In primavara se mai semnase un “pact de neagresiune” intre conducerile celor doua partide, dar cu o viata extrem de scurta. La momentul respectiv, tensiunile dintre liberali si democrati pareau sa fi atins apogeul, iar atacurile reciproce curgeau pe toate canalele mediatice cu nemiluita.

In urma unei sedinte cu usile inchise, in care se pare ca s-a discutat cu cutitele pe masa, se convenise incetarea oricaror atacuri reciproce in public, spalarea rufelor murdare exclusiv in interiorul Aliantei, departe de ochii presei, si negocierea prealabila in Alianta a tuturor proiectelor legislative (parlamentare sau guvernamentale), in tentativa de a atenua senzatia de incoerenta a Aliantei lasata, nu o data, de asezarea pe pozitii adverse a liberalilor si democratilor in privinta unor proiecte legislative.

Numai ca armistitiul din primavara a luat sfarsit odata cu sedinta Delegatiei Permanente a PNL, de la inceputul lui mai, cand liberalii au “indraznit” sa rada la un pamflet anti-Basescu al poetului Mircea Dinescu.

Ei bine, democratii au luat amuzamentul liberalilor drept un afront la adresa propriului partid, desi personajul principal al pamfletului respectiv nici macar nu era membru PD. Din acel moment, totul s-a rupt.

Au reaparut initiativele politice menite a-l prinde pe celalalt pe picior gresit, gen retragerea trupelor din Irak, ceruta de PNL, si restructurarea Guvernului, solicitata imperios si chiar pusa in practica unilateral de catre PD.

Totul a culminat cu renuntarea la sedintele Consiliului National de Conducere (CNC) al Aliantei, semnul incetarii functionarii Aliantei DA.

Premier prin rotatie

Pregatita intr-o intalnire prealabila a liderilor celor doua partide, Calin Popescu Tariceanu (PNL) si Emil Boc (PD), intalnirea de maine isi propune nu numai refacerea relatiilor dintre cele doua partide, ci si proiectarea unui cadru de colaborare chiar si dupa viitoarele alegeri, pe care - si aici apare noutatea - ambele partide par sa le accepte a se desfasura, anticipat, in 2007. Conform informatiilor razbatute in presa, se pare ca cele doua partide vor cadea de acord asupra participarii, din nou, pe liste comune, la viitoarele alegeri, la o paritate propusa de PD, de 1 la 1.

Marea noutate pare a fi propunerea democratilor privind conducerea Guvernului prin rotatie: doi ani prim ministru democrat, doi ani, unul liberal.

Pe langa acceptul liberalilor, o asemenea decizie va impune modificarea actualului protocol de functionare a Aliantei, care prevede ca, daca presedintele tarii provine de la unul din cele doua partide, automat, primul ministru va apartine celuilalt partid.

“Sa ia aminte cum functioneaza Alianta la Cluj” “Cred ca e impropriu spus ca vom face pace. In opinia mea, nu a existat un razboi intre PNL si PD, au existat doar opinii diferite pe unele subiecte din agenda publica, dar asta nu inseamna razboi.

In momente importante cum este cel de acum, in preajma noii sesiuni parlamentare si a raportului decisiv de tara, e firesc sa avem o asemenea discutie in Alianta”, a contrazis presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, ipoteza ca azi ar avea loc “discutii de pace”.

“Probabil vor mai fi opinii diferite, dar cele doua partide sunt condamnate sa colaboreze pentru a realiza o guvernare eficienta si responsabila, pentru ca Guvernul nu este al PNL-ului sau al PD-ului, este al Aliantei si suntem si vom fi in egala masura responsabili de succesul sau esecul guvernarii Romaniei”, a tinut sa mai adauge Buda.

El le-a sugerat celor inclinati spre dezbinarea din interior a Aliantei sa ia exemplu de la modul in care functioneaza Alianta DA la Cluj. “Poate ar trebui sa-si organizeze si unii si altii scolile de vara la Cluj, sa ia aminte cum functioneaza aici Alianta”, a spus Buda.

“Orice formula viabila pentru functionarea eficienta a Guvernului merita luata in seama si analizata”, a comentat liderul local al PD posibilitatea rotatiei la conducerea Guvernului.

Nici vicepresedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, nu a recunoscut existenta vreunui conflict intre cele doua partide, in schimb, a tinut sa sublinieze victoria (sic!) PNL. “Nu exista nici o cearta intre noi si PD.

S-a dovedit, pana la urma, ca PNL a avut dreptate cand n-a acceptat alegeri anticipate cand tara era sub inundatii, sau inainte de integrarea in UE. Dupa 1 ianuarie 2007 le putem face”, a spus Uioreanu. El a sustinut ca nici in primavara nu a fost vorba despre vreun “pact de neagresiune”.

“S-a dorit doar temperarea unor colegi cu iesiri mai violente, fara a reprezenta punctul de vedere al partidului, cum au fost Cezar Preda sau Ioan Oltean, la PD, si Ludovic Orban sau Crin Antonescu, la noi”, a afirmat Uioreanu.

Si el considera ca Alianta trebuie sa ramana unita, aducand in sprijinul opiniei sale, sondajele de opinie care releva ca aceasta este si dorinta majoritatii electoratului. Si Uioreanu considera ca merita luata in discutie rotatia la conducerea Guvernului.

“Este vorba despre asa zisa «guvernare colegiala». Consider ca orice tema care este spre binele Aliantei si al tarii trebuie analizata”, a conchis Uioreanu.