Planul de amenajare a teritoriului zonal interorasenesc Deva-Simeria-Hunedoara va fi definitivat anul viitor, chiar daca „unele administratii nu prea vor sa cedeze”, sustine vicepresedintele Consiliului Judetean, Dorin Paran. Si Iuliu Winkler, ministru delegat al comertului, presedinte al filialei judetene UDMR Hunedoara, afirma ca pentru constituirea zonei interurbane trebuie sa existe, un consens politic. Din acest punct de vedere, liderii locali din coalitia de guvernare s-au intalnit doar o singura data, la o discutie de principiu.

Gheorghe Popescu, vicepresedinte PSD Hunedoara si consilier judetean, sustine ca eventualele interese politice, marunte de altfel, pot fi eliminate printr-un referendum. “Vointa popurului bate interesul unor politicieni care nu-si doresc aceasta unificare, de teama sa nu-si piarda privilegiile castigate la alegeri”, afirma Gheorghe Popescu.

“Unificarea este necesara”

In pofida greutatilor, proiectul de unificare a municipiilor Deva, Hunedoara si a orasului Simeria, merge mai departe, cele trei unitati administrativ teritoriale fiind „condamnate” la colaborare, deoarece acesta este singurul mod de actiune eficienta in procesele legate de descentralizare, mai spune ministrul Iuliu Winkler.

„O asemenea asociatie, intre cele trei localitati este extrem de importanta pentru zona si consider ca trebuie sa existe o dezbatere serioasa, inclusiv politica. Ca presedinte al UDMR Hunedoara, voi propune o discutie cu liderii partidelor politice din Coalitie, din judet, in acest sens.

Realizarea unificarii administrative este necesara si in perspectiva construirii Coridorului IV al autostrazii. Daca analizam proiectul de dezvoltare al acestei zone, vedem ca, deocamdata, nu exista o sincronizare intre cele trei localitati.

Totusi, un element important este ca intre municipiile Deva si Hunedoara exista o complementaritate, in sensul ca Deva nu mai dispune de spatii pentru o dezvoltare economica, in schimb in municipiul Hunedoara exista asemenea spatii. De asemenea, in Hunedoara exista forta de munca disponibila”, sustine ministrul Iuliu Winkler.

Proiectul “troleibuzul”

Conurbatia Deva-Hunedoara-Simeria ar putea atrage si subventii de la Uniunea Europeana, pentru transportul in comun, degrevand astfel bugetele locale. Dorin Paran, vicepresedintele CJ Hunedoara, declara ca este posibil ca autoritatile judetene sa repuna pe tapet un proiect vechi de cateva zeci de ani, care prevedea o linie de troleibuz care sa asigure transportul in comun intre Deva si Hunedoara.

„UE intentioneaza sa infiinteze operatori unici de transport in comun, gen operatorul judetean de apa, Apa Prod, care sa practice un tarif unic. UE a stabilit ca in astfel de mijloace circula populatia cu venituri mici, iar biletele urmeaza sa fie subventionate.

Este posibil sa primim fonduri de coeziune pentru realizarea unei linii de troleu care sa asigure transportul intre Deva-Hunedoara si Simeria”, afirma Dorin Paran.

Primul pas spre unificare

Primul care a aprobat acest proiect de unificare a fost Consiliul Local Deva, prin Hotararea adoptata in 19.08.2005. Alesii locali din Simeria si-au dat acordul in data de 27.09.2005, iar Consiliul Local Hunedoara a votat proiectul abia in 27.04.2006.

La aceasta ora, Univeristatea Politehnica din Timisoara a demarat procesul de armonizare a Planurilor Urbanistice Generale a celor trei orase si a localitatilor apartinatoare.