Proprietarii a peste 200 de cai bolnavi de anemie infectioasa acuza autoritatile ca i-au determinat sa isi predea animalele unei firme din Satu Mare pe sume modice, in ideea ca vor fi apoi despagubiti, la valoarea reala a exemplarelor respective, de la bugetul de stat.

Oamenii asteapta, insa, in zadar banii de peste 3 luni, fiindca sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) refuza sa accepte dosarele de despagubiri intocmite de medicii veterinari de pe Valea Somesului Mare, pe motiv ca acestea nu contin o adeverinta din care sa reiasa faptul ca animalele bolnave au fost abatorizate.

Primele cazuri de anemie infectioasa au aparut prin anii 1960. Acum sunt peste 1.000 de cai bolnavi in judet, numarul fiind apropiat de datele din Mures (1.324), Maramures (1.280) si Bihor (1.087). Boala, denumita si "SIDA cailor", se transmite prin harnasamente, intepaturile insectelor sau dejectii si este depistata printr-un test de sange, care se face de doua ori pe an, gratuit.

Valea Somesului, fraierita cu acte

Seful Directiei Sanitar-Veterinare, medicul Ioan Bogolin, a recunoscut ca in Bistrita-Nasaud exista o problema in privinta firmei care a ridicat caii bolnavi si care apartine unui om de afaceri italian. "Caii bolnavi de anemie infectioasa trebuie sa fie eliminati in 10 zile dupa diagnosticare.

Noi am luat legatura cu toate societatile autorizate sa preia acesti cai, dar niciuna nu a dorit sa vina sa ia animalele de la noi.

In aceasta situatie am fost nevoiti sa fim de acord ca o firma de achizitii din Satu Mare sa vina sa ridice cai din Feldru, Maieru si Sangeorz-Bai, unde am gasit cele mai multe animale bolnave si care a predat apoi caii altor societati pentru abatorizare", a spus Bogolin.

Se pare ca din dosarele de despagubiri reiese ca ultimul proprietar este aceasta firma, fiindca a fost intocmit un document de vanzare-cumparare. Din acest motiv Directia Agricola nu mai vrea acum sa le dea oamenilor banii, mentionand ca nu mai au dreptul sa primeasca banii din moment ce si-au vandut animalele.

"Nu stiu ce s-a intamplat concret ca am fost in concediu, dar am sa iau legatura cu colegii mei sa clarificam aceasta situatie", a adaugat Bogolin. Potrivit acestuia, firma de achizitii a platit sume modice oamenilor intre 30 si 300 RON/exemplar, in conditiile in care pentru un singur cal bolnav se primesc, in medie, despagubiri intre 1.800 si 3.000 RON.

Restul banilor trebuie sa soseasca de la bugetul de stat in baza unei legi care reglementeaza siguranta animalelor.

Seful DSV a mentionat ca in tara exista doar 8 unitati de abatorizare autorizate sa preia caii bolnavi de anemie infectioasa, iar acestea nu fac fata numarului mare de cereri, avand in vedere ca numai in Bistrita-Nasaud au fost peste 1.000 de cazuri.

Dupa intamplarea recenta legata de intarzierea acordarii despagubirilor, oamenii au inceput sa refuze sa-si predea caii, mai ales ca unii dintre ei lucreaza cu animalele si isi castiga traiul cu ajutorul acestora. Totodata, multi ii acuza pe medicii veterinari ca i-au obligat sa predea caii firmei din Satu Mare, ramanand astfel si fara animale si fara bani.