Valea Racatesu a iesit din nou din albie zilele acestea in urma ploilor torentiale care s-au abatut si asupra judetului Bistrita-Nasaud dupa canicula de la sfarsitul saptamanii trecute. Primarul comunei Tarlisua, Stefan Perhaita, a declarat ca, din fericire, de data aceasta debitele au fost mai mici, insa chiar si asa sinistratii au intrat in panica.

"Duminica noaptea, dupa ora 24.00, a inceput sa fulgere foarte tare, sa se auda tunete puternice si dintr-o data sa ploua torential. Oamenii nu au mai asteptat sa anunte nimeni, si-au luat copii si au urcat la deal. Sunt uimit si eu cat de multe te invata o drama (viitura care a avut loc pe Valea Tiblesului in 20 iunie - n.r.). E destul ca valea asta a dat un tribut de 13 vieti", a spus Perhaita.

Potrivit edilului, desi a plouat torential si Valea Racatesu, care se varsa in Valea Ilisua, a iesit din nou din albie, dar avand in vedere ca de data aceasta ploaia a fost de ceva mai scurta durata, apa nu a mai ajuns la case. Pratic, paraul a inundat din nou drumul refacut dupa inundatiile din luna iunie, dar nu a facut altceva decat sa-l spele de prundis.

"Din fericire, aluviunile cu care au fost pline albiile am reusit sa le scoatem, asa ca apa a avut pe unde sa se scurga si nu s-au mai format viituri. Oricum, spaima pe care am trait-o este inca de actualitate", a mai spus primarul.

In prezent, la Tarlisua a inceput reconstructia a doar 6 case din cele 46 distruse de viitura de la inceputul verii. Toate imobilele aflate in constructie sunt ridicate pe banii unor fundatii umanitare, parohii sau firme, intrucat statul nu a alocat inca materialele de constructie asteptate de sinistrati.

"Ne-a sunat cineva de la Prefectura si ne-a spus sa fim pregatiti fiindca vor veni din moment in moment. Nu avem spatii de depozitare, asa ca le-am spus oamenilor sa-si pregateasca mijloace de transport, carute, ce mai au ei, cu care sa-si duca BCA-urile si cimentul. Asta am inteles ca vom primi.

Sa speram ca vremea va fi de partea noastra si vom reusi sa lucram cat mai mult", a mai spus Perhaita.

Pe de alta parte, conducerea Inspectoratului Judetean de Politie a anuntat ca a intrerupt cautarile celor trei persoane date disparute. Este vorba despre Raveca Clapa (59 ani), din comuna Spermezeu, Mirodona Nicolae (75 ani) din Tarlisua, si Gabriela Curtusan (10 ani) din aceeasi localitate, care a disparut in viitura alaturi de mama ei, fiindca exista slabe sanse ca ele sa fie gasite.

Primarul comunei a spus, insa, ca localnicii nu au incetat cautarile celor trei, mai ales ca rudele fac inca presiuni asupra autoritatilor sa gaseasca cele trei cadavre.

Dintre cele 13 victime ale inundatiilor produse in Bistrita-Nasaud, doi erau barbati, ambii de 61 de ani, doi erau copii de 4, respectiv 10 ani, restul fiind femei. Cele mai multe pierderi, atat omenesti, cat si materiale, le-a avut comuna Tarlisua, aflata la poalele Muntilor Tiblesului.

Viitura din 20 iunie a distrus 46 de case, alte 900 de gospodarii au fost afectate, pagubele in infrastructura fiind evaluate la 1.500 de miliarde lei vechi.