Membrii conducerii liderului Ligii I la fotbal, "CFR Ecomax" Cluj, se declara impotriva deconspirarii fostilor securisti din domeniul sportiv. Presedintele clubului, Iuliu Muresan, a fost el insusi angajat al Ministerului de Interne inainte de anul 1989. Acesta a declarat ca in opinia sa, nici un sportiv nu a acceptat de bunavoie sa colaboreze cu fostele servicii secrete.

Muresan sustine ca sportivii puteau fi santajati extrem de usor. Unii dintre ei erau prinsi de autoritati in timp ce incercau sa aduca in Romania valuta, blugi sau aparate de video, lucru interzis de legislatia comunista. Asa ca multi cedau sub amenintarea ca se vor alege cu un dosar penal.

Altii nu primeau la timp pasaportul necesar pentru a participa la diferite competitii internationale. Si ei erau santajati sa accepte colaborarea cu Securitatea in schimbul documentelor de calatorie. Cel mai adesea, multi dintre sportivi erau obligati sa redacteze rapoarte dupa revenirea in Republica Socialista Romania.

Totodata, Iuliu Muresan crede ca din acest punct de vedere, nimeni nu ar avea de castigat daca autoritatile ar descoperi, prin absurd, ca legende ale sportului romanesc precum Ilie Nastase sau Nadia Comaneci ar fi colaborat cu fosta Securitate. Presedintele clubului clujean de fotbal a mai afirmat ca inainte de anul 1989 a lucrat in Ministerul de Interne. El era medic la Policlinica din Cluj a acestui minister.

Printre pacientii sai se numarau securisti, militieni, pompieri sau gardieni de la Penitenciarul Gherla. Iuliu Muresan a afirmat ca munca sa nu diferea cu nimic de cea a unui obisnuit medic de intreprindere si ca niciodata nu i-a cerut cineva sa colaboreze cu Securitatea.

El a adaugat ca devenise membru al PCR inca din perioada facultatii, pentru ca vroia sa aiba o cariera profesionala fara probleme. Iar legea din acea perioada interzicea serviciilor secrete sa recruteze membri ai Partidului Comunist Roman.

Dorinel Munteanu, impotriva deconspirarii

Si veteranul echipei nationale de fotbal, Dorinel Munteanu, care este antrenor-jucator al "CFR Ecomax" Cluj, este impotriva deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii din randul sportivilor. El sustine ca un astfel de demers nu ar face decat rau sportului romanesc.

Dorinel Munteanu a declarat ca a jucat la echipe precum FC Olt Scornicesti, patronata spiritual de fostul lider comunist Nicolae Ceausescu, si la FC Sibiu, echipa de suflet a fiului dictatorului, Nicu Ceausescu, pe atunci prim-secretar al acestui judet.

Jucatorul a adaugat, insa, ca nimeni nu i-a cerut vreodata sa semneze un angajament cu Securitatea.