Daca de dosarele de la Politie nu s-a mai auzit nimic, cel de la DNA este inca fierbinte. Inainte de a lucra in Primarie, Muresan a fost, timp de doi ani, director la Fondul Proprietatii Statului (FPS) Cluj. S-a ocupat in anii ’90 si cu trafic cu combustibil.

Acum, Muresan este sef al organizatiei municipale a PRM, om de afaceri in domeniul imobiliar si posibil viitor inculpat pentru luare de mita. Cu toate ca este un personaj despre care presa a scris mult, Muresan spune ca nu a mai acordat un interviu propriu-zis unui ziarist. Doar unor politisti si unui procuror.

ZIUA de Cluj: Cat de bogat ati iesit din Primarie? V-ati consolidat financiar cat ati fost in functie?

Mihai Muresan: (zambeste) Deci, normal ca lucram de multi ani, sotia mea si cu mine, si evident ca orice timp scurs duce, daca este utilizat cu folos, spre o crestere a prosperitatii. Dar n-as putea spune care este diferenta intre momentul intrarii si momentul iesirii.

ZIUA de Cluj: Oricum, mai prosper?

Mihai Muresan: Mai prosper, da, si trebuie sa tinem cont si de faptul ca a fost o perioada destul de lunga si societatea romaneasca a avut o evolutie. Pentru unii buna, pentru altii nu neaparat buna. Intre 1996 si 2004 s-au petrecut foarte multe evenimente in Romania.

ZIUA de Cluj: Circula legende despre casele dumneavoastra. Chiar asa, cate imobile aveti si unde?

Mihai Muresan: Am o casa pe Aviator Badescu pe care am terminat-o practic anul acesta, cand am dat-o in functiune, si am o cabana la munte in judetul Cluj.

ZIUA de Cluj: Atat? Alte vile?

Mihai Muresan: Nu, nu.

ZIUA de Cluj: Ati cunoscut persoane dubioase in perioada in care ati activat in Primarie?

Mihai Muresan: Persoane dubioase? Aaaa...Am cunoscut foarte multa lume in Primarie, cum e si normal in atatia ani, dar eu nu pot sa spun despre unul sau despre altul ca este dubios. Dubios in sensul la care cred ca va ganditi dumneavoastra.

ZIUA de Cluj: Cu care n-ati acceptat sa colaborati.

Mihai Muresan: Nu. N-am avut astfel de intalniri, ca sa zic asa. In primul rand, acolo nu trebuia sa fiu eu cel care sa stabilesc daca este cineva credibil sau mai putin credibil. Credibilitatea era data de documentele pe care le prezenta sau de actiunile pe care le intreprindea in relatia cu Primaria.

ZIUA de Cluj: Avand in vedere functia ce ati ocupat-o, nu ati fost abordat niciodata de anumiti afaceristi pentru vreo licitatie?

Mihai Muresan: Nu. Nu. Sigur ca investitiile care sunt promovate, in general, de catre o Primarie cum este cea a Clujului sunt destul de atractive si vedeti ca si acuma sunt foarte multe obiective interesante pentru care se manifesta interes inclusiv din strainatate. Vin, se fac propuneri, se fac oferte.

Evident ca astfel de intalniri au fost, dar nici intr-un caz ele nu au depasit un cadru normal, sa zicem, al unor relatii.

Muresan crede in justitie

ZIUA de Cluj: Aveti emotii in privinta dosarului de la DNA in care sunteti anchetat?

Mihai Muresan: Aaa.. nu. Nu am emotii. Sigur ca nu este o chestiune care sa te faca fericit, o cercetare de acest gen. Dar nu am emotii. Consider ca nu am gresit.

ZIUA de Cluj: Au probe procurorii?

Mihai Muresan: Eu zic ca nu. Daca va aduceti aminte, dosarul a fost inchis o data. S-a redeschis. Vom vedea. Justitia isi va spune punctul de vedere.

ZIUA de Cluj: Cum de s-a redeschis dosarul dupa schimbarea procurorului sef Ioan Irimie, care v-a scos de sub urmarire penala?

Mihai Muresan: Nu stiu. Nu cunosc amanunte. Dar pot sa spun ca, cel putin in prima cercetare care au facut-o dansii (procurorii - n. red.), s-au comportat absolut normal, nu am nimic sa le reprosez. Iar domnul Irimie nici nu a participat la anchetare, asa ca nu stiu de ce tot timpul a fost prezentat ca un personaj care a facut ceva.

ZIUA de Cluj: Dar cine v-a anchetat?

Mihai Muresan: Era un alt procuror, un procuror de caz, care a facut toata ancheta. Nu mai retin numele, imi cer scuze. Cred ca domnul Pascut.

ZIUA de Cluj: Si el a fost exclus din DNA.

Mihai Muresan: Nu stiu.

ZIUA de Cluj: Exista vreo greseala in dosar pentru care a fost redeschis de actualul procuror sef al DNA Cluj?

Mihai Muresan: Poate ca sunt aspecte pe care dansul doreste sa le clarifice.

ZIUA de Cluj: V-au chemat acum la Parchet?

Mihai Muresan: Nu.

ZIUA de Cluj: Intr-un interviu recent acordat ZIUA de Cluj, procurorul sef DNA Cluj a spus ca veti fi trimis in judecata.

Mihai Muresan: Am spus si la inceput, astept ca justitia sa-si spuna cuvantul. Am incredere ca totul se va desfasura corect.

ZIUA de Cluj: Deci credeti ca de la instanta veti fi nevinovat?

Mihai Muresan: Eu sper foarte mult. Si sa vedem daca cei de la DNA vor ajunge la concluzia aceasta.

ZIUA de Cluj: Am inteles ca nu se gasesc unele documente legate de vila aceea pe care ati fi primit-o.

Mihai Muresan: Nu stiu. Nu cunosc.

Seful PRM Cluj-Napoca ataca domeniul imobiliar

ZIUA de Cluj: I-a ajutat Funar pe PRM-isti, cat a fost primar, cu contracte, spatii si alte facilitati?

Mihai Muresan: Nu i-a ajutat. La Primarie au participat la licitatii foarte multe societati. De culoarea politica a patronilor, administratorilor acestor societati era un pic mai greu sa afli decat daca era vorba de persoane de notorietate, asa ca nu s-a facut nici un ajutor.

ZIUA de Cluj: Un exemplu este fostul PRM-ist, actual secretar de stat PC, Ovidiu Calin.

Mihai Muresan: Deci, aaa, a castigat licitatii, dar a participat la foarte multe licitatii. La multe dintre ele, daca-mi aduc aminte, nu a castigat. Deci a fost una dintre firmele care au participat la multe licitatii, la fel ca si multe alte firme.

ZIUA de Cluj: Credeti ca in ziua de azi se mai ia spaga in Primarie?

Mihai Muresan: Nu pot... Adica, in primul rand, formularea mi se pare ciudata: in ziua de azi se mai ia? Asta presupune ca s-ar fi luat, un lucru cu care nu sunt de acord, iar despre ce se intampla acuma nu ma pot pronunta.

ZIUA de Cluj: Ce parere aveti despre arhitectul Adrian Iancu?

Mihai Muresan: Nu am avut relatii cu dansul. Eu cred ca uneori presa poate ca exagereaza. Poate ca anumite aspecte, care sunt mai putin cunoscute, din legislatie, din proceduri si asa mai departe sunt interpretate ca actiuni neconforme, necorecte.

ZIUA de Cluj: Este Iancu urmasul dumneavoastra la categoria personajul controversat din Primarie?

Mihai Muresan: Nu cred. In primul rand, si functia de director tehnic si functia de arhitect sef presupun o puternica relatie cu cetatenii. Si este evident ca in multitudinea aceasta de contacte sa existe persoane mai multumite sau mai putin multumite. Cred ca de aici deriva.

In alte functii de director, care probabil au relatii mai putine cu cetatenii si, mai ales, relatii in care interesele cetatenilor trebuie armonizate cu legislatia, normal ca persoanele acelea nu sunt atat de reflectat, nu creeaza atatea animozitati.

ZIUA de Cluj: Ce afaceri mai aveti acum?

Mihai Muresan: Activitati in domeniul pietei de capital, adica bursa, si pietei imobiliare.

ZIUA de Cluj: Aveti o societate care se ocupa cu afaceri imobiliare?

Mihai Muresan: Nu am o companie imobiliara, ci ma ocup de investitii imobiliare ca si, sa spunem, persoana care se pricepe la asa ceva. Ca persoana fizica si prin intermediul unor societati comerciale, care sunt de consultanta.

ZIUA de Cluj: La care sunteti asociat?

Mihai Muresan: La care sotia este asociat, iar eu sunt angajat.

ZIUA de Cluj: Ati dori sa-l urmati pe Funar in Capitala, in vreo functie?

Mihai Muresan: Nu. Deocamdata nu. Insa, cred in continuare ca domnul Funar are inca multe lucruri de spus in politica romaneasca.

Cine l-a propulsat?

ZIUA de Cluj: Povestiti-ne cum ati ajuns din garajul partidului sef la FPS si apropiat al lui Grigore Zanc.

Mihai Muresan: Domnul profesor Zanc a fost prefectul judetului Cluj, din ‘90 pana prin ’96, daca-mi aduc bine aminte. Eu lucram la Regia Victoria, regie autonoma a protocolului de stat, coordonata de catre Prefectura. Evident ca pe probleme de specialitate, din resortul meu de activitate, aveam intalniri cu domnul Zanc si cred ca dansul m-a apreciat.

Iar legat de FPS, eram inca de pe atunci interesat de problema aceasta a pietei de capital si in 1994 am dat concurs la Bucuresti pentru postul de director. Din sase candidati am fost declarat reusit eu.

ZIUA de Cluj: Care era atmosfera politica intre 1993 si 2000, tinand cont de ascensiunea PUNR si legaturile cu serviciile de informatii?

Mihai Muresan: Nu stiu de nici un fel de legaturi cu serviciile de informatii. Pacat ca PUNR a disparut din zona politica romaneasca.