Opozantii proiectului au venit la Rosia Montana pentru a protesta fata de planurile distructive ale companiei miniere Gabriel Resources.

Platoul din apropierea localitatii Rosia Montana a fost invadat de membri ai organizatiilor non-guvernamentale afiliate campaniei Salvati Rosia Montana. Editia a treia a FanFest a inceput vineri dupa-amiaza, tot vineri incheindu-se si dezbaterile publice pe marginea proiectului minier propus de compania canadiana Gabriel Resources.

Pana la ora inchiderii editiei, pe platourile din jur erau amplasate cateva sute corturi, iar in centrul localitatii Rosia Montana alte sute de ecologisti asteptau sa urce pe dealul unde era amplasata scena FanFest. Prima zi a festivalului a fost marcata de lansarea cartii "Mania" a clujeanului Mihnea Blidariu, liderul trupei Luna Amara.

De asemenea, pe langa concertele live, al caror cap de afis l-au reprezentat recitalurile trupelor Tapinarii si Blazzaj, cei prezenti la FanFest au putut lua parte si la evenimente culturale. Astfel, in spatiile amenajate s-au dat doua reprezentatii ale Teatrului de la Club A, piesa "Monoloagele vaginului", respectiv Teatrul Aualeu de curte si garaj, piesa Umbrele pentru lacrimi.

Se estimeaza participarea a peste 8.000 de persoane

Petru eveniment au fost aduse si trupe de jandarmi pentru a interveni in caz ca se vor ivi incidente. Pe platoul unde este amenajata scena a fost restrictionata circulatia. De asemenea, voluntarii membri ai diferitelor ONG-uri au colectat in permanenta deseurile menajere, iar pentru a mentine zona salubra au fost amplasate si cateva zeci de WC-uri ecologice.

Organizatorii evenimentului au estimat ca la aceasta editie a FanFest vor fi prezente peste 8.000 de persoane. Cel mai solicitat punct al festivalului a fost centrul de informare, de unde ecologistii prezenti s-au informat asupra programului, dar si asupra campaniei Salvati Rosia Montana.

Cu ocazia festivalului, ZIUA de Cluj a distribuit un supliment in care sunt publicate peste 70 de materiale care au ca subiect central controversatul proiect de la Rosia Montana. Desi a declarat, in repetate randuri, ca este prezenta in permanenta la Rosia Montana, conducerea Gabriel Resources nu a fost prezenta la sediul companiei.