Estimarile de profil arata o cifra de afaceri de peste 350 de milioane de euro investitii directe in judet numai anul viitor, si numai pentru investitii greenfield, si nu se refera la investitii sau santiere deschise deja. Sensibil mai mult de jumatate din suma este reprezentata de constructia de noi complexe comerciale si hale de productie.

Complexul comercial Polus reprezinta o investitie de 140 de milioane de euro, halele de productie ale Emerson vor aduce in judet alte 40 de milioane de euro anul viitor, iar afacerea Ruwel insumeaza pentru Cluj 75 de milioane de euro. Proiectele care insumeaza acesti bani au primit deja autorizatiile de constructie, a declarat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) Cluj, Pal Peter.

Vicepresedintele CCI este si actionar majoritar la grupul de firme Energobit SA si detine participatiile majoritare la furnizorul de energie electrica Enex SRL.

Peste capacitate Potrivit vicepresedintelui CCI Cluj, cifra de afaceri a companiilor clujene de constructii mai importante ajunge la doar 160 de milioane de euro in acest an, deci mai putin de jumatate din totalul banilor adusi de investitiile care vor fi deschise anul viitor.

Banii adusi anul viitor in judet de santierele deja deschise, cum ar fi Autostrada Transilvania sau complexul comercial Iulius Mall, se adauga celor 350 de milioane de euro.

Capacitatea constructorilor si a industriei din Cluj e de mai putin de jumatate din necesarul fortei de munca pentru cele peste 300 de milioane de euro investitii in Cluj, a recunoscut vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie.

Calificarile nu intereseaza

Mare parte dintre cei calificati prefera sa emigreze in Uniunea Europeana. In Ungaria se investeste foarte mult in infrastructura, sunt cozi imense la Consulatul Ungar aici in Cluj, si ei stau foarte prost cu forta de munca, a declarat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

Agentia deruleaza acum trei cursuri in domeniu, de zidar, zugrav si dulgher, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Cluj, cu bani de la Banca Mondiala. Cursurile ar urma sa inceapa vineri, potrivit programarilor, insa vor fi amanate din cauza ca nu exista suficienti candidati.

Pentru fiecare dintre cele trei cursuri exista cate 26 de posturi, insa pana acum s-au inscris doar trei persoane, dar nici ei nu sunt siguri, a precizat Lucia Revnic, angajat al Centrului de Formare si Perfectionare Profesionala al CCI Cluj. Inca recrutam, a declarat Don. Nu prea avem cursanti si nu stiu daca vom incepe la 1 septembrie, a declarat si Aurelia Reut, angajat al CCI.

Mai merita precizat ca un curs similar de calificare in cele trei meserii, programat sa inceapa inca din februarie, este amanat in permanenta din cauza lipsei candidatilor. Dezinteresul candidatilor pentru calificare in cele trei meserii este cu atat mai surprinzator cu cat la finalizarea cursurilor locurile de munca ar fi fost asigurate.

A venit o firma la noi si a cerut cursuri, plateau ei tot si asigurau dupa aceea locuri de munca pentru absolventi. Dar nu au fost persoane interesate, a declarat un angajat al CCI. Compania clujeana Roinstal angajeaza de trei saptamani faiantari, mozaicari si zugravi, dar pana ieri inregistrase doar trei candidaturi.

Am dat acum doua saptamani anunt in ?Piata? si pe internet, si nu am primit nici macar un telefon, nici macar unul. Azi au venit trei oameni, a declarat, ieri, Codruta Simion, secretarul companiei. Nu sunt oameni, eu la concluzia aceasta am ajuns. Cand gasim un om bun, il luam, dar pana acum n-am gasit, a mai spus Simion.

Pretentii exagerate

Muncitorii calificati clujeni au pretentii considerate de angajatori ca fiind exagerate. Noi am incercat sa angajam clujeni, dar au venit cu pretentii exagerate, voiau un milion si jumatate pe zi, preturi foarte mari.

Altii au lucrat prost, mai mult ne-au incurcat, a declarat Gheorghe Sasu, seful de santier la Teatrul National din Cluj Napoca, angajat al companiei bucurestene de constructii Romconstruct SA. In final, compania a preferat sa aduca muncitori din capitala decat sa suplimenteze considerabil bugetul de salarii.

Numai compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, va absorbi de pe piata din Ardeal, cu precadere din Cluj, nu mai putin de opt mii de persoane, din care majoritatea persoanelor vor fi implicate fizic in constructia autostrazii.

La Bursa locurilor de munca organizata la sfarsitul lunii trecute special pentru santierul autostrazii s-au prezentat cinci mii de persoane, pentru cele 1200 de posturi scoase la concurs. Numarul se refera strict la muncitorii angajati pentru constructia autostrazii, dar autostrada genereaza si alte tipuri de constructii, a explicat directorul AJOFM Cluj.

Cele mai importante santiere in care este imobilizata forta de munca din constructii in Cluj sunt in acest moment autostrada Transilvania, Drumul National Cluj - Dej - Bistrita, complexul comercial Iulius Mall si o serie de proiecte imobiliare.

Urmeaza anul viitor constructia complexului comercial Polus, investitia in hale industriale a companiilor Ruwel si Emerson, si proiectul imobiliar Cartierul Tineretului. E o problema reala, piata muncii a scazut foarte mult ca valoare in Romania. E o lipsa acuta de meseriasi, a declarat Arpad Paszkany, actionar majoritar al companiei care detine complexul comercial Polus, in constructie.