Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat ]n urma cu doua zile ca Romania ar trebui sa solutioneze problema desecretizarii dosarelor, altfel este pusa in pericol credibilitatea sa in procesul de integrare. ‘‘Umbra Securitatii planeaza inca asupra Romaniei si exista o singura metoda ca romanii sa scape de ea& sa faca dosarele publice.

Trebuie sa ridicam aceste indoieli care planeaza asupra acestei tari.’‘ Politicienii romani sustin la randul lor acest demers, poate cu exceptia deputatului PSD Vasile Puscas, care considera ca in aceasta situatie si noi avem dreptul sa cerem Occidentului sa faca publice dosarele razboiului rece.

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, considera demersul tardiv si spune ca desecretizarea trebuia facuta inca din 1990. Se pune intrebarea de ce abia acum se cere publicarea dosarelor, ]ntrucat ]ntarzierea a permis colaboratorilor sa-si dezvolte adevarate retele de informare si aranjamente.

Ministrul Mihail Hardau a fost acuzat de rectorul Universitatii Tehnice din Iasi, Nicolae Bodea, ca a fost colaborator al securitatii si ca au dat impreuna note informative la securitate.

Vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, este de parere ca Wilfried Martens confirma initiativa politica a PNL, de a publica dosarele de colaborare cu securitatea ale tuturor oamenilor politici. Initiativa urmareste re-verificarea fiecarui politician PNL, indiferent de declaratia data la preluarea mandatului.

‘‘Se poate ca unii dintre cei vizati sa refuze publicarea dosarelor, dar sa speram ca va fi o decizie politica si nu una individuala. Ar trebui sa nu depinda de cei in cauza’‘, a mai adaugat Teodor Melescanu.

Deputatul UDMR Mate Andras opineaza ca ‘‘acest lucru trebuia ]nceput in 1990 si trebuia pornit de la parlamentari si pana la consilieri locali si primari de comune’‘. Deputatul spera ]nsa ca adevarul va fi facut public in al 12 -lea ceas, iar acest lucru, spune el, depinde de CNSAS, nu de fostii colaboratori.

Numai CNSAS se poate pronunta in privinta publicarii acestor dosare, este de parere deputatul PSD Vasile Puscas. ‘‘PPE are dreptul sa spuna acest lucru, dar asa am putea cere si noi ca Occidentul sa desecurizeze dosarele razboiului rece’‘, comenteaza social democratul.

Viceprimarul municipiului Cluj, Adrian Popa, a precizat pentru BZA ca aceste dosare trebuiau facute publice de mult timp si ca ar trebui angajate si ‘‘zece mii de persoane daca e nevoie numai sa fie finalizata odata si odata aceasta dosariada romaneasca’‘. ‘‘Altfel va fi vesnic o problema de santaj pentru politicienii romani.

Va fi bine si pentru imaginea Romaniei in Occident, pentru ca vom fi perceputi ca oameni cinstiti si seriosi’‘, opineaza viceprimarul. Acesta este de parere ca ‘‘de 16 ani ne tot facem ca studiem dosarele securitatii, dar de-abia acum s-au facut primii pasi’‘.