Fara fonduri, Vuza risca sa fie obligat sa vanda actiunile la combinat.

Omul de afaceri se gandeste serios sa faca o novatie a contractului de privatizare a combinatului catre un alt investitor, respectiv sa vanda combinatul catre o societate care sa poata continua programul de investitii in fabrica. Somes Dej a ajuns in portofoliul lui Vuza in baza unui act de novatie asemanator, de la societatea care a cumparat initial pachetul de actiuni detinut de stat.

In cazul in care nu va reusi sa isi vanda participatiile, Vuza va trebui sa schimbe forma juridica a A1 Impex, din societate cu raspundere limitata in societate pe actiuni. In aceasta varianta, Vuza este obligat sa coopteze in actionariat si alte companii, care sa aduca un aport de capital prin care sa fie finantat programul de investitii al Somes Dej.

In conditiile actuale, combinatul nu are resursele financiare pentru a duce la bun sfarsit obligatiile asumate de Vuza in momentul in care a preluat pachetul majoritar de actiuni.

De vina e SIF-ul!

In combinat vor trebui investite peste 50 de milioane de euro pana in 2015 pentru ca a se incadra in standardele de protectie a mediului impuse de Uniunea Europeana. Prevederile contractuale prevad trei majorari consecutive de capital, cu cate un milion de euro in septembrie, decembrie si februarie.

Vuza sustine ca, de fapt, vinovat este actionarul minoritar al combinatului, Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat - Crisana, care detine 15% din capitalul social. SIF a refuzat sa aduca un aport de capital, sustine Vuza. Ei spun ca nu-i intereseaza. Cand societatea are nevoie de bani nu ii intereseaza?, s-a intrebat Vuza.

Acesta acuza reprezentantii SIF Banat-Crisana de atitudine necolegiala. Vuza nu a explicat clar de ce, in aceste conditii, A1 Impex, proprietar al pachetului majoritar, are nevoie de o schimbare de statut. Majorarea de capital de la Somes Dej ar putea fi efectuata si prin emiterea pe piata a unui pachet suplimentar de actiuni la combinat, si nu in mod necesar printr-un aport de numerar.

La o novatie a contractului de privatizare, pachetul de actiuni A1 Impex ar ajunge la o alta companie, interesata de preluarea combinatului. Somes Dej are nevoie de lichiditati, a recunoscut omul de afaceri.

Numai cu banii altora

Initial, pachetul de 70%, detinut de stat la Somes Dej, a fost cumparat de compania austriaca Hovis, absorbita de MFC Commodities, in baza unui contract de vanzare-cumparare incheiat in 2000, pentru 2,1 milioane de lei. La data privatizarii, Somes se afla in procedura de reorganizare judiciara, in urma unui plan aprobat de Tribunalul Cluj la 8 iulie 1999.

Conform contractului de privatizare, compania austriaca s-a obligat sa investeasca 4 milioane de dolari. Pachetul majoritar a ajuns, in iulie 2004, la grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), detinut de Stefan Vuza, in urma unui contract de novatie prin care Vuza se obliga, prin A1 Impex, sa achite datoriile acumulate de societatea dejeana.

O serie de documente ale conducerii Somes Dej arata ca Vuza are nevoie de parteneri care sa investeasca bani in combinatul din Dej. Este vorba de atragerea unor alti investitori in structura de capital a A1 Impex pentru respectarea obligatiilor din contractul de privatizare al Somes Dej, in scopul indeplinirii de catre acesti investitori a obligatiilor de investitii.

Cooptarea investitorilor ar urma sa fie efectuata prin modificarea formei juridice a A1 Impex, din SRL in SA. Astfel, capitalul social al A1 Impex ar fi marit de la 9,9 milioane la 12,2 milioane. Diferenta de 2,3 milioane de lei va fi subscrisa integral de societatea Sinterom Cluj, membra a SCR.