Dupa ce in iunie au controlat modul in care au fost retrocedate pamanturile in judetul Sibiu, reprezentantii Guvernului vor veni in judet si la sfarsitul acestei luni, in acelasi scop. Concluziile controlului precedent nu duc lipsa de surprize, mai ales pentru primarul Agnite, amendat cu 100 de milioane de lei vechi.

Timp de cinci zile, din 19 pana in 23 iunie, corpul de control al Autoritatii Nationale pentru Retrocedarea Proprietatilor (ANRP), s-a aflat in judetul Sibiu pentru verificarea situatiei aplicarii legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare.

Urmare a numeroase sesizari primite, in judetul Sibiu controlul a vizat activitatea comisiile locale de fond funciar din localitatile Selimbar si Agnita. Pentru cei care suspectau ca cele mai mari probleme ar fi fost la Selimbar, cei de la ANRP au scos la iveala ca cele mai mari nereguli se petrec la Agnita.

La Selimbar, au fost constatate, printre altele faptul ca retrocedarile nu au fost facute, in toate cazurile, pe vechile amplasamente, iar comisia locala de fond funciar a facut mai multe propuneri pentru trecerea pe anexa de despagubiri, in conditiile in care la data respectiva exista inca posibilitatea retrocedarii in natura pe alte amplasamente.

„Urmare a celor constatate, s-a pus in vedere membrilor comisiei locale sa corecteze neregulile si sa recurga la o cat mai grabnica rezolvare a cererilor petentilor in conformitate cu spiritul si litera Legii nr. 247/2005. Dupa ultimele informatii primite de la petenti, lucrurile au inceput sa se puna in miscare”, se arata intr-un raspuns al celor de la ANRP.

La primaria Agnita, reprezentantii Guvernului, au descoperit ca cele mai multe cereri au fost depuse fara a avea anexate acte doveditoare ale dreptului de proprietate. „Exista doar doua procese-verbale de sedinta ale comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar pentru un numar de 20 de cereri solutionate, dintr-un total de 80 de cereri depuse conform Legii 247/2005.

Astfel, exista cereri de restituire care nici nu au fost luate in discutie”, sustin reprezentantii ANRP, care l-au amendat pe Radu Curceanu, primarul Agnitei, in nume personal, cu suma de 10.000 RON.

„Urmare a rezultatelor controlului intreprins, conducerea Directiei pentru coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare a hotarat ca la sfarsitul lunii august corpul de control al A.N.R.P. sa revina in judet.

In aceeasi perioada, Theodor Nicolescu, vicepresedinte ANRP va avea o intalnire cu membrii comisiei judetene de fond funciar din cadrul Prefecturii Sibiu”, se mai arata intr-un raspuns al ANRP.

„La primaria Agnita au fost constatate urmatoarele:

- cele mai multe cereri au fost depuse fara a avea anexate acte doveditoare ale dreptului de proprietate;

- exista doar doua procese-verbale de sedinta ale comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar pentru un numar de 20 de cereri solutionate, dintr-un total de 80 de cereri depuse conform Legii 247/2005; astfel, exista cereri de restituire care nici nu au fost luate in discutie;

- pentru 16 cereri au fost facute adrese prin care se raspunde ca acestea nu fac obiectul Legii nr. 247/2005, intrucat au fost validate pentru despagubiri conform Legii nr.1/2000, hotararea comisiei judetene nefiind contestata in termen legal; aceste cereri nu au fost analizate in comisia locala, iar adresele au fost semnate numai de catre secretara, nu de catre primar in calitatea sa de presedinte al comisei locale; mai mult, aceste adrese nu au fost trimise catre petenti; de asemenea, in adrese se mentioneaza ca cei nemultumiti pot face contestatie in termen de 5 zile de la primire, desi termenul legal este de 10 zile”, se arata in concluziile controlului ANRP la Primaria Agnita.