Liderii a doua filiale PSD din Transilvania si Banat au ajuns pe lista neagra a conducerii centrale a partidului, dupa intalnirea de la scoala de vara desfasurata la Vatra Dornei. Este vorba de presedintele organizatiei din Alba, Ioan Rus, si de cel al organizatiei din Caras-Severin, Ion Mocioalca.

Celor doi li se reproseaza pierderea unui mare numar de primari dar si opozitia, considerata slaba, pe care o fac in judetele lor.

Scoala de vara de la Vatra Dornei, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, s-a dovedit a fi un prilej pentru liderii PSD de a discuta in culise problemele reale cu care se confrunta filialele.

Este vorba, in primul rand, de pierderea unui foarte mare numar de alesi locali (primari, consilieri judeteni si locali), dar si de opozitia aproape inexistenta pe care o fac reprezentantii partidului in unele judete.

Surse din randul social-democratilor au mentionat ca au fost discutate in total sapte cazuri, printre care si cele ale presedintelui PSD Alba, Ioan Rus, si cel al presedintelui filialei din Caras-Severin, deputatul Ion Mocioalca. Primului i s-a reprosat faptul ca peste 60 la suta dintre primarii alesi pe listele partidului la Alba au plecat la alte formatiuni politice.

De asemenea, conducerea PSD, in frunte cu presedintele Mircea Geoana, au pus problema lipsei de opozitie locala fata de Alianta "D.A." si partenerii ei de guvernare. PSD Alba a fost asezat in capul listei negre si se pare ca Ioan Rus a fost chemat pentru o discutie la Bucuresti, care va avea loc cel mai probabil joi, la sediul partidului. Criticile aduse lui Rus nu sunt noi.

Chiar voci din propria filiala i-au cerut liderului de filiala sa isi asume raspunderea pentru pierderea alesilor si lipsa de activitate politica. Este vorba de fostul viceprimar din Alba Iulia, Radu Coclici, care i-a cerut in mod public lui Rus acest lucru.

Aparare rusa in jocurile de culise

In schimb, Ioan Rus sustine ca listele de candidati nu au fost bine in-tocmite (aluzie la vechea conducere a filialei, pe vremea careia au fost organizate alegerile), ca nu s-a negociat bine formarea Consiliului Judetean, cand PSD, desi avea cel mai numeros grup, nu a obtinut nici macar un post de vicepresedinte, si ca au fost pusi pe liste oameni santajabili cu locul de munca.

El s-a referit la cazul a doi consilieri judeteni: unul angajat al SC "Drumuri si Poduri Locale" SA Alba si altul inspector scolar general adjunct, care au trecut la PD.

In ceea ce priveste opozitia pe plan local, abia in ultima saptamana Ioan Rus a reusit sa creeze agitatie prin initiativa consilierilor judeteni ai partidului privind o eventuala eliberare din functie a presedintelui CJ, Ioan Dumitrel (PD). Acesta este, insa, un proiect utopic, tinand cont de ra-portul de forte politice din judet.

Mocioalca si dusmanii sai

O situatie asemanatoare are de infruntat si presedintele PSD Caras-Severin, deputatul Ion Mocioalca. Liderii de la Bucuresti ii reproseaza acestuia lipsa de opozitie pe plan local si in general inactivitatea de la partid.

Criticile vin mai ales din partea senatorului Antonie Iorgovan, care a incercat o apropiere de organizatia social-democratilor din Caras-Severin si chiar o preluare a conducerii acesteia.

"Dosarul" lui Mocioalca cuprinde o apropiere puternica de liderul judetean al PD, Sorin Frunzaverde, care este si presedinte al CJ. Pe langa Iorgovan, liderul PSD si-a facut si alti dusmani puternici printre colegi sau fosti colegi de partid, care asteapta momentul pentru o noua ofensiva impotriva deputatului.

Conducerea centrala a partidului le-a transmis, se pare, celor sapte sefi de filiala care ar putea fi schimbati pana la sfarsitul anului, ca nu mai pot invoca luptele de culise si nici "lucraturile" colegiale, pentru a-si justifica ineficienta.

Surse din partid sustin ca de filialele din Ardeal se vor ocupa in viitorul apropiat senatorii Vasile Dancu si George Maior, precum si fostul ministru de Interne, Ioan Rus (de la Cluj).