Compozitorul Adrian Iorgulescu le-a fredonat tinerilor liberali intruniti pe litoral aria deconspirarii dosarelor de securitate ale fetelor bisericesti.

Cardinalii si episcopii greco-catolici, catolici si reformati au preferat sa-l afuriseasca in barba pe proaspatul ministru al Culturii si au pasat responsabilitatea clericala in seama capului bisericii ortodoxe nationale.

La auzul melodiei liberale “pacatoase”, simtindu-se cu musca pe anteriu, Patriarhul Teoctist nu a intarziat sa franga diapazonul ministerial la liturghia duminicala.

Inalt Prea Sfintitul il acuza pe slujitorul Culturii ca nu stie ce inseamna taina sfanta a spovedaniei, care a ramas neimpartasita de catre preotii informatori la agentii recrutori.

In sanul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au aparut intense framantari, in urma cererii imperioase a ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, de a se deschide dosarele clericilor care au colaborat cu fosta Securitate. Documentele la care face referire Iorgulescu erau incluse pana acum in categoria dosarelor de siguranta nationala.

Pana si presedintele Traian Basescu a iesit cu o declaratie publica in care cere deconspirarea inaltilor prelati care au avut legaturi cu Securitatea. “Cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt dosare de urmarire.

Insa toti trebuie sa avem in vedere ca, in perioada comunista, o perioada de ateism introdus in toate institutiile statului roman, ateism introdus in politica de partid si de stat, bisericile, fie ca e vorba de biserica ortodoxa, fie ca e vorba de biserica greco-catolica si toate celelalte culte care au actionat legal pe teritoriul

Romaniei, au trebuit sa supravietuiasca. Am convingerea ca CNSAS va avea in vedere si aceasta realitate, a celor 50 de ani de comunism”, a declarat presedintele Traian Basescu.

In replica, Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, sustine ca IPS Teoctist s-a aratat extrem de surprins de declaratiile demnitarilor, intrucat preotii n-ar fi dezvaluit niciodata Securitatii lucrurile aflate in timpul spovedaniei.

Teoctist mai sustine ca decizia de a se face publice dosarele preotilor care au avut legaturi cu Securitatea a fost luata inca din 1997 de catre Sinodul BOR, dar pana astazi niciun preot ortodox nu a fost deconspirat de catre Colegiul CNSAS, datorita interdictiilor legale.

Doar doua “oi negre”

Din randul membrilor cultelor legale, pana in prezent, doar doi inalti ierarhi ortodocsi au recunoscut “pactul cu diavolul”. Este vorba de mitropolitul Corneanu al Banatului si arhiepiscopul Teodosie de Constanta, care au recunoscut colaborarea cu fosta Securitate.

Interesant este faptul ca inaltii ierarhi reformati maghiari din Ardeal sunt la fel de putin interesati de deschiderea dosarelor SRI si SIE, ca si cei ortodocsi, in frunte cu mitropolitul Bartolomeu Anania.

La inceputul anilor t90, IPS Teoctist a fost puternic contestat in sanul BOR, datorita stranselor sale legaturi cu familia ceausista si cu fosta Securitate, motiv pentru care s-a retras pentru o adanca cugetare si spalare de pacate la o manastire.

Dornic sa se mentina la putere cu ajutorul Bisericii, fostul lider comunist si liber cugetator Ion Iliescu a apelat la ratiune si intelegere din partea poporului fata de constrangerile la care au fost supusi capii Bisericii in anii comunismului.

In mai 1990, Iliescu si Teoctist au stabilit o intelegere strategica de sustinere reciproca pe termen lung, primul in fruntea statului si cel de-al doilea in fruntea Bisericii.

Mediatorii au fost Razvan Theodorescu si Victor Opaschi, fesenisti si conspiratori anticeausisti de frunte, cunoscuti ca profesionisti ai culturii slavone, bine infiltrata de fostele servicii secrete sovietice.

Circula informatii potrivit carora la Berevoiesti ar fi disparut cu stirea lui Virgil Magureanu si Ion Iliescu, alaturi de dosarele de informatori ale liderilor marcanti FSN (astazi, capii PSD si PD), multe dintre documentele Securitatii care vizau legaturile stranse ale capilor Patriarhiei cu Departamentul Securitatii Statului.

Ca urmare, astazi, la CNSAS apar doar dosarele de urmarire ale liderilor PSD si PD, in schimb se dezvaluie in tromba cu stirea siretului Radu Timofte, ex-lider PSD, dosarele de informatori si colaboratori ale activistilor PNL, PN”CD, PC si UDMR.

Teoctist, posibil agent secu

La o eventuala deconspirare a dosarelor bisericesti, vor aparea ca informatori doar Corneanu, Tudosie si alti episcopi ortodocsi regionali, care s-au declarat simpatizanti ai Opozitiei Democratice intre anii 1990-1996.

Este la fel de interesant de aflat daca Virgil Magureanu si Gelu Voican Voiculescu, aflati in fruntea serviciilor secrete post-decembriste, au pastrat dosarul de la SIE al lui Valeriu Anania, actualul mitropolit al Clujului.

De remarcat ca, aflat deunazi in Cluj, Ioan Talpes, tartorul serviciilor secrete externe iliesciene, a omis intentionat sa se pronunte asupra activitatii mitropolitului clujean in slujba Securitatii, de teama ca va pierde sprijinul acestuia la infiintarea partidului sau personal, popular si crestin democrat. Insa istoricii liberali nu renunta la lupta.

Recent, istoricul Stejarel Olaru a declarat ca ar fi descoperit unele documente din care reiese ca insusi Patriarhul Teoctist ar fi fost agent al fostei securitati. Numai ca acest subiect este tabu in interiorul Bisericii Ortodoxe, care respinge acuzatiile si care nu a cerut niciodata in nume propriu deconspirarea preotilor.

Din discutiile purtate cu fosti ofiteri de Securitate, rezulta ca Opaschi si Teoctist au avut garantii din partea lui Virgil Magureanu si Victor Atanasie Stanculescu ca inaltii prelati ortodocsi care l-au sustinut pe Ion Iliescu si FSN in campania electorala din mai 1990 au avut “preafericirea” de a li se face scrum dosarele.

Proaspat promovat ieri in Comunitatea Nationala de Informatii, Stejarel Olaru are prerogativele necesare si determinarea de a intreprinde o ancheta asupra tuturor documentelor Securitatii facute disparute de catre agentul KGB Nicolae Militaru la sfarsitul lui decembrie 1989 si ulterior in cazul Berevoiesti.

In acest fel vor fi adusi la lumina adevaratii factori de putere post-decembristi implicati in legaturi anterioare cu Securitatea, fata de care Mona Musca sau Carol Sebastian sunt “copii de mingi”.

Teoctist sustine ca ministrul Culturii nu are cultura religioasa, ca nu a citit “anumite lucruri”, pe care nu le cunoaste, la fel cum nu cunoaste ce inseamna “taina spovedaniei”. Insa tocmai informatiile obtinute din taina spovedaniei interesau organele de Securitate.

Potrivit unor informatii, numerosi preoti ortodocsi de la tara au fost implicati activ in campaniile electorale ale FSN, FDSN, PDSR si PSD, ca urmare a santajului exercitat datorita cunoasterii de catre activistii la varf social-democrati a legaturilor lor cu fosta Securitate.

Daca deconspirarea ceruta de Iorgulescu si Basescu va avea loc, vor aparea doar dosarele de informatori ale popilor de la tara care s-au dat de partea Conventiei Democratice, celelalte fiind facute scrum sau tinute sub obroc de catre persoanele initiate din PSD.

Partid care si-a asigurat curatenia in dosarele lui Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, Victor Opaschi si Razvan Theodorescu si scoate la iveala cu manuta lui Radu Timofte “dosarele de urmarire” ale activistilor UASCR si UTC Adrian Nastase, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca s.a.

Tainele “sfantului” Anania

Anania este un personaj controversat al Bisericii Ortodoxe. Membru al Miscarii Legionare, inchis mai apoi de comunisti, devine la Aiud unul din tortionarii colegiilor de detentie.

Conform articolelor aparute in presa, este trimis apoi de Securitate in Statele Unite ca agent al Departamentului Informatii Externe (DIE) cu scopul de a-l compromite pe episcopul anticomunist al romanilor nord-americani, Valerian Trifa.

Valeriu Anania s-a inscris in 1935 in organizatia legionara “Manunchiul de prieteni”. In 1940, la varsta de 19 ani, a facut sase luni de inchisoare, din cauza apartenentei sale la extrema dreapta, mai precis la o organizatie nazista, asa cum era considerata Miscarea lui Horia Sima.

A fost eliberat in septembrie 1940, cand Maresalul Antonescu a preluat puterea in statul roman. La 2 februarie 1942, s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti. In anul 1947, a fost numit staret la manastirea Toplita, judetul Harghita.

Intre 1948-1949 a fost intendent al Patriarhiei Romane, iar apoi inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc. A fost protejatul Patriarhului Justinian Marina. In 1958, a fost din nou arestat, tot in lotul legionarilor. Ajunge in inchisoarea de la Aiud, unde devine simbolul feroce al reeducarii fostilor camarazi legionari.

Exista numeroase marturii ale fostilor detinuti politici despre activitatea de tortionar al lui Anania. Cel care l-a ocrotit la Aiud ar fi fost Gheorghe Craciun, comandantul inchisorii care are reputatia de cel mai sinistru loc de detentie al Securitatii.

In cartea sa, “Aiudul insangerat”, fostul detinut Gheorghe Caraza povesteste& “La camera 78 din Celular, fostul student isi avea instalata o masa, scaun, hartie la dispozitie si tot confortul ce i se cuvenea ca sef. Marea calitate a lui Anania era o inteligenta sclipitoare. Avea o minte ascutita, era foarte cult si un excelent orator.

(...) Apreciat fiind in mod deosebit pentru modul cum si-a indeplinit misiunea de reeducare in Aiud, doar cateva luni mai tarziu, adica in februarie 1965, calugarul Anania era trimis in SUA, cu misiunea de a-l darama pe episcopul Bisericii Ortodoxe Romane din SUA si Canada, respectiv, Valerian Trifa”.

In puscarie, Anania a scris si o carte in care critica Miscarea Legionara, in ciuda faptului ca fusese unul din membrii de baza ai acesteia.

“Fericit” de Ceausescu

In 1988, in volumul “Orizonturi Rosii”, generalul Ion Mihai Pacepa, care “defectase” in SUA, afirma ca Bartolomeu Anania a fost trimis in America de catre DIE cu scopul destabilizarii Bisericii Ortodoxe Romane de la Vatra (statul Michigan), care nu era supusa Patriarhiei de la Bucuresti.

Ceausescu il pretuia pentru activitatea sa de agent in comunitatea romaneasca, dandu-l ca exemplu fostului adjunct al sefului contraspionajului extern. Anania a revenit in Romania in anii t70, iar evenimentele din decembrie 1989 l-au prins la manastirea Varatec. In 1993, a fost ales Episcop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

S-a opus deconspirarii preotilor securisti

Bartolomeu Anania a fost unul din inaltii ierarhi ai BOR care s-a opus deconspirarii preotilor care au lucrat pentru fosta Securitate. El a invocat faptul ca astfel s-ar produce o schisma in Biserica. De altfel, ca si Anania, mai multi inalti ierarhi, in frunte cu Patriarhul Teoctist, au fost acuzati de colaborare cu Securitatea.

Liberalul Marius Oprea, consilierul pentru securitate al Guvernului, sustinea intr-un interviu acordat cotidianului BZA ca au ramas nearse putine date privind colaborarea lui Bartolomeu Anania cu Securitatea. “Eu am gasit un singur document privindu-l pe Bartolomeu Anania.

E vorba despre declaratii date de el la Securitate, pe vremea in care era arestat, cu privire la Sandu Tudor si altii din asa zisul lot “Rugul Aprins”.

Securitatea a incercat sa-i transforme pe clericii si pe intelectualii din “Rugul Aprins” intr-o conspiratie de tip legionar, folosind legaturile lor cu persoane care, asemeni lui Bartolomeu Anania, au avut legaturi cu miscarea legionara”, declara Marius Oprea in acelasi interviu.

Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei de la Cluj, a sustinut ca nu este mandatat sa exprime o pozitie oficiala a IPS Anania, cu privire la declaratia ministrului Iorgulescu, mitropolitul aflandu-se la Oradea, la o intalnire oficiala cu parlamentarii ortodocsi din Bihor.

In lipsa mitropolitului, am incercat sa aflam opiniile unor preoti ortodocsi clujeni cunoscuti pentru legaturile lor cu baietii cu ochi albastri, dar si acestia s-au dovedit scumpi la vorba& Goga Gavril Danut, parohul bisericii clujene “Sfantul Toma”, nu a catadicsit sa ne raspunda, fiind prea ocupat cu pregatirile sarbatorii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, iar Moldovan Ioan, preotul paroh al bisericii “Schimbarea la Fata”, a amanat discutia.

Despre popi securisti

“Pe langa ordonanta de modificare a Legii CNSAS, pe care si-o tot asuma presedintele Basescu si care apartine liberalilor, pe langa Legea lustratiei, va trebui sa avem in vedere deschiderea arhivelor comuniste ale UTC-ului, dar si ale cultelor. Aici s-a strans un balast fantastic. Preotul facea informari.

Venea omul sa se spovedeasca si astia faceau note informative” - Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.