Demersurile pentru realizarea unui astfel de PUZ au fost initiate inca din 2003, dar acesta inca nu a fost realizat. Impedimentul principal poate fi pus pe seama intereselor divergente a doua grupari de arhitecti care au ocupat pe rand pozitii privilegiate pe langa administratia locala.

Grupurile arhitectilor Adrian Borda si Ionel Vitoc au avut proiecte diferite pentru zona centrala. Din 2004, grupul Borda a intrat in gratiile noii puteri, iar arhitectul Vitoc, apropiat al fostului primar Gheorghe Funar, a facut un pas inapoi. A urmat confruntarea.

Colegi de partid la acea vreme (1996-1999), fostul membru al Comisiei de Urbanism, Ionel Vitoc, si ex-primarul Funar s-au gandit sa rezolve “in familie” una din problemele majore ale comunitatii.

Mai precis, sa organizeze o licitatie pentru realizarea unui PUZ pentru zona centrului istoric a orasului, care are 600 de hectare, delimitata intre urmatoarele repere: Fabrica de bere Ursus (la Vest), zona Garii (la Nord), strada Tutunului din cartierul Marasti (la Est) si strada Macesului din cartierul Zorilor (la Sud).

Licitatia a fost adjudecata de societatea de proiectare Ambient, apartinand lui Vitoc. Echipa acestuia s-a angajat, contra a 127.000 de euro, sa realizeze PUZ. Proiectul continea analiza situatiei existente, propuneri preliminare, propuneri finale, precum si regulamentul de aplicare al PUZ.

Primaria ar fi trebuit sa isi aduca cota ei de participare la acest proiect, punand la dispozitia lui Vitoc fondul de proprietate al municipalitatii si baza topografica aprobata, care, din nefericire pentru clujeni, a fost finalizata abia in toamna lui 2004, data la care deja “alianta portocalie” s-a instalat la Primarie.

Schimbare de macaz

Finalizarea tarzie a bazei topografice a deschis interesul unei alte grupari rivale de arhitecti, pentru proiectul generos al PUZ-ului central. Este vorba de grupul Borda, reunit sub cupola societatii Planwerk, care mai cuprinde arhitectii Serban Tiganas si Eugen Panescu (fiul).

Numai ca Primaria Cluj-Napoca nu putea organiza o licitatie cu acelasi obiect. Astfel s-a pus la bataie un proiect aferent zonei pietonale din Piata Unirii si cea a strazii Eroilor (zona centrala protejata), pentru care administratia locala a platit nu mai putin de 300.000 de euro.

Prima etapa a proiectului a fost realizata si predata actualei administratii. In acest moment, simtindu-se amenintat de catre cei de la Planwerk, Vitoc a atacat direct Primaria.

El a intocmit o adresa catre municipalitate prin care a solicitat o intalnire cu reprezentantii noii administratii locale pentru a cunoaste strategia de dezvoltare a zonei istorice. Arhitectul a fost refuzat, astfel ca administratia locala a incalcat o prevedere contractuala din intelegerea semnata de societatea lui Vitoc cu administratia Funar. Mai mult, Primaria i-a solicitat lui Vitoc sa renunte la contract.

Vitoc a blocat in justitie PUZ-ul

Pasul doi al lui Vitoc a fost, conform articolului nr. 20, alineatul 2 din contract, nerespectarea obligatiilor asumate de una din parti, care da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului de servicii.

Contactat de ZIUA de Cluj, fostul coleg de partid al primarului Funar pretinde ca anumiti arhitecti i-au conditionat continuarea proiectului PUZ numai daca le ofera controlul acestuia. Vitoc ar fi refuzat si, drept consecinta, lucrarile la PUZ au stagnat.

Mai mult, societatea lui Vitoc a reusit sa castige procesul impotriva Primariei, fapt ce a blocat si mai serios afacerea. Intre timp, proiectul Planwerk pentru zona pietonala, parte din cea istorica, de fapt, se deruleaza foarte bine.

Partea cea mai daunatoare a conflictului de orgolii si bani este ca, in lipsa realizarii PUZ-ului din centru, Comisia de Urbanism a Primariei poate interpreta cum doreste Planul Urbanistic General al Clujului. Adica poate aviza constructii de tipul hotelului Beyfin din Piata Avram Iancu, al carui proiect a fost realizat de catre Borda.