Afacerile cu produse din peste starnesc conflicte aprinse intre proprietarii firmelor Eurofish SRL si Casa Leon Distribution SRL din Bucuresti. Contractele de distributie a produselor alimentare in lanturile de hypermarket-uri din toate marile orase ale tarii sunt o sursa de profit consistent, iar suprematia este greu disputata.

Proprietarii firmelor mai sus mentionate, Luminita Adam si Nutu Anghelina, au fost asociati, dar in prezent relatia lor este marcata de plangeri penale, sesizari la organele de control sanitar-veterinar, injurii si amenintari.

Societatea Euro Fish SRL este controlata de Luminita Adam, sotia lui Adrian Adam - unul dintre primii sefi din echipa Metro. Nutu Anghelina, fost candidat la presedintia Romaniei in anul 1996, om de afaceri si ex-asociat al Luminitei Adam, este semnatarul mai multor sesizari la adresa Euro Fish Prod SRL.

Cei doi fosti asociati au avut o afacere in domeniul semiconservelor de peste, iar in prezent ambii sunt proprietarii unor firme din domenii apropiate. Cateva dintre sesizarile formulate de Nutu Anghelina la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA) vis-à-vis de Eurofish SRL s-au confirmat in urma controalelor de specialitate.

In momentul de fata, produsele din gama Eurofish (care nu mai producea, doar distribuia marfa incepand din 2005) nu se mai regasesc pe rafturile marilor magazine Carrefour sau Selgros.

Nutu Anghelina face o sesizare la ANSVSA reclamand faptul ca produsele Eurofish sunt vandute cu etichete diferite, in sensul ca pe unele apare doar Eurofish (care nu mai avea calitatea de producator), iar pe altele apare si Spring Caprice SRL in calitate de fabricant. Potrivit adresei emise de ANSVSA in data de 3.03.2006, institutia a amendat Euro Fish Prod SRL cu 1000 RON pentru ‘‘deficiente constatate privind etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare’‘ si a denaturat un numar de 2650 etichete. In martie, ANSVSA ii comunica lui Anghelina faptul ca autorizatia de catering pentru Euro Fish Prod SRL a fost suspendata.

In replica, administratorul Eurofish SRL, Adrian Adam (sotul Luminitei Adam) sustine ca a solicitat controlul ANSVSA privind etichetele, pentru ca a schimbat sediul firmei si i-au ramas pe stoc vreo 2.000 care erau inscriptionate cu vechea adresa. Totodata, Adam sustine ca motivul care a stat la baza suspendarii autorizatiei de catering e altul decat cel invocat de Anghelina.

Adrian Adam a declarat redactorilor BZA ca a solicitat ANSVSA suspendarea autorizatiei, intrucat expirase contractul de inchiriere pe care-l avea pentru sediul firmei.

Producatorul preparatelor distribuite de Eurofish, firma Spring Caprice SRL din Galati, a intrat in colimatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) in urma unui control efectuat in perioada 10-12 aprilie 2006.

Astfel, conform comunicatului de presa al ANPC, ‘‘Spring Caprice comercializa scrumbie marinata ce prezenta modificari organoleptice (gust ranced, suprafata oxidata) datorita depozitarii la temperatura mediului ambiant (temperatura recomandata de producator fiind de 2-4 grade Celsius’‘, drept urmare i-a fost suspendata autorizatia de catre Directia Sanitar-Veterinara Galati.

Razboiul nervilor

Pe de alta parte, familia Adam il acuza pe Nutu Anghelina de amenintari si insulte. In acest sens, Luminita Adam a facut in anul 2004 o plangere penala impotriva lui Anghelina pentru amenintarile pe care i le trimitea prin e-mail sau prin mesaje pe telefonul mobil. Totodata, sotii Adam il acuza pe Anghelina ca face denunturi calomnioase la adresa firmei Eurofish SRL.

Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti il va amenda penal cu 20 de milioane de lei pe Nutu Anghelina, inculpat pentru savarsirea infractiunii de amenintare si la plata a 30 de milioane de lei daune morale catre Luminita Adam. Mentionam ca potrivit dosarului 8014/2004 in care s-a judecat cauza, Nutu Anghelina nu are antecedente penale. Anghelina face recurs impotriva sentintei penale nr.326/28.01.2005 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, iar Tribunalul caseaza partial decizia instantei inferioare. In final, Anghelina este obligat la o amenda administrativa de 5 milioane de lei vechi. Luminita Adam a continuat sa faca plangeri la adresa lui Nutu Anghelina pentru ‘‘denunt calomnios’‘ privind activitatea firmei Eurofish SRL.

Referitor la denuntul de fraudare cu 2 miliarde a firmei la care erau asociati adus de Anghelina, Luminita Adam a replicat: ‘‘Aceasta acuzatie mi-a facut-o la politie, am fost anchetata penal in dosarul 162/2004 si in urma expertizei pe care Nutu Anghelina a dorit-o (dar a uitat s-o plateasca), nu s-a constatat nici o frauda.’‘

Nutu Anghelina a controlat firma Leon Trading Prod din Giurgiu, societate ce avea ca activitate producerea si comercializarea semipreparatelor din peste. Firma este suspendata din 14 iunie 2006, iar Anghelina sustine ca a fost tinta unor controale puse la cale de Adam. In prezent, Anghelina detine Casa Leon Distribution SRL, firma infiintata in 2005.

Obiectul de activitate al societatii este ambalarea diverselor produse alimentare.

Fostii asociati Nutu Anghelina si Luminita Adam, in prezent proprietarii Casa Leon Distribution SRL, respectiv Eurofish SRL, se acuza reciproc de concurenta neloiala. Cei doi asociati aveau in comun afacerile cu semiconserve din peste.

Familia Adam il acuza pe Nutu Anghelina (foto) de amenintari si insulte. In acest sens, Luminita Adam a facut in anul 2004 o plangere penala impotriva lui Anghelina pentru amenintarile pe care i le trimitea prin e-mail sau prin mesaje pe telefonul mobil.