In Cluj-Napoca exista mai multe solutii de asigurare a consumului de energie termica pentru incalzire si prepararea apei calde de consum. Dintre acestea, cea mai mare pondere o are sistemul de alimentare centralizat cu energie termica (SACET), operat de Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca.

Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a inclus in planul strategiei de dezvoltare modernizarea echipamentelor din centralele termice de zona. Aceasta presupune modificarea regimului de functionare si automatizarea instalatiilor precum si modernizarea instalatiilor de transport a energiei termice.

De asemenea, programul de modernizare derulat de RAT Cluj-Napoca a inclus automatizarea completa a 82 de centrale si puncte termice din totalul de 107 centrale existente la nivelul orasului. Trebuie mentionat ca o centrala termica deserveste intre 8 si 12 blocuri.

Automatizarea completa presupune reducerea semnificativa a costurilor de productie, deoarece nu mai este necesara angajarea de personal care sa supravegheze modul de functionare al centralei termice. Automatizare inseamna functionare pe baza unui calculator.

Acesta trasmite informatiile catre dispeceratul Regiei prin teletransmisie, iar in momentul in care computerul din centrala termica semnaleaza nereguli in functionare, acestea pot fi remediate automat prin intermediul serverului. Beneficiile automatizarii include si mentinerea unei temperaturi constante a apei calde si reglarea consumului de energie al pompelor care produc energie.

Prin programele de modernizare realizate de RAT Cluj-Napoca s-au redus si costurile consumatorilor prin montarea de contoare pentru apa calda la toate blocurile. Contorizarea individuala a aparut ca o necesitate de a masura consumurile individuale diferentiate pe fiecare apartament racordat la sistemul centralizat.

Consumatorul plateste astfel cat este contorizat si se evita costurile suplimentare. Exista, de asemenea, repartitoare de costuri pentru incalzire, insa acestea nu au fost repartizate la toate apartamentele din blocuri. Cheltuielile privind instalarea repartitoarelor de costuri in apartamente au fost suportate in proportie de 20 % de catre beneficiar si restul de catre RAT Cluj-Napoca.

Contoriazarea individuala la incalzire se realizeaza prin montarea de robineti termostati pe fiecare corp de incalzire pentru reglajul temperaturii in incaperi la valoarea dorita si a unui repartitor de costuri care permite defalcarea consumurilor de energie termica pentru incalzire pe fiecare apartament dintr-un imobil.

Ca urmare a implementarii acestor sisteme de masurare, se pot realiza reduceri de energie termica pe fiecare incapere in parte.

RAT Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrari de modernizare pentru locatarii de pe strazile Dragalina si Mamaia. Aici a existat o centrala termica foarte veche care nu mai functiona in mod corespunzator. Astfel, a fost inlocuita acea centrala cu altele care deservesc un singur bloc, mult mai rentabile din punct de vedere tehnic si economic. Centralele de acest tip sunt automatizate si au un randament foarte ridicat.

RAT Cluj-Napoca a realizat impreuna cu parteneri germani un concept nou& cogenerarea, adica producerea simultana de energie termica si electrica. La baza initierii acestei investitii a stat infratirea dintre orasele Cluj-Napoca si K?ln, respectiv intre RAT Cluj-Napoca si GEW Rhein Energie AG K?ln. Ca efect imediat a fost infiintarea societatii romano-germane Colonia Cluj-Napoca Energie.

Primul obiectiv realizat de noua societate a fost introducerea cogenerarii de mica capacitate in sistemul de termoficare a Centralei Termice 8 Gheorgheni. A urmat modernizarea si a altor trei centrale termice din cartierul Gheorgheni, ceea ce a dus la realizarea primei ‘‘insule de energie’‘ din Cluj-Napoca.

Implementarea acestui sistem de producere combinata de energie termica si electrica a condus la aplicarea in practica a celor mai moderne solutii energetice, utilizarea rationala a combustibilului, costuri de productie si exploatare mici, cresterea gradului de confort in apartamentele consumatorilor, utilizarea energiei electrice pentru nevoile proprii si livrarea surplusului in sistemul

energetic national, devenind astfel si producator de energie electrica, ceea ce a condus la eficientizarea investitiei.

Alte obiective ale RAT Cluj-Napoca includ modernizarea si automatizarea a 30 de puncte termice, 7 centrale termice, inlocuirea centralei termice de pe strada Dragalina cu 9 centrale termice de bloc complet automatizate, care urmeaza sa fie finalizate pana in iarna.

Au fost reabilitate 9 retele in lungime de 6,9 km, iar valoarea investitiei s-a ridicat la suma de 2.160.000 de euro. Aceasta a dus la reducerea pierderilor de retele si cresterea randamentului acestora cu aproximativ 10 %.

Introducerea conductelor preizolate in cadrul reabilitarii retelelor de distributie a energiei termice a permis reducerea pierderilor de energie termica cu aproximativ 35 %, fata de situatia utilizarii in continuare a retelelor izolate clasice.

RAT Cluj-Napoca a finalizat actiunea de imbunatatire a circulatiei agentului termic pe reteaua de termoficare prin inlocuirea unui tronson al conductei ‘‘tur apa fierbinte’‘. Investitia s-a ridicat la valoarea de 215.000 euro.