Socat de amploarea pe care a luat-o scandalul veniturilor din Primaria Timisoara, seful institutiei, Gheorghe Ciuhandu (presedintele PNTCD), a adus, ieri, in sprijinul sau documente justificative, dar l-a convocat si pe secretarul Ioan Cojocari, pentru a-l consilia juridic.

Aceasta reactie a edilului apare dupa ce in presa au fost publicate articole ce contineau informatii despre faptul ca primarul si-ar fi dublat salariul prin acordarea ilegala a unor sume, ajungand astfel la un venit lunar de peste 70 de milioane lei vechi.

Ciuhandu sustine, insa,ca nu a venit in Primarie pentru a-si insusi banii statului si a spus ca nu doreste sa ajunga vreodata in puscarie din aceasta cauza. Mai mult, el a acuzat ieri ca este supus unor presiuni politice.

Potrivit primarului, imediat dupa plecarea in concediu, in 4 august, la adresa sa s-au facut o serie de afirmatii cum ca si-ar fi dublat salariul, prin faptul ca si-a alocat unele stimulente si venituri neconforme cu legea.

Ciuhandu a demontat ieri acuzele, declarand ca neintelegerile pleaca de la faptul ca a castigat in instanta o serie de drepturi restante, pe care le-a cuprins in declaratia sa de avere.

"La cele peste 400 de milioane de lei din salariu, am adaugat suma de 303 milioane, dar am specificat ca aceasta a fost obtinuta gratie unei sentinte. Banii aceia reprezinta sporuri restante de doi ani, dar cineva, cu rea-vointa, a adunat sumele si le-a impartit la 12 luni, ca si cum ar fi fost salariu propriu-zis", sustine edilul.

Totodata, Ciuhandu s-a referit si la amenda pe care a primit-o de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, in suma de 150 de milioane de lei vechi, si crede ca aceasta este rodul unei presiuni politice. "Au fost doi indivizi care au pretentia ca au controlat in doua ore peste o mie de dosare.

Mi-au trimis procesul-verbal cu amenda chiar dupa ce am plecat in concediu", a mai afirmat edilul. El a trimis o contestatie atat la ANRP, cat si la cabinetul primului ministru Cain Popescu-Tariceanu in care arata ca angajatii Primariei si-au facut treaba in ceea ce priveste legile proprietatii si a cerut anularea amenzii.

"Daca plangerea nu va fi solutionata, voi merge mai departe in instanta", a amenintat primarul. Supus si in regimul PSD la presiuni, Ciuhandu a lasat sa se inteleaga ca ii este mai greu acum, sub ochii liderilor Aliantei "D.A.", sa conduca orasul.

Secretarul vrea amenda

La randul sau, secretarul Primariei, Ioan Cojocari, a spus ca daca cineva trebuia amendat in urma controlului ANRP, atunci el trebuia sa fie acela, pentru ca lucreaza zilnic la aplicarea legilor. Nici in privinta alocarii stimulentelor financiare acesta nu este de acord cu contestatarii primarului.

Cojocari a trimis o intampinare la Prefectura Timis, prin care arata ca acele venituri nu afecteaza fondul de salarii si ca, periodic, sporurile sunt alocate in functie de depasirile de sume provenite din amenzi, declarari de faliment sau alte taxe si impozite, incasate la bugetul local.

La fiecare afirmatie, secretarul a fluturat prevederi ale legilor, ordonante sau hotarari de Guvern si de Consiliu Local.

"De doi ani de cand avem hotararea de Consiliu Local privind stimulentele financiare, nimeni nu a contestat-o. Abia acum am primit de la Liviu Bedrosian, seful cancelariei prefectului Ovidiu Draganescu, un recurs gratios pe acest subiect", a adaugat Cojocari.

Conducerea Prefecturii a inaintat patru recursuri gratioase, dupa ce a aflat ca primarul si cei doi viceprimari din orasul de pe Bega, printre alti angajati ai institutiei, au primit sume cuprinse intre 1.200 si 1.400 RON in luna iunie, la capitolul "stimulente financiare".