A trait clipe de cosmar alaturi de familia lui, intr-o perioada care ar fi trebuit sa ii destinda si sa ii relaxeze. A vazut cu ochii lui cum paradisul elen s-a transformat in iad si a hotarat sa fuga din calea limbilor de foc. E povestea unui sibian care si-a intrerupt concediul cu familia in Grecia din cauza cumplitului incendiu ce a cuprins insula greceasca luni seara.

Spune ca nu a mai vazut asa ceva in viata lui, desi profesia l-a invatat multe - este seful serviciului de Protectie Civila din Sibiu.

Cosmin Balcu era in concediu cu familia, in zona Halkidiki, la 8 kilometri de locul unde s-au produs incendiile catastrofale. „Eram pe o terasa, serveam masa cu familia cand am vazut flacarile. Nu am stiut prima data ce este, dar la cateva minute am vazut ca flacarile cresteau, incendiul se propaga si caldura se simtea deja.

Am auzit pe niste romani care spuneau inca de atunci ca ar trebui sa asi faca bagajele sa se intoarca in tara”, spune Cosmin Balcu, seful Serviciului de Protectie Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Sibiu, aflat pe taramurile elene ca si turist.

Asa povesteste sibianul ca a inceput tot calvarul. Ultimele zile petrecute in Grecia de familia sibiana urmau a fi foarte tensionate. Cu toate acestea, au avut noroc. Incendiul izbucnise la opt kilometri de locul unde erau ei cazati si au scapat. Au vazut insa cu ochii lor cum primii 400 de turisti au fost evacuati din calea flacarilor. Au incercat sa isi pastreze calmul, dar nu au reusit.

Lumea era disperata si dezorientata in jurul lor, nu stiau ce sa faca si nici ce se intampla de fapt. A doua zi seful protectiei civile din Sibiu a plecat in recunoastere prin insula. A vrut sa vada cu ochii lui ce se intampla. Imaginile erau dezonlante. Cerul era plumburiu, fumul inecacios facuse deja atmosfera de nesuportat si nici soarele nu mai era la fel.

Zeci de masini surprinse de incendiu erau facute pur si simplu scrum, totul arata ca dupa un razboi. „Poate si prin natura profesiei mele, nu am putut sta deoparte. A doua zi am mers sa vad ce se intampla. Autoritatile interveneau cu mai multe avioane, pe care le alimentau cu apa din mare si aruncau peste flacari.

Se intervenea, autoritatile spuneau ca totul este sub control insa realitatea nu era chiar asa. Apoi din discutiile pe care le-am avut cu primarul de acolo si cu seful politiei, si din ce am vazut ca se spunea in mass media, cauza incendiilor era o mana terorisa”, adauga seful Serviciului de Protectie Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Sibiu.

Chiar daca locul unde erau ei era ferit de infernul care se stabilise in Grecia, sibieniii nu au mai stat. Au plecat cu doua zile mai devreme, asa cum au facut foarte multi romani, aflati in vacanta in Grecia. „Nu am mai putut sta, ne era teama. Am vazut lume disperata, vegetatie facuta scrum si foarte multe masini arse, dar si care ardeau inca.

Nu mai era de stat acolo”, adauga sibianul. S-au bucurat insa ca au ajuns teferi acasa si ca nu au fost printre ghinionistii care au ramas dupa aceasta vacanta fara nimic.