O parte dintre cei inselati s-au constituit in Uniunea Nationala pentru Salvarea Romaniei, in vederea recuperarii prejudiciului. Dupa paisprezece ani de tergiversari si gafe judiciare, rezultatul procesului este previzibil. In consecinta, pagubitii au anuntat ca se vor adresa instantelor Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Reprezentantii Uniunii Nationale pentru Salvarea Romaniei (UNSR) sustin ca, dupa inchiderea jocului si arestarea patronului, organele de cercetare au avut practic un singur scop: salvarea celebrului parinte al Caritas, Ioan Stoica. Politistii si magistratii au tergiversat si au orientat pe cai gresite cercetarea penala.

Cercetarea corecta si pedepsirea lui Stoica ar fi dus, logic, la demascarea unor demnitari implicati in aceasta escrocherie, despre care presa de la mijlocul anilor ‘90 a relatat amplu. Politistii si procurorii au evitat sa audieze o serie de martori importanti si sa efectueze acte procedurale corecte si complete.

Pagubitii jocului piramidal spun ca partilor civile constituite nu le-a fost adus la cunostinta materialul de urmarire penala, astfel ca Stoica a fost protejat, beneficiind uneori de mai multe drepturi decat pagubitii.

Abuzuri pentru linistea lor

Judecatorii oradeni sunt acuzati si ei ca au tergiversat finalizarea dosarului. Conducerea UNSR l-a acuzat pe magistratul Ioan Banciu, de la Judecatoria Oradea, care a solutionat, spun ei, in mod grotesc cauza penala indreptata impotriva lui Stoica (dosar 2133/2000), de abuz in serviciu, favorizarea infractorului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Aceleasi acuzatii i-au fost aduse judecatorului Traian Munteanu, de la Tribunalul Oradea. Impotriva lui Banciu si Munteanu nu s-a inceput urmarirea penala. S-au comis in continuare si alte abuzuri. Printre martorii importanti care trebuiau citati pentru finalizarea corecta a dosarului, la solicitarea partilor civile, se aflau Mihai Tatulici, Ioan Gavra, Gheorghe Funar si Florin Calinescu.

Respectivii detin informatii pretioase despre unele dedesubturi ale afacerii si, in special, despre dirijarea banilor spre anumiti demnitari ai statului. De exemplu, fostul parlamentar Gavra ar fi recunoscut, intr-o emisiune moderata de Florin Calinescu, cum ca ar fi in posesia unei liste cu zeci de demnitari care au obtinut castiguri ilegale.

Toate cererile pagubitilor referitoare la acesti martori au fost respinse de instanta. Pagubitii si-au epuizat toate caile de atac prevazute de legislatia din Romania si vor avea dreptul sa se adreseze instantelor europene.

In opinia conducerii UNSR, instanta are doua posibilitati: sa satisfaca cerintele cancerului instaurat in Romania si sa respinga acest ultim demers sau sa repare prejudiciul creat pagubitilor si sa respecte principiile statului de drept si moralitatea care trebuie sa se manifeste intr-un stat democratic.

In caz contrar, UNSR se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ne-a declarat Ananie Cioca, presedintele UNSR. In cazul unei sentinte CEDO favorabile, din pricina numarului mare de pagubiti ai jocului Caritas, Statul Roman va trebui sa achite zeci de milioane de euro, probabil cea mai mare factura CEDO de dupa 1990 .

Caritas, trista amintire

Justitia a dat un verdict fata de escrocheria Caritas de-abia dupa zece ani de la inchiderea piramidei. Ioan Stoica, arestat si ascuns de autoritati in 1994, cand populatia revoltata era pe cale sa il linseze, a fost scos, practic, basma curata, in procesul penal judecat la Oradea. Singura pedeapsa au fost cele cateva luni de arest efectuate in 1994 - 1995 .

In 2004, Stoica a beneficiat de institutia prescriptiei extinctive speciale (articol 124 Cod Penal). Dosarul Caritas este considerat de juristi drept cel mai mare dosar instrumentat vreodata in Romania (nu mai putin de cinci tone de documente).

Jocul, infiintat in 1991 la Brasov, a explodat dupa un an la Cluj. Primaria Cluj-Napoca i-a acordat parintelui Caritas, Ioan Stoica, sprijin logistic (sediu pentru firma si chiar locuinta personala). Primarul de atunci, actualul senator PRM Gheorghe Funar, a aparut in public brat la brat cu Stoica. Presa locala a mediatizat reusita metoda de imbogatire fara munca.

Apoi, s-a aflat ca jocul a functionat practic fara nici o evidenta contabil-financiara si nu a respectat legislatia muncii. Stoica nu si-a inregistrat nici macar salariul personal. Din actele de urmarire reiese ca s-au facut mii de plati ilegale. Astfel, unele castiguri au fost achitate anticipat, la cateva zile de la depunere.

Au mai existat persoane care au ridicat de mai multe ori sumele cuvenite, altele care nu erau pe liste, erau decedate, sau erau minore. Mai multi depunatori si beneficiari (din acte) au declarat procurorilor ca nu au avut niciodata de-a face cu circuitul.

Dupa 5 octombrie 1993, cand la Cluj nu se mai faceau plati si chiar dupa inchiderea oficiala a jocului au existat borderouri si chitante intocmite retroactiv prin care persoane sus puse au beneficiat de sume imense. Stoica isi platea darile si prin intermediul unor rude si salariati de incredere care au avut castiguri de milioane de dolari, incalcand grav regulamentul jocului, de intrajutorare.

Au mai existat informatii despre existenta unei casierii speciale pentru VIP-uri, in Cartierul Manastur.

De asemenea, au fost martori care au declarat ca s-au facut mari transporturi de bani spre demnitarii din Bucuresti. Timp de un an si jumatate, cat timp circuitul a functionat la Cluj, autoritatile locale (politistii, procurorii, organele de control financiar etc.) au inchis ochii la neregulile evidente.