Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica din Galda de Jos este, asa cum se stie, in subordinea Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului Alba. Legat de intamplarile care s-ar fi petrecut acolo acum vreo doua luni, l-am rugat pe d-l Valerian Sorin Chirila, directorul institutiei, sa comenteze putin situatia.

Dl Chirila ne-a spus ca lucrurile nu s-au intamplat chia asa cum s-a scris in presa, adica bolnavii nu au fost scosi din centru si nu s-a defilat cu ei pe strazile Galzii, si stie foarte bine pentru ca a facut o ancheta interna pentru a afla exact ce s-a intamplat.

Sigur, d-l Chirila este nemultumit de faptul ca acest centru are o capacitate de doar 100 de locuri iar acum are 380 de beneficiari si primesc chiar cereri din afara judetului. De ce primesc cereri din afara?

D-l Chirila ne-a raspuns povestindu-ne o intamplare. Cand a fost scandalul la Galda, a fost sunat de d-l Silviu George Didilescu, presedintele ANPDC, una dintre institutiile centrale care monitorizeaza activitatea DGASPC, care l-a intrebat ce se petrece.

D-l Chirila l-a invitat pe d-l Didilescu sa vina la fata locului. Dar, „sunati-ma cand sunteti la poarta, sa nu spuneti ca am aranjat ceva”.

Ei, trece ceva timp la mijloc si, intr-o duminica dimineata, pe la ora 11:00, d-l Chirila primeste telefonul: „Sunt la poarta, dar nu intru, ci ies. Am venit la 9:00 si timp de doua ore am verificat. Nu mi-as fi imaginat ca in Romania sa existe asemenea centru, asa curatenie, liniste si ingrijire”.

D-l Chirila insusi merge in control neanuntat si lasa masina la poarta, astfel incat sa se vada ca nu incarca nimic in portbagaj. Intra sau iese doar cu vreo hartie sau vreun dosar, sau chiar cu mainile in buzunare. Ne-a cerut sa nu-l credem pe cuvant, ci sa mergem la fata locului, sa vedem cu ochii nostri, invitatie pe care cu siguranta o vom onora.