Fondurile pentru medicamente compensate si gratuite pentru luna septembrie s-au suplimentat cu 14 miliarde lei pentru judetul Cluj. Circa unu la suta din totalul asiguratilor clujeni cheltuiesc 25 la suta din fondurile pentru compensate si gratuite. Tot de luna viitoare se va schimba si modul de distribuire a fondurilor.

Fondurile pentru medicamente compensate si gratuite se vor suplimenta in luna septembrie cu 14 miliarde lei, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, Mircea Morosan, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj. Astfel, totalul fondurilor pentru luna viitoare se ridica la 60 de miliarde lei.

Aproximativ 25 la suta din fondurile CJAS Cluj sunt destinate exclusiv bolilor cronice, adica pentru unu la suta din cei aproape 612 mii asigurati, cati numara judetul Cluj, a explicat Morosan. Exista 3558 de pacienti cu boli cronice, pentru care sunt necesare cheltuieli destul de ridicate din fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite.

Pentru un pacient care sufera de boala Gaucher se cheltuiesc in jur de 90 mii RON pe luna, pentru un bolnav de hepatita cronica virala in jur de 3700 RON pe luna, iar pentru starile post-transplant sunt necesari aproape 3200 RON pe luna pentru un pacient.

Costurile sunt mai scazute pentru alte boli cum ar fi: bolile psihice, leucemiile, tumorile maligne, poliartrita reumatoida sau ciroza hepatica, pentru care sunt necesari intre 25 RON si 1270 RON pe luna pentru un pacient.

Presedintele CJAS Cluj a afirmat ieri ca judetul Cluj inregistreaza costul mediu cel mai ridicat din tara pentru o singura reteta, in jur de 80 RON, datorita exigentei medicilor si datorita serviciilor medicale de inalta performanta, dintre care unele unice in tara.

Mircea Morosan a precizat ca si costurile de spitalizare pentru pacientii din alte judete sunt suportate tot de CJAS Cluj, aspect care ar explica necesarul de fonduri mari pentru judetul Cluj. Acesta a facut din nou apel la populatie sa evite formarea cozilor la farmacii, intrucat fondurile alocate sunt suficiente pentru toti pacientii.

Presedintele CJAS Cluj a precizat ca din luna septembrie se va schimba modul de alocare a fondurilor, prin aplicarea criteriului de adresabilitate. Acesta va fi valabil doar pentru fondurile suplimentare.

Din cele 14 miliarde alocate pentru luna septembrie, 20 la suta vor fi distribuite pentru toate farmaciile, iar pentru restul de 80 la suta se va tine cont de adresabilitate.”Aceasta inseamna ca se va lua in calcul costul mediu zilnic al retetelor din farmacii si numarul de zile in care au fost epuizate fondurile de catre farmacii”, a explicat presedintele CJAS Cluj.

Morosan a precizat ca numarul de reclamatii din partea pacientilor a scazut foarte mult in ultima perioada, ceea ce indica o imbunatatire semnificativa a modului de distribuire a fondurilor pentru compensate si gratuite.

Astfel, luna trecuta au existat doar doua reclamatii fata de doua - trei sute cate se inregistrau lunile trecute.