Implanturile cohleare pentru persoanele cu deficiente de auz- o afacere de milioane de euro, se deruleaza chiar in ograda Ministerului Sanatatii. Unele dintre firmele participante sustin insa ca licitatia este musamalizata de membrii comisiei, care favorizeaza doi ofertanti- Sonorom si Medicare.

Medicare, parte a CEMG Holdings Ltd, inregistrata in Malta, s-a specializat, cu precadere, in contracte avantajoase cu sectorul de stat si agentii militare.

Implanturile pentru surdo-muti- o afacere de milioane de euro, se deruleaza chiar in ograda Ministerului Sanatatii. Pentru ca implanturile pentru hipoacuzici costa foarte mult, ministerul a organizat o licitatie de 1,5 milioane de euro. Banii, ar trebui sa rezolve problema a peste o suta de surdo-muti.

Unele dintre firmele participante sustin insa ca licitatia este musamalizata de membrii comisiei, care favorizeaza un singur ofertant.

In lume, exista patru companii de implant cohlear si toate au cel putin un reprezentant in Romania. Cinci dintre acestea s-au inscris la licitatia organizata de minister. Anuntul a fost publicat in Monitorul Oficial in luna ianuarie.

Pe siteul, dedicat achizitiilor publice, al Ministerului Sanatatii, anuntul a fost insa postat mult mai tirziu, dosit intr-un calup care cuprindea toate licitatiile nationale.

Miza controversatei licitatii este extrem de mare atit pentru cei 200 de surdo-muti care ar putea beneficia de implant, cit si pentru firmele participante care ar putea primi intre 17000 si 20000 de euro pentru un singur cip. Subventia acordata de stat nu acopera nici pe departe necesitatea celor care sufera de hipoacuzie in toata tara. Cam 200 de surdo- muti se nasc, anual, in Rominia.

Decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a muta licitatia la nivel national nu a facut decit sa stirnesca suspiciuni la nivelul firmelor participante. Doua dintre acestea acuza ministerul ca, in schimbul unor comisioane, se joaca cu soarta citorva sute de surzi.

Nicolaescu, transfer de licitatii

Pina anul acesta, implanturile cohleare au fost licitate la nivelul directiilor judetene, acolo unde exista clinici ORL specializate. Eugen Nicolaescu a hotarit insa, printr-un ordin al ministrului, sa mute toate licitatiile cu miza mare la centru.

Motivul invocat, de reprezentantii ministerului, este ca la nivel national ar participa mai multi ofertanti si astfel, ar obtine un pret mult mai bun. Doar ca cele patru firme internationale isi trimit mereu firmele reprezentante indiferent daca licitatia este organizata la Bucuresti sau in tara. De fapt, aici intervine disputa dintre firmele participante.

Prin caietul de sarcini, comisia de evaluare a stabilit criteriul pretului cel mai mic in selectia cistigatorului. Criteriu folosit, de altfel, doar in cazul achizitionarii de seringi, pansamente sau alte consumabile necesare unui spital. Aceeasi comisie a eludat criteriul tehnico- economic, criteriu care sta la baza achizitionarii oricaror aparaturi de inalta performanta.

Doua dintre firmele participante, dintre care cea mai vehementa voce este a celor de la Tehnicton acuza ministerul ca a intocmit caietul de sarcini intocmai dupa prospectul firmelor Sonorom si Medicare, firme care au o lunga istorie legata de intretinerea unor relatii de afaceri cu statul.

Este adevarat, ca cele doua firme ofera, un pret de doar 17000 de euro pentru un implant, mult sub pretul oferit de competitori. Contestatarii licitatiei cred insa ca implanturile oferite de cele doua societati favorite, sunt depasite de mult

Din punct de vedere tehnologic. Implanturile BAHA, din categoria carora ministerul are nevoie de 50 de bucati sunt contestate chiar de medici, care sustin ca ele sunt periculoase deoarece tehnica folosita est eprimitiva. Implanturile BAHA se introduc in scalp cu ajutorul unui surub , surub care poate infecta urechea pacientului.

Ministerul a ales aceasta varianta de protezare din considerente economice. Reprezentantii institutiei neaga ca ar fi folosit datele tehnice a celor doua firme care ofera preturi minime pentru cererea de produse. Deoarece implanturile au devenit tot mai performante, pretul a crescut si el din ce in ce mai mult.

Iar pentru ca ministrul Sanatatii este economist de profesie, criteriul de selectie al ofertelor a fost numai cel al pretului cel mai mic. Alternativa ar fi ca ministerul sa selecteze oferta cea mai buna pentru pacient, urmind ca familia suro-mutilor sa suporte un anumit procent din costul produsului.

Specialistii sustin ca asta i-ar responsabiliza atit pe beneficiari cit si producatorii care, astfel, ar fi obligati sa ofere produse necontroversate.

Achizitie de produse ieftine dar proaste

Pe de alta parte, nu toti ofertantii si-au depus certificatele care atesta ca sunt competente din punct de vedere al managementului calitatii si nici documentele de eligibilitate. Reprezentantii comisiei de evaluare sustin insa ca participatii la licitatie au nevoie doar de un aviz al ministerului aviz care il primeste orice firma de profil din tara.

Doar ca declaratia est ecel putin deplasata avind in vedere, ca in chiar caietul de sarcini sunt specificate actele care trebuie depuse la dosar. Caietul de sarcini spune insa ca ofertantul trebuie sa depuna certificatul de management al calitatii si sa indeplineasca intocmai criteriile de eligibilitate.

Implantul cohlear care permite reintegrarea totala din punct de vedere social si profesional al surdo-mutilor, reprezinta doar o fractiune a costurilor de intretinere a unei persoane cu handicap auditiv pe tot parcursul vietii sale. Din pacate, aici apare un prim punct critic. Cele 70 de implanturi cohleare prevazute pentru anul in curs au mentionat un pret mediu de 70.000 RON/buc.

La un curs de referinta de 3,50 RON/EUR si tinand cont de cota redusa de TVA (9%), aceasta inseamna un pret unitar fara TVA de 18.349 EUR.

Cum in lume nu exista decat patru producatori de implanturi cohleare, dintre care doar doi au produse omologate in Romania (primul si al treilea din punct de vedere al tehnologiei si performantelor) in acest pret se incadreaza doar produsul Nucleus CI 24 al firmei COCHLEAR Ltd. din Australia.

Doar ca ministerul nu exclude posibilitatea ca cel care pune mina pe contractul banos sa fie chiar si o firma care nu est eomologata in tara noastra.

Implant obligatoriu

Licitatia nationala, organizata la nivelul Ministerului Sanatatii, exclude participarea medicului care opereaza, cat si pacientului la alegerea implantului. Chiar daca raspunderea pentru procedura operatorie ramane, in continuare, a medicului, iar beneficiarul implantului trebuie sa-l poarte toata viata, fara a avea convingerea ca este produsul care raspunde cel mai bine necesitatilor sale.

Reprezentantii comisiei spun insa ca pacientii nu sunt obligati sa apeleze la subventia ministerului daca nu isi doresc asta. Un raspuns pe cit de corect, pe atit de sceptic.

Momentul propice pentru un implant reusit este atunci cind pacientul are o virsta foarte frageda. Asta, pentru ca este greu ca in adolescenta sa invete sa auda si mai apoi sa vorbeasa. Cu exceptia celei profunde, celelalte hipoacuzii se compenseaza, in general, cu ajutorul protezelor auditive conventionale.

In esenta, acestea sunt amplificatoare ale semnalului acustic, caruia ii ridica nivelul cu valori corespunzatoare pierderii auditive. in cazul hipoacuziei profunde, aceste amplificatoare nu au niciun efect. in astfel de cazuri, singura solutie este implantul cohlear.

Doar ca ministrul liberal, de formatie economist nu pare interesat de solutia optima pentru cei care vor deveni beneficiarii acestor implanturi. in termeni strict tehnici, ministrul calculeaza doar costurile licitatiei.

Mai mult decat atit, liberalul nu supravegheaza membrii comisiei, pe care singur i-a numit si care aleg criteriile licitatiei in functie de diverse interese, chiar daca este vorba despre un domeniu atit de sensibil. De la o banala licitatie, care se organizeaza anual in fiecare an, ministerul s-a trezit aruncat in mai multe procese.

Licitatia pentru implanturi cohleare poate sa aiba legatura cu medicul ORL-ist muresean, transferat la Bucuresti odata cu trecerea ministrului Nicolaescu, Monica Marian. Si care s-ar putea sa-l fi sfatuit pe ministru cum sa procedeze astfel incat licitatia sa treaca la Minister.

De cand a fost numit ministru, Eugen Nicolaescu a fost implicat intr-o serie de scandaluri legate de licitatii, schimbarea directorilor de spitale, trecutul sau "armat" etc.

Unul dintre cele mai recente scandaluri este legat de concursul pentru pregatirea in a doua specializare, la care au fost declarati admisi inclusiv medici care nu au obtinut macar nota minima 5!

Apoi, sa nu uitam scandalul gripei aviare, cand ministrul Sanatatii a cerut suplimentarea dozelor de Tamiflu de la 70.000 de doze la 500.000 de doze.

Supervizata de mana dreapta a lui Nicolaescu, Streinu Cercel, director la Institutul "Matei Bals" si consilier personal al ministrului, un om incriminat de procurori in diverse afaceri cu importuri de aparatura medicala si vaccinuri antivirale si anti-HIV.

Nici pana in prezent, nici Nicolaescu, nici alti ministri nu au reusit sa ne convinga ca in Romania a fost intr-adevar gripa aviara, ceea ce ridica semne de intrebare asupra achizitiilor "disperate" de doze de vaccin.

Nu mai insistam asupra reactiilor pe care le-au provocat legile reformei Sanatatii, care au aruncat sistemul medical in haos si fara ca bolnavii sa resimta vreo imbunatatire a serviciilor.