A inceput noua stagiune a Teatrului National. Institutie importanta de cultura, teatrul atrage oameni dornici de autocunoastere, introspectie si pe cei care vor sa se transpuna intr-o alta realitate. Pentru toamna aceasta, Teatrul va intra intr-un alt ciclu de dezvoltare.

Sala Mica a teatrului targumuresean se pregateste pentru modernizari capitale. Ioan Cristian, director al Teatrului National, ne-a declarat ca Sala Mica va fi cea mai moderna sala de teatru din Romania.

"Am luat contact cu teatrul din Nitra, Slovacia, si m-am intors cu experienta a ceea ce am vazut acolo, inclusiv in ceea ce priveste standardele unei sali moderne", a tinut sa precizeze Ioan Cristian.

Lucrarile de modernizare vor trebui sa dureze in mod obisnuit doi ani-doi ani jumatate, insa Ioan Cristian crede ca acest termen va fi prelungit. "Va fi o sala ultramoderna din toate punctele de vedere: iluminare, sonorizare sau organizarea spatiului. Intreaga suprafata a scenei va fi formata practic din trape".

Lucrarile presupun prezenta unei firme de specialitate din occident. "Sunt dotari tehnice cu totul deosebite. Numai instalarea partii hidraulice presupune aducerea de specialisti", adauga Cristian.

Pe langa Sala Mica, intrega cladire a teatrului se afla in renovari si reparatii capitale. "Costurile se vor ridica la peste 200 de miliarde lei", a estimat Ioan Cristian.

"Important este insa ca intotdeauna vom avea o sala pentru repetitii. Cat timp se lucreaza la Sala Mica, vor repeta in Sala Mare".

Pe langa cele doua sali, directorul teatrului ne-a spus ca se are in vedere construirea unei a treia sali. "Nu va fi o sala "underground", pentru ca nu va fi sub pamant, ci la suprafata. Poate se va numi "sala turcoaz", dupa culoarea pe care probabil o va avea. Va fi un spatiu experimental, iar intrarea se va face dinspre pasaj."

Stagiunea

"Avand in vedere faptul ca teatrul este in reparatii, vom juca mai mult in turnee", ne-a declarat Ioan Cristian. " Vom da mai mult spatiu de manifestare sectiei maghiare la Targu Mures, pentru ca ei au un decalaj comparativ cu sectia romana." La Targu Mures se va juca la Palatul Culturii.

Actorii mureseni vor fi prezenti pe scenele tuturor oraselor din judet si vor face turnee in tara si strainatate.

"Vom merge intr-un turneu Slobozia-Oltenita-Calarasi, care va dura noua zile. Vom participa la Festivalul de Teatru din Braila, pe 11 septembrie. Apoi vom fi in octombrie la Bucuresti, la Festivalul pentru Copii. Urmeaza Festivalul de Comedie de la Galati".

Echipa de teatru va merge in noiembrie la Madrid, insa mai recent, pe 27-28 septembrie se va juca la Viena "Colonia Penitenciara". Pe traseul pana la Madrid, se vor sustine spectacole si-n alte orase europene.

Ca "teatru pedagogic", actorii vor prezenta lucrari de Caragiale, Alecsandri sau Creanga in scolile din Targu Mures, mai ales in licee.