Jocurile de culise care vizeaza nominalizarea noului sef al DGIPI din MAI se apropie de sfarsit. In urma rebeliunii clujeanului Virgil Ardelean, bihoreanul Vasile Blaga a ramas vaduvit de mana sa dreapta din minister. Motociclistul Tariceanu a luat taurul DGIPI de coarne si l-a tintuit in ograda liberala.

In pofida propunerilor democratului Vasile Blaga, premierul va numi in fruntea serviciului secret al MAI pe consilierul Alexandru Boer.

Activistii PNL si-au propus si sunt pe cale sa reuseasca neutralizarea controlului prezidential al serviciilor secrete. In proiectul liberal care vizeaza reforma structurilor de siguranta ale statului roman, SPP si STS, in prezent servicii independente si controlate de la Cotroceni, figureaza ca simple directii generale in organigrama MAI.

La fel ca pe timpul lui Ceausescu, cand Directia a V-a (similara SPP) si Unitatea Speciala ‘‘R’‘ (similara STS) erau in structura de organizare a MI. De altfel majoritatea specialistilor liberali din serviciile secrete sunt fosti ofiteri de spionaj militar sau militieni ceausisti, adanc implicati in sustinerea regimului de trista amintire.

Tariceanu, Olteanu si Atanasiu sunt ferm hotarati sa-i traga lui Traian Basescu covorul serviciilor secrete de sub picioare. Ca urmare a sovaielilor democratilor, confruntati cu oportunitatea pastrarii unor securisti in agentiile guvernamentale, liberalii au trecut la atac si au purces la impartirea unor functii in fruntea serviciilor secrete a caror nominalizare intra in competenta premierului.

In 2005 au reusit spargerea fostei UM 0962 (Directia Generala de Informatii a MI) in doua structuri mamut, cu efective impresionante& Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si Directia Generala Anticoruptie (DGA). Cele doua directii generale demilitarizate sunt formate din fosti militieni de economic si procurori ceausisti cu promovari spectaculoase dupa Revolutie.

In structurile acestora sunt sute de ofiteri superiori (comisari si chestori) din fosta Militie Economica, platiti cu salarii si sporuri de periculozitate speciale, de minim 800 de Euro lunar, a caror justificare nu a fost dovedita in fata contribuabilului de catre ministrul de resort.

Este binecunoscut cazul directorului adjunct al DGA, Remus :pan, demis de ministrul Blaga in decembrie 2005 din cauza suspiciunilor privind interventia sa pe langa mai multi procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea unor infractiuni.

Intrucat in serviciile secrete o mana o spala pe alta, comisarul sef Remus :pan a fost ‘‘aspru pedepsit’‘ cu o functie de executie in cadrul altei structuri a MAI.

De asemenea, chestorul Gheorghe Burian, prim adjunctul sefului DGIPI si sef al Diviziunii de Protectie Interna, demascat de ziarul nostru ca ex- activist de frunte in Consiliul Politic Superior al Armatei RSR, a fost trimis la ‘‘munca de jos’‘, mai exact ca general si adjunct cu munca informativa al sefului SPP.

Valul demisiilor la varful celor mai importante servicii secrete din luna iulie a.c. l-a prins si pe chestorul cu patru stele Virgil Ardelean, seful DGIPI.

Spectaculoasa demisie a clujeanului Ardelean a fost urmata de promovarea acestuia in functia de coordonator a ambelor servicii secrete din MAI, DGIPI si DGA, similar cu fosta sa functie din UM 0962, unitate militara din care s-au desprins cele doua directii generale.

Surse din PD Cluj, care tin sa-si pastreze anonimatul, ne-au dezvaluit ca mentinerea lui Ardelean in structurile de decizie de la varful MAI a fost determinata de teama ministrului Vasile Blaga de a nu-i fi scoase la iveala faptele din vremea cand era director al Directiei Regionale Vamale Bihor.

Dupa plecarea lui Ardelean din fruntea DGIPI, in presa au aparut zeci de supozitii privind succesorul acestuia. In urma interventiei energice a premierului, democratul Vasile Blaga a fost fortat sa-l propuna pentru nominalizare pe seful sau liberal de cabinet, tanarul Alexandru Boer, in varsta de 32 de ani. Boer s-a nascut la 9 aprilie 1974 in Brasov.

Boer a urmat timp de un an cursurile :colii Militare de Ofiteri Activi a MI de la Baneasa. Dupa parasirea scolii de la Baneasa, Boer devine, alaturi de actualul deputat PC Eduard Helvig, student al Facultatii de :tiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii ‘‘Babes-Bolyai’‘ din Cluj la grupa coordonata de analistul Dan Pavel, ulterior membru fondator al PAR.

Ajunge un apropiat al profesorilor Vasile Puscas si Vasile Dancu, actuali parlamentari PSD, insa alege aripa dreapta a politicii si se inscrie in Partidul Alternativa Romaniei, condus de tridentul Laurentiu Ulici - Varujan Vosganian - Adrian Iorgulescu.

La alegerile locale din vara anului 1996 sufera o usturatoare infrangere in calitate de sef de campanie al candidatului PAR la functia de primar al Clujului, Marcel Lazareanu. Dupa absolvirea studiilor universitare, Boer devine secretar al PAR Cluj si coordonator pentru judetele limitrofe.

Dupa schimbarea denumirii partidului in Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD), Boer devine sef de cabinet al parlamentarului Varujan Vosganian si membru in Consiliul National al UFD. In 2003, UFD scade in sondaje la 0,3% ca urmare a decesului lui Laurentiu Ulici si a parasirii partidului de catre factiunea condusa de Paul Ghitiu.

Valeriu Stoica si Theodor Stolojan salveaza UFD-ul de la disparitie prin absorbirea acestuia in PNL.

Drept multumire, dupa ce au ajuns la putere in 2004, Vosganian si Iorgulescu, fostii copresedinti UFD, sunt astazi cei mai infocati adversari politici ai lui Stoica si Stolojan, motiv pentru care abilul Tariceanu i-a rasplatit cu demnitati parlamentare si ministeriale.

Pentru a contracara controlul absolut al presedintelui Traian Basescu asupra serviciilor secrete din MApN si MAI, Tariceanu l-a numit pe apropiatul sau, Vasile Paun, in fruntea DGIA si la sugestia lui Varujan Vosganian il va investi pe omul de casa al acestuia, Alexandru Boer, in fruntea DGIPI.

De remarcat ca cele doua nominalizari sunt primele investiri de civili in fruntea serviciilor secrete ale Armatei si Internelor de la infiintarea acestora.

Numirile pe criterii politice la DGIA si DGIPI nu sunt privite cu entuziasm de catre ofiterii de armata, politie sau jandarmerie. Acestia se tem de imixtiuni ale liberalilor in actul de comanda si de platire a unor polite impotriva adversarilor politici.

Ii flutura vantul prin buzunare...

Alexandru Boer, director de cabinet al ministrului Blaga, care are experienta profesionala la scoala de la Baneasa si este fiu de comandant de politie oraseneasca, este la fel de sarac. Nu are locuinta, nici macar o Dacie. Singurul venit suplimentar, fata de salariul din minister, vine din drepturile intelectuale pe care le primeste de la SC Ziua SRL, in valoare anuala de 110 milioane de lei.

Situatia financiara grea a directorului este salvata de sotia sa care primeste dividende de la SC Azometal SRL, SC Klausenburger SRL, SC Agro Imperial SRL, SC Sem Construct SRL, toate din Cluj, si SC Biofarm SRL Bistrita. Prin comparatie, Andy Boer este ridicol de sarac fata de viitorii sai subordonati din DGIPI, in frunte cu chestorul Constantin Darna.