Liderii PSD Alba incearca sa tenteze PNL cu un post de presedinte al Consiliului Judetean, daca vor obtine sprijinul liberalilor pentru schimbarea actualului presedinte al institutiei, Ion Dumitrel (PD). Social-democratii au redactat deja un proiect de hotarare privind eliberarea din functie a lui Dumitrel, document ce cuprinde sase "capete de acuzare" ale acestuia.

Pentru a introduce proiectul pe ordinea de zi, PSD are nevoie de suportul a inca cinci consilieri judeteni, pe langa cei sase pe care ii are.

Consilierii judeteni ai PSD au redactat un proiect de hotarare privind eliberarea din functie a presedintelui CJ, Ion Dumitrel. Documentul prezinta detaliat sase acuzatii la adresa acestuia, majoritatea dintre ele vehiculate deja de social-democrati de la pierderea alegerilor incoace.

Este vorba in principal de repartizarea sumelor de la bugetul judetean destinate primariilor, fundamentarea insuficienta sau chiar "incalcarea mai multor dispozitii legale" in cazul unor proiecte de hotarare ale CJ, prejudicierea patrimoniului Parcului Industrial Cugir cu cateva miliarde prin vinderea unei parcele de teren catre SC "Start Transmision" SA (o asociere romano-germana, care

produce piese pentru industria automobilelor de lux), racolarea in PD a unor primari, schimbarea unui director PSD, care a fost repus apoi in functie printr-o hotarare judecatoreasca, si stilul "dictatorial" pe care l-ar practica acesta.

Principalele acuzatii la adresa lui Dumitrel au fost facute de predecesorul sau in functia de presedinte al CJ, social-democratul Eugen Popa.

Calcule PSD pentru jocurile din CJ

PSD are, insa, numai sase consilieri judeteni, numar insuficient pentru introducerea pe ordinea de zi a sedintelor a unui asemenea proiect. Conform legii, ar fi nevoie de acordul semnat al unei treimi din numarul alesilor CJ, in acest caz 11 din 33.

Presedintele filialei social-democratilor, Ioan Rus, a declarat ca mizeaza pe ajutorul celor patru consilieri ai PC, formatiune care ar avea ordine de la Centru sa izoleze PD, dar a recunoscut ca nu a purtat negocieri cu conservatorii.

In schimb, el a spus ca a initiat deja discutii cu presedintele organizatiei judetene a PRM, Emil Crisan, si ca va avea intalniri si cu cei doi consilieri judeteni ai acestui partid.

In plus, a adaugat Rus, poate conta si pe ajutorul unui independent, fostul vicepresedinte al institutiei, Doru Cetean, demisionar din PD. Liderul social-democrat a lasat sa se inteleaga faptul ca dupa impunerea proiectului pe ordinea de zi, la votul secret ar putea miza si pe ajutorul liberalilor, aflati in conflict permanent cu democratii.

"Un presedinte liberal al institutiei nu ne-ar deranja, daca am avea si noi un vicepresedinte" a adaugat Rus. Acesta s-a aratat sigur ca unii dintre liberali nu il doresc pe Dumitrel in fruntea CJ. Presedintele PSD Alba a mai spus ca daca planul sau va da gres, nu va considera aceasta ca un esec al partidului pentru ca efectul mediatic se va realiza oricum.

Liberalii neaga

Liberalii sustin, insa, ca nu stiu nimic despre initiativa PSD. Vicepresedintele filialei PNL, Simion Cretu, care tine locul la conducerea organizatiei in lipsa ministrului Teodor Atanasiu, a declarat ca la nivelul organismelor de conducere ale partidului nu s-a discutat o asemenea varianta.

"Ce pot sa spun mai mult decat ca nu stiu nimic de asa ceva? Deocamdata avem un protocol de colaborare si va trebui totusi sa functionam sub incidenta lui. Problema nu o cunosc, nu stiu de alti membri sa fi discutat asa ceva", a afirmat Cretu. El nu a exclus, insa, ca asemenea discutii sa fi fost purtate de social-democrati in nume privat cu unii liberali.