Directorul general al Tursib SA, Adrian Popa, arata ca dupa ce santierele Sibiului se vor inchide, va demara un proces de revitalizare a sistemului de transport in comun ecologic. Tursib va moderniza liniile de troleibuz existente, anul viitor si va incerca achizitionarea de noi troleibuze, odata cu lungirea caii de rulare, in functie de resursele financiare disponibile. Tramvaiul ar putea fi reintrodus in Sibiu abia in 2012.

Adrian Popa raspunde astfel unei scrisori deschise trimisa de Asociatia Transira, in care se arata necesitatea revitalizarii transportului prin intermediul troleibuzelor.

In scrisoarea trimisa si Ziarului de Sibiu, se insista pe latura ecologica a transportului prin troleibuze si pe faptul ca Sibiul detine o retea de troleibuze foarte buna care insa nu ar fi pusa in valoare suficient, potrivit autorilor scrisorii. Acestia adauga mai multe sugestii de trasee, care sa puna in valoare baza de troleibuze.

Pe de alta parte, Adrian Popa, directorul general al Tursib SA, precizeaza ca lucrarile de refacere a arterelor de transport din orasul Sibiu au dat peste cap mai multe trasee din cadrul sistemului de transport public. Din aceasta cauza, precizeaza Adrian Popa, pe traseul T1 circula autobuze si nu troleibuze, asa cum se intampla pana de curand.

„Am primit si eu aceasta scrisoare si pot spune ca pana nu se finalizeaza lucrarile la Calea Dumbravii, spre exemplu, nu putem face nimic. Dupa ce se da drumul la Calea Dumbravii, va intra in lucru Mihai Viteazu, lucru care ne va afecta din nou. De aceea, pana nu se termina toate santierele, nu vom putea revitaliza sistemul de transport prin troleibuze”, arata Adrian Popa. Acesta da insa asigurari ca are in vedere largirea parcului de troleibuze.

Potrivit directorului Tursib, in acest moment, in Sibiu, ponderea ocupata de transportul cu troleibuze este de 30 la suta, procent care va creste in anii urmatori. Popa arata ca a avut recent o discutie cu reprezentantii municipalitatii din localitatea ungara Szeget, un oras comparabil cu Sibiul.

Popa precizeaza ca in orasul ungar, ponderea detinuta de transportul cu troleibuze si tramvai este de 40 la suta. „Vom ajunge si noi la acest nivel, dar dupa ce se inchid santierele, dupa ce vom lungi calea de rulare si dupa ce vom achizitiona mai multe troleibuze”, mai spune Popa.

30 la suta troleibuze

Autorii scrisorii deschise arata ca transportul cu troleibuzul este mai bun decat cel cu autobuzul din mai multe puncte de vedere, avantajul principal fiind lipsa poluarii. Pe de alta parte, Adrian Popa arata ca problema poluarii orasului nu se datoreaza autobuzelor Tursib ci traficului greu care traverseaza orasul.

Potrivit directorului, constructia Centurii Ocolitoare va rezolva cea mai mare parte a poluarii din transport. „In plus, un troleibuz costa mai mult, ca intretinere, decat un autobuz. La fiecare autobuz am nevoie de alti trei oameni, pe langa sofer, pentru intretinere. Pentru troleibuz, e nevoie de cinci oameni in plus”, spune Adrian Popa.

Acesta mai arata ca atunci cand un troleibuz se defecteaza acesta blocheaza traficul, decongestionarea facandu-se foarte greu, datorita dependentei troleibuzului de alimentarea electrica. „Un sistem de transport facut prin intermediul firelor electrice aduce cu sine pericolul paralizarii transportului in cazul in care reteaua electrica cedeaza”, mai spune Popa.

Acesta adauga insa ca troleibuzele sunt totusi importante pentru sistemul de transport sibian, mai ales datorita faptului ca reteaua este bine dezvoltata. „Mai este nevoie de lucrari de refacere, cea mai afectata cale de transport fiind cea dintre Cimitir si Dumbrava. Anul viitor, insa vom reusi sa rezolvam aceasta propblema”, da asigurari directorul Turisb SA.

Potrivit autorilor scrisorii deschise, in Sibiu ruleaza 15 troleibuze. Adrian Popa dezminte acest lucru si arata ca Tursib are in baza 24 de troleibuze. Popa preiczeaza ca pentru achizitia a 15 troleibuze noi, lucru cerut de asociatia Transira, este nevoie de alti 15 kilometri de cale de rulare

Tramvai in 2012

Reprezentantii Transira amintesc in scrisoarea deschisa despre un proiect de reintroducere a transportului in comun cu tramvaiul, in Sibiu. Directorul Tursib precizeaza ca proiectul este supus analizei, dar nu nu a trecut de aceasta faza.

„Acest proiect implica niste costuri foarte mari si lucrari de amploare si cred ca va putea fi realizat abia dupa 2012, dupa ce Sibiul va lua amploare”, arata directorul Tursib.