Piata muncii a devenit, de la an la an, tot mai dinamica. Spre deosebire de inceputul anilor ’90, cand cu greu se putea vorbi despre o piata a muncii in adevaratul sens al cuvantului, in ultimii ani cererea si oferta au fost cele care au stat la baza ocuparii fortei de munca.

Cu cat piata muncii s-a dezvoltat, cu atat s-au majorat pretentiile angajatorilor - care apeleaza tot mai mult la firme specializate in recrutarea personalului, crescand totodata si numarul serviciilor pe care acestia le solicita. Astfel, pe langa recrutarea propriu-zisa, companiile apeleaza si la programe de training pentru salariati, dar si la head-hunting sau la leasingul de personal.

Munca prin agent temporar

Leasingul de personal a fost introdus in Codul Muncii in anul 2003, sub denumirea de munca prin agent temporar. Un agent de munca temporara are un numar de angajati proprii, pe care ii pune la dispozitie unui client utilizator, pe o perioada determinata. Angajatii sunt platiti de catre agentul de munca temporara, cu salarii cel putin egale celor primite de salariatii companiei beneficiare.

Perioada de utilizare (misiunea de munca temporara, potrivit Codului Muncii) nu poate depasi un an, dar poate fi prelungita pana la maximum 18 luni. Altfel spus, firmele de recrutare angajeaza personal calificat in anumite domenii, pe care il inchiriaza companiilor care au deficit de personal pentru anumite posturi.

Firmele de resurse umane sunt cele care intocmesc toata documentatia de angajare, in schimbul unui comision. Responsabilitatile companiei de leasing de personal sunt de a selecta si angaja personalul, de a suporta salariile acestora pe perioada inactiva si de a plati concediile, impozitele si contributiile la asigurarile sociale.

Taxa de leasing este calculata in functie de numarul de angajati solicitati, dar si de calificarea acestora. Cu cat numarul de angajati este mai mare, cu atat taxa scade, iar cu cat pozitia pe piata muncii este mai putin accesibila, cu atat aceasta creste.

Acest tip de job, pe perioada determinata, este cautat in special de studenti sau de persoanele care doresc o slujba part-time, de absolventii care nu isi gasesc un loc de munca care sa nu necesite experienta sau de someri, fiind o oportunitate pentru acestia de a intra intr-o firma importanta sau multinationala, in care pot ramane daca angajatorul este multumit de munca prestata.

Clujul inca asteapta

Leasingul de personal este un instrument care a patruns relativ recent pe piata fortei de munca din Romania, in special datorita cererii venite din partea companiilor multinationale, dupa cum afirma si operatorii din domeniu, ele fiind obisnuite cu acest sistem, practicat atat in Europa cat si in Statele Unite ale Americii.

De altfel, cele mai familiarizate cu leasingul de personal sunt companiile americane. Se estimeaza ca metoda de angajare temporara va deveni din ce in ce mai cautata in urmatorii ani, in conditiile in care tot mai multe “multinationale” sau chiar companii romanesti mari se confrunta cu dificultati in gasirea “omului potrivit, la locul potrivit”.

Dupa incheierea perioadei de leasing, compania, daca e multumita de angajatul inchiriat, ii poate oferi acestuia un contract pe perioada nedeterminata.

Totusi, Diana Danci, general manager Sales Consulting, considera ca piata clujeana a muncii nu este in acest moment foarte receptiva la leasingul de personal. Din acest motiv, Sales Consulting nu ofera deocamdata acest serviciu, Diana Danci afirmand ca a primit o singura solicitare pentru leasing de personal.

Si in acest caz, diferentele intre Bucuresti si restul oraselor din tara sunt semnificative, avand in vedere ca majoritatea companiilor multinationale au intrat in tara prin Capitala. De aceea, leasingul de personal nu mai reprezinta ceva inedit pentru companiile bucurestene, fiind practicat de peste 10 ani, in timp ce in restul tarii abia incepe sa prinda contur.

Insa, managerul Sales Consulting considera ca, in viitor, acest gen servicii vor fi solicitate nu doar de companiile multinationale, ci si de cele autohtone din intreaga tara.

Cand este recomandat leasingul de personal

- Pentru activitati de tip sezonier, posturi cu caracter temporar;

- Pentru situatii speciale: fractiune de norma, munca ocazionala si/sau la sfarsit de saptamana;

- Pentru posturi care implica o perioada lunga de instruire, in scopul testarii si evaluarii angajatului;

- In cazul unor pachete salariale speciale, care ar fi greu de inclus in strategia de salarizare a companiei;

- In cazul pozitiilor de tip proiect, atunci cand nu exista resurse calificate proprii in cadrul companiei;

- In cazul unor restrictii in numarul de personal.

Avantajele companiilor care apeleaza la leasing de personal

• Nepublicarea anunturilor de angajare;

• Angajarea fortei de munca nu necesita costuri separate;

• Angajarea surplusului de personal doar pentru perioada necesara;

• Costurile fixe cu salarizarea devin costuri variabile;

• Scutirea obligatiilor de plata a impozitelor si contributiilor la asigurarile sociale;

• Taxa leasingului de personal reprezinta o cheltuiala deductibila.

• Testarea si selectia candidatilor nu consuma timp si energie;

• Scutirea de procedurile de angajare, respectiv incheierea/desfiintarea contractului de munca;

• Nu este nevoie de personal de salarizare propriu;

• Angajatul nu va fi incadrat in efectivul companiei.