265 de copii sunt monitorizati de autoritatile muresene * Capsunarii sunt obligati sa anunte autoritatile pentru protectia copilului cand pleaca la munca * Directia Judeteana de Asistenta Sociala Mures poate interveni in cazul in care un copil este in dificultate * Totusi, riscurile la care sunt supusi minorii care cresc departe de parinti sunt imense.

Zeci de mii de copii, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, raman in fiecare an in grija rudelor sau chiar a institutiilor statului, sunt monitorizati de autoritati, deoarece sunt vulnerabili la tentatiile strazii, pot abandona scoala, pot avea deviatii comportamentale sau pot fi atrasi in fapte penale.

Pana la inceputul lunii aprilie a acestui an, 265 de copii din judetul Mures au ramas fara ambii parinti langa ei, acestia alegand sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, informeaza Directia Judeteana pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures.

In total, 197 de familii au instiintat, de la inceputul anului, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ca vor pleca din tara si ca vor lasa minorii in grija rudelor sau a prietenilor sau au cerut sprijin pentru ca nu aveau cu cine sa-i lase.

265 de copii abandonati

Din cei 265 de copii, pentru 220 nu a fost necesara instituirea nici unei forme de protectie intrucat nu erau situatii de risc, pentru 45 urmau sa fie luate astfel de masuri.

Dintre acestia din urma, zece erau in centre de plasament sau case de tip familial, unul in grija unui asistent maternal profesionist, pentru 32 s-au luat masuri de plasament la rudele mai indepartate, iar in alte doua cazuri copii au fost dati in grija unor alte familii.

"Cele mai multe cazuri de abandon s-au inregistrat in Tarnaveni, Reghin, Ludus si alte comune limitrofe din jurul acestor orase. In rest, cazurile au fost razlete", ne-a declarat Magdalena Colceriu, purtator de cuvant al DJASPC Mures.

Parintii sunt obligati sa anunte autoritatile

Persoanele care desfasoara o activitate legala in strainatate si au in Romania minori in intretinere sunt obligate sa informeze primariile sau Directia Judeteana de Asistenta Sociala despre situatia acestora.

Aceste masuri au fost adoptate de Guvern si fac parte din normele metodologice de aplicare a Legii privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Actul normativ prevede ca, pe langa celelalte documente cerute cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate este necesar si un document furnizat de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala sau de catre primari, care sa certifice ca tutorii au anuntat autoritatile asupra faptului ca doresc sa lucreze in afara tarii.

Aceste masuri, prevazute in Ordinul nr. 219/2006 al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, au fost luate tocmai din cauza faptului ca minorii ai caror parinti au contracte de munca in strainatate reprezinta o categorie expusa riscurilor care conduc, de cele mai multe ori, la incalcarea si nerespectarea drepturilor copilului. O problema nerezolvata este insa a persoanelor care muncesc ilegal in strainatate.

Copiii, victimele strazii

Autoritatile pentru protectia copilului anuntau anul trecut ca sunt in cautarea unei solutii pentru ca parintii care pleaca la lucru in strainatate sa garanteze, inainte de a parasi Romania, ca au cu cine sa lase copiii, astfel incat acestia sa nu aiba de suferit pe timpul despartirii de familie.

E necesara o garantie pentru ca, si in lipsa parintilor, minorii sa creasca in conditii normale, beneficiind de toate drepturile ce le sunt garantate prin lege.

Minorii ai caror parinti muncesc in strainatate sunt vulnerabili la tentatiile strazii, riscand sa abandoneze scoala, sa sufere deviatii de comportament ori sa fie atrasi in fapte penale.

Portret-robot al parintilor care lucreaza in strainatate:

Surprinzator poate, nu sunt oameni aflati sub limita saraciei, de genul celor care traiesc din ajutoare sociale, ci oameni care isi doresc mai mult, care vor sa le asigure o bunastare materiala copiilor. In general, pleaca in strainatate parintii care au fete si, in special, mamele.

Riscurile la care sunt expusi copiii

Sociologii au evidentiat riscurile pe care le presupune incredintarea copiilor catre bunici sau rude apropiate. In lipsa afectiunii si supravegherii din partea parintilor, acesti copii dezvolta tulburari de comportament, incep sa absenteze de la scoala, sunt indisciplinati, le scad performantele la invatatura.

Pe plan social, ei se simt invidiati si marginalizati de colegii lor. Devin astfel predispusi la schimbarea anturajului cu unul nedorit, apare tentatia strazii.

Copii abandonati in tara:

Pana la inceputul lunii aprilie 2006, aproape 19.000 de copii romani au ramas fara ambii parinti langa ei, acestia alegand un loc de munca in strainatate.

In total, 13.155 de familii au instiintat Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ca vor pleca din tara si ca vor lasa minorii in grija rudelor sau a prietenilor. “Problemele care pot sa apara in astfel de situatii sunt cat se poate de grave, copiii scapa din anumite rigori si nu mai respecta regului.

Se poate ajunge chiar la cazuri de siucid”, ne-a declarat psihologul muresean Martin Szallai.