Zilele culturii maghiare la Sibiu

HID, Asociatia Maghiarilor din Sibiu, organizeaza in acest sfarsit de saptamana prima editie pilot a programului cultural Ars Hungarica.

Pentru ca anul viitor, odata ce Sibiul va fi Capitala Culturala a Europei proiectul Ars Hungarica va insemna o prezentare complexa si elborata a culturii maghiare in Transilvania si in lume, editia programata anul acesta, intre 25 si 27 august se vrea a fi o incercare, o ultima repetitie pentru anul viitor.

Astfel, vineri, de la ora 18:00, in sala de conferinte a Biroului Cultural Maghiar din Str. General Magheru, veti avea ocazia de a participa la vernisajul expozitiei maestrului sculptor Borsos Miklos.

Alaturi de toti cei interesati de arta marelui sculptor ungur, nascut in Sibiu in urma cu exact o suta de ani, prezenti la evenimet vor fi si aproape 50 arzisti plastici, critici de arta si oameni de cultura din toata tara si de peste hotare.

Sambata, programul cultural al proiectului Ars Hungarica va continua in Sala Thalia cu celebrul ansamblu de catece populare maghiare „H?romszek”, venit special din Sfantu Gheorghe.

Programul celor de la „H?romszek” este unul cu totul nemai intalnit in orasul nostru, acesta incluzand doua spectacole deosebite prin diversitatea originii dansurilor si prin stilul modernist de teatru-dans. Duminica, ultima zi a programului cultural maghiar in Sibiu are planificat in Sala Thalia un concert coral, urmat de Orchestra de Camera din Miercurea Ciuc.

Concertul care va fi prezentat publicului sibian va fi acelasi cu care Orchestra din Miercurea Ciuc a incantat o lume intreaga, el venind dupa un turneu in toata tara, precum si in strainatate.

Programul evenimentelor culturale maghiare nu se limiteaza doar la cele trei seri, in paralel, cei interesati putand participa la discutii pe tema oragnizarii de proiecte culturale in cadrul Capitalei Culturale de anul viitor. La discutii sunt asteptati si reprezentantii unor institutii partenere ale Biroului Cultural Maghiar.

Stefan DOBRE