Societatea Sport Complex Transilvania, care a cumparat acest teren de la fostul FPS, actualmente AVAS, intentioneaza sa faca o investitie de cateva milioane de euro, lucru care ar urma sa ridice semnificativ valoarea intregii zone. In sedinta publica de astazi, Consiliul Local va adopta proiectul Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), care expune pe larg detaliile acestui proiect de investitie.

Un hotel-restaurant, doua parcari, sala de sport cu bazine de inot, plus alte amenajari pentru jocurile sportive insumeaza, in mare, proiectul de dezvoltare al Bazei Sportive Clujana, realizat de societatea Dico&Tiganas. Acesta va fi supus, astazi, atentiei consilierilor locali, urmand ca, ulterior, sa se faca demersuri pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Pentru ca baza sportiva sa poata fi repusa in circuit la acel nivel prevazut de normativele europene, reprezentantii societatii Sport Complex Transilvania sunt pregatiti sa acceseze un credit pe masura.

“Din aceasta toamna, incepem lucrarile la piscina acoperita”, a spus administratorul societatii Sport Complex Transilvania, Ioan Puscasu, apreciind ca, numai pentru acest obiectiv, vor avea nevoie de circa 1 milion de euro, bani care ar urma sa fie acoperiti dintr-un credit bancar.

Nu sunt identificate inca sursele de finantare pentru derularea intregului proiect de investitie, iar ipoteza unei asocieri cu un alt investitor este exclusa. Puscasu a declarat ca actionar principal al societatii pe care o administreaza este fiul sau care locuieste in SUA si ca, in 2001, cand au achizitionat baza sportiva cu terenul aferent de la Clujana, mai erau asociati cu o persoana din SUA.

“Cand am cumparat terenul de la Clujana, ne-am pus de acord in ce priveste pretul, insa, dupa aceea, cand celalalt partener a aflat ca se cere o investitie majora, s-a retras, iar fiul meu ii mai este dator si acum cu bani”, a explicat Puscas.

El a mai spus ca se va pronunta mai detaliat despre proiectul dezvoltarii Bazei Sportive Clujana dupa ce vor obtine toate avizele necesare si dupa ce vor avea asigurat un credit pentru demararea investitiei.

“Vandut prea ieftin”

Directorul societatii Clujana, Sabin Pop, ne-a informat ca Baza Sportiva Clujana, plus terenul aferent, in suprafata de circa 6 hectare, a fost vanduta inca din anul 2001, la cererea Fondului Proprietatii de Stat (FPS, actualmente AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Chiar daca a fost vorba despre o licitatie deschisa, o singura firma s-a aratat interesata de achizitionarea acestui teren - Sport Complex Transilvania. “Societatea avea datorii imense la stat si de aceea s-a recurs la vanzarea unor active”, a declarat Sabin Pop, care nu era la acea vreme directorul Clujana.

“Parerea mea este ca ar mai fi putut sa astepte cativa ani pentru ca acea zona este de un potential exceptional, iar terenul putea fi vandut mult mai bine astazi”, a mai apreciat acesta. Or, Sport Complex Transilvania nu a avut nici o concurenta, reprezentantii acestei societati nefiind obligati sa ofere un pret mai mare decat cel prevazut de evaluatori.

“Raportul din arhiva arata ca societatea Res&Co, care s-a ocupat de evaluarea terenului la vremea respectiva, a propus acest pret de aproximativ 9,8 miliarde, iar firma care s-a prezentat la licitatie n-a trebuit sa faca altceva decat sa-l accepte”, a spus Pop, explicand ca preferabil ar fi fost ca terenul sa se vanda astazi la un pret de doua trei ori mai mare.

Pe de alta parte, Pop recunoaste totusi ca Sport Complex Transilvania a facut investitii serioase la Baza Sportiva Clujana, in prezent fiind renovat si strandul si terenul de sport.

Reprezentanta unui agentii imobiliare recunoscute din Cluj, Ramona Cuc, a explicat la randul ei ca terenul de la Clujana poate deveni extrem de valoros in conditiile in care, din punct de vedere urbanistic, pe acesta poate fi construit cat mai destins. In prezent, in zona Paris - Tabacarilor, oferta de teren nu depaseste 200-230 de euro, a apreciat Cuc.

In cazul unei investitii de proportii, precum cea estimata la Baza Sportiva Clujana, situatia se poate schimba, insa, radical, preturile fiind in masura sa se tripleze.