Turism ilegal

Avind o suprafata de aproape 200 de hectare si un volum de 54 milioane mc, lacul de acumulare Paltinu de pe riul Doftana se numara printre cele mai mari din tara. Situat intr-o zona montana superba, lacul atrage ca un magnet mii de turisti in fiecare vara.

Desi ar trebui sa aiba un regim special, fiind sursa de apa potabila pentru numeroase localitati din Prahova, cum ar fi Ploiesti sau Cimpina, Paltinu s-a transformat intr-un lac de agrement. ~n ciuda interdictiilor de pe panourile amplasate cu zgircenie de administratorul barajului, compania Apele Romane Prahova, turistii fac baie si pescuiesc in voie la fiecare sfirsit de saptamina.

Mai mult, cei cu dare de mina isi aduc ambarcatiuni usoare pentru o plimbare pe lacul din care beau apa aproape o suta de mii de oameni.

Proprietarul lacului ridica din umeri

La finalul sezonului estival peisajul este dezolant. ~n apropierea barajului s-au strins mii de bidoane de plastic si doze de bere, care plutesc in deriva, iar pe malul lacului muntii de gunoi menajer produs de turisti sau adus de localnicii din comuna Valea Doftanei degaja un miros pestilential. Ca de obicei, autoritatile arunca "pisica" una in ograda alteia.

Marian Mocanu, directorul Apelor Romane, filiala Prahova, sustine ca nu poate face fata singur dezastrului ecologic. "~n fiecare primavara curatam lacul si malurile, operatiune care ne-a costat anul acesta 150 de milioane de lei. De vina nu sint doar turistii, ci si localnicii care arunca in lacul de acumulare gunoiul pe care ar trebui sa-l ridice operatorul de salubritate din Valea Doftanei", spune directorul Mocanu.

Doar promisiuni

De partea cealalta, primarul comunei situata in amonte de lacul de acumulare sustine ca a luat toate masurile necesare salubrizarii localitatii Valea Doftanei. "In fiecare luna achit firmei care a montat 15 containere in comuna 100 de milioane de lei vechi. Nu pot sta dupa fiecare satean sa vad unde isi arunca gunoiul, dar nici turistii nu respecta natura.

Ce lasa in urma lor e dezastru. Speram ca pina la sfirsitul acestei luni sa intram in posesia studiului de fezabilitate pentru o rampa de gunoi ecologica", declara edilul Ghoerghe Mosor. Comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova, Stefan Popescu, promite ca va dispune efectuarea unui control in zona unde curatenia ar trebui sa fie litera de lege.

"Vom merge la Paltinu pentru a vedea care este situatia si, in cazul in care vor fi constate nereguli, ii vom amenda pe cei vinovati. Sanctiunile pot merge pina la citeva sute de milioane de lei pentru ca poluarea sursei de apa potabila constituie o abatere grava", sustine comisarul Popescu.