Cotidianul "Agenda zilei - editie de Arad" si-a incetat activitatea la inceputul acestei saptamani, dupa sase ani de prezenta pe piata. Ziarul era finantat, incepand de anul trecut, de SC "Infoton" SRL, al carei actionar majoritar este Emil Giurgiu, cunoscut ca fiind un apropiat al conducerii PD din judet.

Totodata, un procent de 1 la suta din actiunile publicatiei era detinut de patronul Trustului de Presa "Agenda" din Timisoara, Zoltan Kovacs.

Ziar preluat de la un deputat PSD

Giurgiu a spus ca a luat decizia inchiderii ziarului din "ratiuni economice". "Altfel am crezut ca functioneaza treaba in presa. Era un act inutil sa mai continuam editarea ziarului. Nu avea nici o sansa pe viitor. Din gura multi au zis ca ma ajuta, dar nu m-au ajutat", a declarat actionarul majoritar al SC "Infoton".

Emil Giurgiu a preluat, in 2005, prin intermediul firmei la care este actionar majoritar, pachetul de actiuni al cotidianului "Agenda zilei - editie de Arad" de la "City Press", finantat de deputatul PSD Eduard Martin, cel care detine firma de salubrizare "Polaris M Holding", cu punct de lucru si in municipiul Arad.

Deputatul social-democrat a preluat publicatia in anul 2003, dupa ce a castigat licitatia pentru serviciile de salubrizare din oras, condus in acea perioada de primarul PSD Dorel Popa.

"Agenda zilei - editie de Arad" s-a transformat atunci in portavocea fostului partid de guvernamant, iar tirajul s-a redus simtitor. Tot in acea perioada, redactorul-sef si editorul coordonator au fost siliti sa isi dea demisiile deoarece nu au acceptat politica editoriala impusa de conducerea filialei PSD.

Problemele financiare ale cotidianului au inceput dupa cateva luni de la lansarea lui pe piata. Editat la inceput de SC "Agenda" SRL din Timisoara, patronata de Zoltan Kovacs, ziarul a fost apoi preluat in sistem franciza de un grup de oameni de afaceri aradeni, apropiati Partidului Democrat. Acestia plateau lunar 2.000 de dolari.

SC "Elecon", SC "Ariola" si SC "Rowo" nu au reusit, insa, sa aloce fondurile necesare editarii publicatiei, iar dupa un an "Agenda zilei" a fost scoasa din nou la vanzare.

Gazeta de perete a social-democratilor

Intre timp, o parte dintre redactori si-au gasit alte locuri de munca, ziarul intrand intr-un declin evident. Astfel, la trei ani de la lansare, "Agenda zilei" a ajuns sa fie finantata de fostul vicepresedinte PSD Arad, George Medintu, ziarul ajungand gazeta de perete a social-democratilor.

La cateva luni dupa preluarea actiunilor, Medintu a fost arestat de procurorii Parchetului National Anticoruptie, fiind acuzat de obtinerea ilegala a unor credite de peste 2.000 de miliarde lei vechi. La un moment dat, circula in oras un zvon conform caruia acesta isi conduce afacerile de dupa gratii.

Chiar daca era inca sub licenta Trustului de presa "Agenda", cotidianul a devenit unul dintre cele mai evidente manifeste ale fostului partid de guvernamant in Arad.

Unii ziaristi au fost transformati in marionete ale PSD, necontenind sa laude "realizarile marete" ale conducerii municipale. Aflat in impas financiar, George Medintu i-a cedat ziarul lui Zoltan Kovacs, care a ocupat, o perioada de timp, functia de director general al publicatiei.