Consilierii locali din orasul timisean Faget au respins, ieri, propunerea primarului Dorel Covaci de a transfera responsabilitatile unei investitii de 8,5 miliarde lei vechi, ce trebuie facuta la Liceul "Traian Vuia", de la Primarie la Inspectoratul Scolar Judetean. Decizia a nemultumit, insa, conducerea ISJ.

Adjunctul institutiei, Halasz Fe-rencz, a declarat ca este convins ca banii se vor pierde si vor ajunge din nou in bugetul ministerului de resort, de unde au fost repartizati in luna mai a acestui an.

ISJ a dorit licitatie, Consiliul Local nu

"Daca astazi (ieri - n.r.) s-ar fi luat o hotarare sa treaca investitia la noi, am fi mai avut timp de licitatie. Daca incepem un ping-pong, informam ministerul si asta e. Daca mergem in aceasta directie, banii s-ar putea pierde. Din cele 48 de unitati scolare ce trebuie reabilitate cu bani de la minister, 47 sunt in regula, doar la Faget nu merg treburile", a spus Halasz.

Din cei 15 consilieri locali, la sedinta extraordinara de plen de ieri au fost prezenti 11, opt votand contra propunerii venite de la primarul orasului. Edilul a fost suspectat ca pentru aceasta investitie la liceul din localitate ar prefera o firma cu care au fost efectuate lucrari la alte proiecte majore, cum ar fi sala de sport.

Este vorba de SC "Saiftim", unde a fost actionar deputatul Ovidiu Branzan, fost ministru al Sanatatii si coleg de partid cu primarul.

Suma a fost alocata de Guvern in luna mai, odata cu banii trimisi si pentru celelalte unitati scolare din judet. Dupa cum a declarat Halasz, toate scolile au folosit banii cum trebuie, numai la Faget s-ar fi respins ideea de licitatie publica, Primaria nedesemnandu-si nici un reprezentant pentru licitatia ce a avut loc la finele lunii iulie.

Cum ministerul a decis sa ia ina-poi banii alocati in primavara aces-tui an, daca nu sunt folositi pana la sfarsitul lunii septembrie, miliardele ar putea sa scape printre degetele primarului Dorel Covaci si ale Consiliului Local.

Pe de alta parte, edilul sustine ca la acest liceu se lucreaza inca din anul 1995, pe baza unei licitatii care s-a facut la acea vreme, iar acum nu este nevoie de alta. "Am investit deja 60 de miliarde lei vechi. Lucrarile nu s-au oprit niciodata. Pentru a finaliza lucrarea mai e nevoie de 35 de miliarde. Noi am luat un credit de 7,5 miliarde, iar banii de la minister ne vin in ajutor.

Nu putem carpi lucrarea ca pe o haina, o parte o face cineva, iar o parte altcineva. Nu vom mai sti pe cine sa luam la raspundere daca va fi ceva in neregula. Premierul a cerut descentralizare si predarea obiectivelor scolare la consiliile locale", a declarat Dorel Covaci.

Primarul, prieten cu Iliescu

Edilul este convins ca banii nu sunt pierduti si ca totul s-a facut in baza legilor si a licitatiei din 1995.

Covaci recunoaste ca lucrarile au fost efectuate cu societatea unde actionar a fost ex-ministrul Sanatatii. "Din 1995 pana in 2003, "Saiftim" a lucrat ca subantreprenor, de atunci este constructor principal. Toate lucrarile ce se fac acum sunt efectuate in baza proiectului de atunci. Licitatia aceea s-ar incurca daca mai facem una", a mai spus primarul.

Social-democratul Dorel Covaci se afla la conducerea Primariei Faget din 1989, fara intrerupere. El a crescut in ochii locuitorilor orasului pentru relatia apropiata cu fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu, care este, de altfel, cetatean de onoare al orasului.