Managerii spitalelor din judet vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca nu au colaborat cu fosta Securitate. In plus, trebuie sa aiba aspect fizic placut, sa dea dovada de autocontrol si motivare. Directorii spitalelor clujene considera necesare declaratiile de colaborare, in schimb aspectul fizic placut este nejustificat.

Viitorii directori de spitale vor sustine o serie de examene in noiembrie. Acesta este primul concurs de manageri de spitale organizat conform noii legislatii si se va desfasura la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce si a doua serie de candidati la cursul de specialitate va finaliza pregatirea intensiva de opt saptamani.

Doua dintre criteriile de notare la viitorul examen sunt experienta profesionala intr-o pozitie similara si capacitatea de a prelua postul fara o pregatire prealabila.

Potrivit normelor de organizare a concursului de manager stabilite de catre Ministerul Sanatatii, la concursul de selectie a managerilor, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii& sa aiba studii superioare si cel putin cinci ani vechime in specialitatea studiilor absolvite, sa fie absolventi ai cursului de perfectionare in management sanitar si sa fie apti din punct de vedere medical. Concursul de selectie a managerului de spital public va fi organizat la nivel central de catre Ministerul Sanatatii si la nivel judetean de Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu.

Aspectul fizic nu este important

Prima etapa a selectiei va consta in analizarea dosarelor. Apoi candidatii vor trebui sa sustina un test grila eliminatoriu, la care trebuie sa obtina minim nota 6. Examenul va continua cu prezentarea proiectului de management si interviul de selectie.

Pentru a promova concursul, viitorii manageri trebuie sa obtina ca nota finala minim 7. Experienta intr-un post similar, cunostintele de specialitate, autocontrolul, motivarea, aspectul fizic si impresia generala sunt doar cateva dintre criteriile care vor conta la nota primita la interviul de selectie.

Normele de organizare a concursului de manager au starnit deja primele reactii printre directorii clujeni.

Ioan Figan, directorul Spitalului Clinic de Copii Cluj-Napoca, nu considera ca ar fi un lucru prea important aspectul fizic al candidatului la functia de manager de spital. “Nu are importanta daca un manager este gras sau slab, tanar sau batran, atata timp cat el este un bun manager”.

Silviu Albu, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, considera ca “cerinta care prevede aspectul fizic placut este preluata de la firmele straine, unde aspectul fizic este relevant si se acorda un punct in plus, dar intr-un astfel de post nu este prea important.

“Probabil ca aceasta cerinta este o extensie a celei care prevede o tinuta ingrijita care este foarte importanta si pe care am invatat-o de pe bancile scolii. Desigur ca un doctor nu poate sa apara cu halatul rupt sau murdar.

Atunci lumea ar spune& «Ce fel de doctor e asta?»“, a adaugat Albu. “Autocontrolul si motivarea sunt doua cerinte extrem de importante, dar nu cred ca acestea pot fi evaluate intr-un interviu de zece minute”, a precizat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Mihai Mlesnite, directorul Spitalului Clinic de Adulti Cluj-Napoca, considera aspectul fizic placut drept o chestiune relativa “si probabil ca este nevoie si de o anumita prestanta”, a adaugat pe un ton glumet Mihai Mlesnite.

Declaratiile de colaborare cu Securitatea sunt necesare

Una dintre cerintele pentru concurs, incluse de Ministerul Sanatatii, face referire la declaratia pe propria raspundere privind colaborarea cu Securitatea inainte de anul 1989.

Ioan Figan, directorul Spitalului Clinic de Copii Cluj-Napoca, este de parere ca declaratia pe proprie raspundere privind colaborarea cu fosta Securitate este corecta si justificata. Aceeasi parere o impartaseste si Silviu Albu, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Acesta considera justificata norma care prevede ca participantii la concursul de manager de spital sa declare pe propria raspundere ca nu au colaborat cu fosta Securitate.

Din punct de vedere moral si profesional este justificata aceasta cerinta “in contextul in care directorii sunt tot persoane publice si se doreste ca acestia sa fie fara sechele ale trecutului.

De asemenea, acele persoane care au colaborat cu Securitatea pot fi usor manipulate si a doua oara, din moment ce au fost colaboratori, aspect care nu este compatibil cu functia de director de spital”, a precizat Silviu Albu.

Mihai Mlesnite, directorul Spitalului Clinic de Adulti Cluj-Napoca, considera ca cerinta care prevede declaratia privind colaborarea cu Securitatea a venit ca urmare a faptului ca acum este o chestiune la moda.

Numirea in functia de manager al spitalului public se face prin ordin al ministrului Sanatatii Publice si se incheie un contract de management pe o perioada de trei ani.