Dupa modelul occidental, prefectul Clujului, Alin Tise, se viseaza guvernator. El doreste nici mai mult, nici mai putin decat sa faca primul pas spre regionalizarea Romaniei. In acest sens, a intocmit un proiect de guvernare locala pe care il va inainta maine primului-ministru Calin Popescu Tariceanu.

Scopul declarat al acestui demers este acela de a pastra la Cluj banii pe care serviciile deconcentrate ii obtin, dar si banii din impozitul pe venit, pe profit si pe dividende, care la ora actuala se intorc in Cluj doar in proportie de 60 la suta

Proiectul de guvernare locala este structurat pe patru puncte esentiale.

In primul rand, se doreste crearea unei forme de guvernamant local formata din prefect, care va avea functia de guvernator, reprezentanti ai autoritatilor alese, directorii serviciilor deconcentrate, autoritati politice si un consiliul care sa asigure consilierea pe probleme financiare.

Programul de guvernare locala ar urma sa tina cont ce politica guvernamentala de la Bucuresti, dar si de finantarea repartizata pentru judetul Cluj. Adica se doreste ca judetul Cluj sa primeasca un buget proportional cu programul de guvernare elaborat si care va tine cont de necesitatile de dezvoltare ale zonei.

Proiectul ar trebui implementat pe o perioada de 5 ani si daca este viabil, atunci va trebui mentinut.

Descentralizarea presupune ca secretarii de stat din ministere sa-si delege competentele directorilor de servicii deconcentrate, situatie in care secretarii de stat s-ar ocupa doar de politica generala la nivel national, iar implementarea acestei politici in teritoriu sa fie facuta sub directa indrumare a guvernatorului local.

Prefectul Alin Tise a dat exemplul Serviciului de Pasapoarte care incaseaza lunar 3 miliarde de lei, bani care se duc la Bucuresti, iar pentru Cluj nu raman deloc. La fel se intampla si cu banii pe care ii strange RAR-ul lunar, adica 5 miliarde de lei, institutie care e a doua pe tara la nivelul incasarilor, dar care primeste inapoi doar bani de salarii.

Programul de guvernare locala ar presupune ca guvernul local sa devina ordonator secundar de credite, nu tertiar, cum este acum. “Acesta e primul pas in crearea regiunilor in Romania si am dori sa implementam experimental acest proiect de guvernare locala la Cluj”, a mai adaugat prefectul Alin Tise.

Consiliul care se va ocupa de problemele financiare va distribui sumele necesare diferitelor structuri organizationale care se ocupa de problemele sociale ale populatiei& sanatate, somaj, invatamant etc, cu exceptia politiei si a AVAS-ului.

Guvernul local nu doreste sa se implice in privatizarea din judet si nici in problemele politiei, aceasta institutie urmand sa ramana in subordinea directa a ministerului de resort.

Acest demers al prefectului clujean ar urma sa duca la modificarea mai multor legi printre care& legea prefecturii, legea finantelor publice locale, legea impozitului pe venit global etc.

Si pentru ca la asa un vis de glorie casa devine neincapatoare, prefectura va mansarda cladirea istorica in care se afla, pentru a face inca sase birouri.