motiv de proces

Este vorba de construirea Pavilionului Expozitional din Constanta. Construirea acestuia a fost oprita definitiv dupa ce conducerea Consiliului Judetean a retras autorizatia de construire.

Anca Boagiu este de parere ca aceasta retragere a fost abuziva. Ea a anuntat deja ca il va da in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala de Sud-Est, Luminita Mihailov, spune ca institutia pe care o conduce nu avea nici un fel de atributie legata de urmarirea proiectelor europene. Ea a afirmat ca datoria de a-i controla pe constructori revenea chiar Ministerului Integrarii Europene.

Si asta cu atat mai mult cu cat agentiile de dezvoltare regionala nu au decat statutul unor organizatii neguvernamentale. Ele sunt subordonate Consiliilor de Dezvoltare Regionala, formate din presedintii Consiliilor Judetene.

Luminita Mihailov a mai declarat ca aceasta situatie a fost evidentiata si de rapoartele functionarilor Comisiei Europene.