In judetul Cluj exista in momentul de fata unitati scolare la care inca se mai deruleaza lucrari de reparatii, in ciuda faptului ca noul an scolar incepe peste mai putin de o luna.

Saptamana trecuta, in data de 15 august a avut loc ultima licitatie la Primaria Cluj pentru desemnarea firmelor care urmeaza sa execute lucrari de reparatii la scolile si gradinitele clujene. Exista insa 12 unitati de invatamant pentru care nu s-a depus nicio oferta in vederea reparatiilor.

Mai mult, Directia de Sanatate Publica (DSP) nu poate realiza controalele propriu-zise pentru eliberarea autorizatiilor sanitare, intrucat exista scoli si gradinite la care inca se mai fac lucrari. In aceste conditii, inspectorii DSP vor mai realiza un control in momentul in care reparatiile vor fi finalizate.

Lucrarile derulate pe ultima suta de metri, la mai putin de o luna de la inceperea noului an scolar, reprezinta o problema care a intrat si in atentia premierului Tariceanu. Acesta a cerut tuturor autoritatilor locale si inspectoratelor scolare sa urgenteze lucrarile de reparatii la scoli.

In anul 2006, Executivul a alocat de 6,5 ori mai multi bani pentru investitii decat anul trecut, respectiv aproximativ 389 milioane euro, a precizat primul ministru.

Lucrarile realizate la unitatile scolare vizeaza reparatii exterioare la acoperisuri, imprejmuiri, fatade, invelitori, jgheaburi, burlane, hidroizolatii, asfaltare si amenajarea aleilor. Trebuie realizate igienizari, zugraveli si reparatii la instalatii interioare& grupuri sanitare, gaz, incalzire, inlocuire retele de distributie.

In acest an, la Cluj, 75 dintre cele 121 de unitati de invatamant aflate in subordinea Primariei au solicitat efectuarea de lucrari de reparatii si intretinere. Pentru contractarea firmelor care efectueaza aceste lucrari au fost organizate sapte licitatii.

Sase dintre acestea au fost adjudecate de catre 16 firme, iar valoarea totala a contractelor este de 5.664.927, 75 lei.

Firmele care au castigat lucrarile de reparatii, in urma primelor sase licitatii, la scoli sunt& Servinstal cu un contract in valoare de 1.041.386, 8 lei, Construct Atlantic - 390.081, 22 lei, Romliant - 546.797 lei, Canion - 480.775, 47 lei, Dacons - 292.992, 74 lei, Compact Construct - 783.894, 9 lei, Voltinstal - 303.227, 47 lei, Garant Construct

- 99.277, 33 lei, Energoline - 224.631, 28 lei, Romterra - 993.313, 23 lei, Andoconstruct - 252.936, 88 lei, Grup 4 Instalatii - 143.401, 43 lei, S.C. Instaco - 112.212.

Cea de-a saptea cerere de oferte s-a repetat in data de 15 august 2006, intrucat la licitatiile precedente nu au fost depuse oferte. Astfel, au fost contractate lucrarile de reparatii curente la Scoala nr. 20, Colegiul Emil Racovita, Gradinita nr. 16 de pe strada Motilor nr.117, Colegiul Augustin Maior, Liceul Mihai Eminescu. Pentru Grup Scolar Terapia, Gradinita nr.52, Gradinita nr. 1 si Seminarul Ortodox nu s-a depus decat o oferta. Alte 12 unitati de invatamant nu au avut nici o oferta. Este vorba despre Colegiul Gheorghe Lazar, Scoala Nicolae Iorga, Gradinita nr. 42, Gradinita nr. 47, Liceul de Muzica, Gradinita nr. 67, Gradinita nr. 26, Gradinita nr.32, Scoala Traian Darjan, Scoala de Muzica, Colegiul A. Saligny si Gradinita nr. 16 de pe strada Motilor, nr. 135.

Controale sanitare duble

Primul ministru a facut apel la autoritatile locale sa asigure conditii de igiena in scoli si gradinite. “Este inadmisibil ca in scoli sa fie mizerie, toaletele sa nu functioneze, sa nu fie apa curenta, iar salile de clasa sa fie insalubre”, a declarat premierul Tariceanu.

Ministerul Administratiei si Internelor a prezentat un raport privind situatia scolilor si gradinitelor din tara, potrivit caruia peste opt mii de unitati scolare nu au alimentare cu apa, instalatiile sanitare trebuie reparate in aproape sapte mii de scoli si gradinite.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj a format inca de saptamana trecuta echipele de control pentru scoli si gradinite, in vederea eliberarii autorizatiilor sanitare.

Dorina Duma, director adjunct in cadrul DSP Cluj, spune ca au fost vizitate pana acum 150 de scoli, dar ca este foarte dificil de eliberat autorizatiile necesare, intrucat multe dintre scoli erau in reparatii la momentul controlului.

Singura optiune pentru inspectorii DSP este un al doilea control, dupa incheierea lucrarilor la respectivele unitati scolare, a precizat Dorina Duma.