Problemele din cadrul echipei Farul Constanta se tin lant. Dupa infrangerea suferita pe teren propriu, acum 2 etape, cu Unirea Urziceni, marinarii au mai inregistrat un insucces, in deplasarea de pe Lia Manoliu, in meciul din etapa a cincea a Ligii I, disputat in compania echipei Steaua Bucuresti si castigat de aceasta din urma cu scorul de 3-0.

In curtea clubului de pe litoral domneste o stare de insatisfactie si de nemultumire atat a suporterilor, cat mai ales a patronului Gheorghe Bosanceanu la adresa jucatorilor, pe care ii acuza de indolenta, dezinteres si de faptul ca pun mai presus interesele altor echipe fata de propria mandrie si propriile rezultate.

Boss-ul marinarilor tuna si fulgera printre jucatorii sai, amenintandu-i cu sanctiuni dintre cele mai dure pentru comportamentul, nedemn de un fotbalist profesionist, de care dau dovada.

Reporter: Domnule Bosanceanu, ce impresie v-a lasat meciul de sambata disputat de Farul la Bucuresti, in compania Stelei, avand in vedere prestatia jucatorilor constanteni care da apa la moara tuturor zvonurile privind posibilitatea existentei blatului?

Gheorghe Bosanceanu: Sincer, mi-a fost rusine de rusinea lor. Majoritatea jucatorilor a adoptat o postura de non-combat, adica exact ce mai lipsea pentru a alimenta supozitiile care circula prin presa si nu numai, ceea ce ma obliga sa iau masuri drastice, pe masura a ceea ce am vazut in teren. Si nu ma refer aici la rezultat, ca nu asta m-a suparat in primul rand.

In general, pentru iubitorii fotbalului, nu numai rezultatele conteaza, dar oricare dintre noi si-ar dori sa vada un meci in care se joaca fotbal de calitate. Evident ca infrangerile nu ne bucura, ne doare daca pierde echipa noastra, dar ne dorim macar sa o vedem ca joaca fotbal, ceea ce cu regret nu pot spune despre echipa Farului care a intrat sambata seara in teren, la Bucuresti. A fost o parodie de fotbal.

Rep.: Care credeti ca au fost motivele acestui joc slab? De ce credeti ca au fost constantenii atat de putin motivati?

G.B.: Non-combatul acesta nu tine numai de Farul, ci si de schimbarea atitudinii vizavi de fotbal a altor cluburi, a conducatorilor acestora, care merg dupa principiul ca altcineva trebuie sa ii motiveze intr-un fel pe adversari, iar concluzia aceasta o putem trage cand vedem un spectacol de fotbal jalnic, ca cel de sambata seara.

Nu am informatii despre o eventuala stimulare a jucatorilor Farului, dar ce am vazut in teren m-a pus serios pe ganduri.

„Isi pun cenusa in cap si plang ca un cor de bocitoare la 10 morti”

Rep.: Sa inteleg ca nici nu respingeti ideea unei stimulari financiare a jucatorilor dumneavoastra. Ati vorbit cu ei in acest sens? Ce au avut de zis?

G.B.: Deocamdata nu am discutat cu ei despre prestatia de aseara, dar o voi face. Ce pot sa spun e ca de obicei cand ii intreb, spun „nu”, sunt foarte deranjati ca sunt intrebati si banuiti de asa ceva, isi pun cenusa in cap si incep cu niste plansete ca cea mai indurerata femeie la suferinta, de zici ca sunt bocitoare la 10 morti.

Oricum, Steaua si-a schimbat mult atitudinea, de cand a obtinut rezultatele pe care le-a obtinut. Spre exemplu, a fost si scandalul acela de dupa meciul cu Rapid, din returul campionatului trecut, terminat la egalitate, 0-0. Am aflat ca atunci Becali a fost prezent la hotelul „Lebada” unde erau cazati jucatorii mei.

Curca a fost cel care i-a adunat pe ceilalti jucatori, la cererea lui Becali, iar acesta le-a pus pe masa 50.000 de dolari la egal si 100.000 la victorie. Am vorbit atunci cu presedintele Federatiei Mircea Sandu si a schimbat regulamentul, astfel ca nu se vor mai admite astfel de practici.

Rep.: Da, dar problema este ca trebuie sa fie dovedite...

G.B.: Asa este. Cert e ca unii au o lipsa acuta de simt al ridicolului.

„Nu bag 1,5 milioane de euro pe an in echipa asta, ca sa iau 100 de mii de la nu stiu cine”

Rep.: Sa revenim la meciul de sambata...

G.B.: Ce sa mai spun, este clar ca nu s-a jucat fotbal. Mai ales in conditiile in care circula atatea suspiciuni, ei ar fi trebuit sa fie cei care sa dovedeasca faptul ca lucrurile nu stau asa, insa prestatia lor din teren este doar un argument care intareste banuielile deja existente.

Ce sa fac? Sa ma apuc sa joc eu fotbal, pe 11 posturi diferite, de la portar la atacanti? Eu am incercat sa fiu corect. Nu bag 1,5 milioane de euro pe an in echipa asta, ca sa iau 100 de mii de la nu stiu cine. Ce sa zic, este o situatie delicata.

Rep.: Nu v-ati gandit sa ii privati de absenta dumneavoastra de la stadion, ca sa ii treziti la sentimente mai bune? Alti patroni din lumea fotbalului au incercat aceasta metoda, poate ar putea functiona si in cazul Farului.

G.B.: Nu, eu nu am vrut sa creez probleme sau discutii. Ma gandesc ce ar fi mai bine: sa nu mai merg, sa nu-i mai platesc sau ce? Eu nu inteleg cum de sunt atat de slabi. Desi au contracte bune, ei pun botul la diverse alte sume... nu au pic de respect pentru cei care au facut ce au facut pentru ei, sa ajunga unde au ajuns. Nu au pic de mandrie fata de ei insisi...

Nici nu gasesc un apelativ care sa ii descrie cat mai exact... si de fapt nici nu merita apelative, cei mai multi dintre ei.

„Asupra tuturor jucatorilor planeaza suspiciunile”

Rep.: Ce jucatori credeti ca au evoluat cel mai prost in meciul cu Steaua? Care pot fi banuiti ca au determinat aceasta atitudine generala de non-combat?

G.B.: Nu pot sa spun ca 4 au jucat si 7 nu, ca s-a vazut ca starea de non-combat era una generala. Nu a jucat nimeni fotbal, echipa nu a jucat nimic, deci nu putem sti care au fost corecti si care nu. Asupra tuturor planeaza suspiciunile.

Rep.: Ce masuri veti lua totusi?

G.B.: Vor fi masuri drastice, ma voi gandi serios ce sa fac. Am incercat pana acum toate metodele: i-am platit la timp sa nu aiba motive sa fie nemultumiti, le ofer toate conditiile din punct de vedere tehnic, am o echipa manageriala care sa acopere toate nevoile, nu m-am implicat in aranjamente cu alti conducatori de cluburi sau cu antrenori...

„Cristocea isi injura si ameninta antrenorul, iar pe mine m-a dus cu vorba”

Rep.: Si totusi, inca se vorbeste de acel aranjament pe care l-ati fi facut anul trecut cu Gigi Becali, de acel meci castigat de Steaua la Constanta cu 4-1 si in urma caruia a fost transferat Cristocea la echipa bucuresteana, dupa cum se spune - tot in contul sumei „stabilite”...

G.B.: Nu este adevarat, sunt doar vorbe. Discutiile despre transferul lui Cristocea au inceput mai tarziu, iar motivul pentru care a plecat este ca nu mai voia sa mai joace, nu-l puteam mobiliza in nici un fel, iesise si din primul 11, isi injura si chiar ameninta antrenorul, spunea mereu ca vrea sa plece. Tot comportamentul lui dovedea ca nu mai vrea sa joace pentru Farul.

In plus, m-a dezamagit si prin faptul ca m-a dus cu vorba 2 ani si in ultimul an, la o ultima discutie, nu a mai vrut sa semneze.

Asa ca, ma intreb retoric, care este valoarea lui reala: ce a jucat la Farul timp de 6 ani, timp in care nu mai stiam ce sa facem cu el, sau ce joaca acum la Steaua? Asa ca i-am zis lui Becali atunci, cand Cristocea mai avea 6 luni de contract cu noi: ori plateste 250.000 si-l poate lua din iarna, ori nu plateste nimic si-l ia din iulie, cand urma a fi liber de contract.

Nu am avut ce sa negociez mai mult, lucrurile au fost foarte clare, nu a fost altceva la mijloc.

Rep.: Mai sunt acum alte cazuri de indisciplina in echipa, de genul celor pe care le povestiti cu Cristocea, dar si de genul altora despre care s-a scris pe larg in presa in trecut?

G.B.: Acum toti isi vad de treaba, fac ce le cere echipa tehnica. Chiar nu au fost situatii indisciplinare de la sfarsitul campionatului trecut si pana in prezent. Problema este acum ca nu sunt rezultate, ca nu arata nimic in teren.

„Nici nu stiu ce au cautat pe teren, era acelasi lucru daca stateau acasa si nu s-ar fi prezentat deloc”

Rep.: O parte din vina pentru lipsa de rezultate a fost aruncata, de catre mass-media in general, pe umerii antrenorului Vukotic, de la venirea lui la Farul. Ce aveti de zis dupa aceste ultime meciuri, cand s-a vazut ca lipsa de interes a fost in tabara jucatorilor?

G.B.: Pai ce sa fi facut Vukotic mai mult? Doar sa-mi fi cerut mie sa intru in teren! Eu ma duc la antrenor sa-i cer socoteala, dar trebuie sa am motive sa o fac, nu degeaba. Si s-a vazut clar, incepand cu meciul cu Urziceniul, pur si simplu jucatorii nu au avut scuze. Iar in meciul de sambata seara, cand a folosit un sistem 4-4-1-1, de asemenea nu au existat scuze.

Ce sa-i fac antrenorului? Daca jucatorii si-ar fi dat viata pe teren si se ajungea usor la poarta proprie prin trasee neacoperite, atunci as fi zis ca e vina antrenorului. Dar acum este limpede ca jucatorii nu si-au facut datoria. Nici nu stiu ce au cautat pe teren, era acelasi lucru daca stateau acasa si nu s-ar fi prezentat deloc.

Nu mai faceam cheltuieli cu deplasarea, macar stiam o treaba, daca oricum nu au avut de gand sa joace.

Rep.: Pentru a clarifica si cealalta problema care a aparut in presa: nici de lipsa banilor sa inteleg ca nu poate fi vorba, din moment ce chiar dumneavoastra ati declarat ca jucatorii au fost platiti?

G.B.: La Farul, plata jucatorilor se face respectand o anumita procedura: contractele se platesc la luna scadentei, primele se platesc in luna urmatoare jocurilor, dupa ce avem si toate analizele, asa a fost intotdeauna si nu s-a intarziat niciodata. Mai mult, pot sa spun ca nu e jucator care sa nu-si fi luat in avans banii pentru casa, masina sau alte nevoi personale.

Nu sunt absurd si am incercat sa le fiu aproape, sa le ofer toate conditiile. Ce sa le mai fac? Li s-au marit si contractele, acum au contracte la nivelul echipelor din Bucuresti. Nu e jucator care sa aiba contract sub 2 ani cu Farul, am incercat deci sa le ofer stabilitate, siguranta. Ce se asteapta din partea lor sunt rezultatele... si care sunt aceste rezultate?

„Poate ca o sa le spun ca sunt niste golani si ca ii trimit pe toti la echipa a doua, Jucam cu juniorii si ce-o fi o fi”

Rep.: Nici trimiterea jucatorilor la echipa a doua nu credeti ca ar functiona?

G.B.: Pai pot sa-i trimit pe toti la echipa a doua? Pana acum nu am stabilit nimic, e si asta o varianta, la fel cum este si cea a penalizarilor. Nu-mi place ca vom ajunge sa intram intr-un conflict din care nu se stie ce va iesi. Am discutat cu ei si de la om la om, am crezut ca vor intelege de vorba buna. De exemplu, dupa meciul cu Rapid de sezonul trecut, unii au infirmat, altii au confirmat.

Problema e ca nu stie barbatul ce stie tot satul, si de multe ori eu sunt ultimul care afla, probabil se feresc sa-mi spuna, ca sa nu ma supar. Poate o sa-i trimit la echipa a doua, voi vedea. I-am mai trimis pe unii, chiar dintre jucatorii importanti uneori, cum au fost cazurile lui Pascovici, Cristocea, Liviu Mihai, Lungu... si pana la urma au revenit la sentimente mai bune.

Eu stiu ca platesc o multime de bani si vreau rezultate. Poate ca o sa le spun ca sunt niste golani si ca ii trimit pe toti la echipa a doua. Jucam cu juniorii si ce-o fi o fi. Alta solutie nu vad si alta solutie in astfel de cazuri nu au gasit nici altii, nici Sechelariu la Bacau, nici Iancu de 2 ani de cand baga bani la Politehnica Timisoara etc., desi au incercat destule metode.

Deocamdata nu vad o solutie de al carei rezultat sa fiu sigur, dar voi lua masuri serioase. Este inadmisibil sa se creada zmei si sa continue sa ne faca sa ne fie rusine de rusinea lor.