Justitia din Timis a decis sa repuna in functie un viceprimar din Tomnatic, care a fost destituit legal de catre consilierii locali din comuna. Sentinta este cu atat mai controversata cu cat judecatoarea care a pronuntat-o.Povestea este cat se poate de clara.

Dupa mai multe scandaluri in Consiliul Local din comuna Tomnatic, in luna martie, zece consilieri din 13 au votat destituirea viceprimarului Vasiu Stoian (PD), pentru ca acesta nu si-a indeplinit atributiile. In locul sau a fost ales Petre Ionel (PSD), care a renuntat la mandatul de consilier local pentru cel de viceprimar.

Prefectura a legalizat revocarea, dar si numirea noului viceprimar. Decizia a fost, insa, contestata in instanta de Stoian, iar dupa nici trei saptamani de cand social-democratul primise legal competentele si indemnizatia unui viceprimar, a fost decisa repunerea in functie a democratului pe durata procesului.

La mijlocul lunii iulie, Tribunalul i-a dat dreptate fostului viceprimar si a obligat paratii, adica pe cei zece consilieri locali, la plata a 500 milioane lei vechi drept daune morale.

Acum, Petre Ionel nu mai este nici consilier local, pentru ca si-a dat demisia pe motiv de incompatibilitate, nici viceprimar si mai are si de platit daune morale. Consilierii locali au facut recurs, care se judeca la Curtea de Apel Timisoara, in instanta de contencios-administrativ.

"Din punct de vedere legal atat revocarea din functie, cat si numirea noului viceprimar a fost legala. Prefectura Timis nu mai poate interveni pe acest caz. Asteptam si noi decizia Curtii de Apel", a declarat Laviniu Bedrosian, directorul Cancelariei prefectului Ovidiu Draganescu.

"Primarul Danut Miculescu (PD) nu doreste sa fiu eu viceprimar si il tine in brate pe acest Stoian. In perioada cat am fost ales legal in aceasta functie, am stat pe holuri, pentru ca primarul nu mi-a dat cheile de la birou decat in ultimele cinci zile, dupa scandaluri. E ca in zona crepusculara in comuna asta.

Avem bibliotecar, dar nu avem biblioteca, avem contabil-sef cu Facultate de Constructii si multe altele", sustine Petre Ionel. El a cautat ajutor la presedintele filialei PSD, senatorul Ilie Sarbu, care a precizat ca va sesiza comisiile parlamentare pentru cercetarea abuzurilor despre acest caz.

Judecatoare urmarita penal

Sentinta este cu atat mai controversata cu cat judecatoarea care a pronuntat-o, Rodica Marghescu, se afla in atentia procurorilor DNA pentru fapte de coruptie.

Mai mult, in aprilie 2005, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis excluderea din profesie a judecatorei, insa aceasta a contestat hotararea, o decizie definitiva in acest sens urmand sa fie luata in septembrie de un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La inceputul acestui an, procurorii Anticoruptie au dispus redeschiderea si reluarea urmaririi penale impotriva magistratului, dupa ce in ianuarie 2005 Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva Rodicai Marghescu. De numele ei se leaga, printre altele, si lichidarea judiciara a combinatului timisean "Comtim".

Procurorii sustin ca, in calitate de judecator sindic, Rodica Marghescu a desemnat ca lichidator, intr-un numar de sapte dosare de reorganizare judiciara si faliment, o firma detinuta de rudele sale. Este vorba de societatea timisoreana "Insolvency", la care asociata este chiar mama judecatoarei, iar sediul era situat intr-un apartament aflat in proprietatea fiicelor acesteia.

Anchetatorii au apreciat ca magistratul a actionat incalcand dispozitiile procedurale referitoare la incompatibilitate, dar si principiile privind impartialitatea. In ciuda tuturor acestor aspecte controversate, Rodica Marghescu intra in continuare in completele de judecata, atata vreme cat legea nu prevede macar suspendarea din activitate pana la ramanerea definitiva a sentintei.