Firma Somes Dej a fost sanctionata cu 50 de milioane de lei vechi numai anul acesta, deoarece polueaza aerul din localitatea in care isi desfasoara activitatea.

Populatia din zona a sesizat autoritatile publice locale si judetene asupra acestui fapt, motiv pentru care Agentia de Mediu a hotarat impreuna cu reprezentanti ai Prefecturii Cluj monitorizarea noxelor legate de fiecare proces tehnologic al firmei.

Aceasta monitorizare se va face pe durata a 10 zile, perioada in urma careia va avea loc o noua intalnire pentru a se analiza ce alte masuri se pot lua, asa incat fabrica sa nu fie inchisa. Precizam ca Somes Dej trebuie sa faca investitii de 30 de milioane de euro in modernizarea fabricii, masura care ar avea ca efect si eliminarea poluarii.

Cel mai probabil si acest aspect a concurat la faptul ca proprietarul combinatului, :tefan Vuza, este hotarat sa renunte la societatea dejeana sau sa coopteze in "afacere" un actionar capabil sa continue investitiile asumate prin contractul de privatizare.

Subprefectul Clujului, Calin Platon, s-a intalnit in urma cu doua zile cu reprezentanti ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca, ai Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj, ai Garzii Nationale de Mediu si cu reprezentantii firmei Somes Dej.

In cadrul intalnirii, s-a analizat stadiul emiterii autorizatiei integrate de mediu si monitorizarea factorilor de mediu, aer, apa, sol pentru firma din Dej pe ultimele 90 de zile. Agentia de Mediu a pus la dispozitia societatii Somes Dej un aparat de monitorizare.

Acesta va functiona 24 de ore din 24, timp de 10 zile, urmand sa efectueze masuratori de noxe legate de fiecare proces tehnologic, in conditiile de functionare la parametri normali a combinatului, pentru a se vedea impactul activitatii industriale asupra poluarii aerului.

La finalul acestei activitati de monitorizare se va organiza o noua intalnire pentru formularea concluziilor necesare optimizarii fluxului tehnologic, pentru a se reduce impactul asupra mediului in zona Dej. La nivel regional sunt 78 de firme care au nevoie de instalatii moderne, adaptate normelor Uniunii Europene.

Dintre acestea, 59 trebuie sa incheie procesul de autorizare pana la 31 decembire 2006 si 19 firme au o perioada de tranzitie pana in 2015. La Cluj dintr-un total de 20 de firme care au nevoie de instalatii speciale, 13 trebuie sa fie avizate pana la sfarsitul acestui an, iar 7 beneficiaza de o perioada de tranzitie.

Firma Somes Dej a intrat in procesul de autorizare a mediului si are un plan de actiune pe 10 ani agreat de Uniunea Europeana. Pana in 2015 trebuie sa investeasca 30 de milioane de euro in instalatii moderne. In acest an, Somes Dej ar trebui sa investeasca 1,4 milioane de euro intr-un filtru de aer si un milion de euro intr-o instalatie de presa si intr-un filtru de spalare a celulozei.

De asemenea, alte 4 milioane de euro sunt necesare pentru o instalatie de ventilatie si pentru una care sa reduca consumul de energie. Cu toate ca, asa cum se stie, societatea are foarte mari probleme, :tefan Vuza, proprietarul societatii, dovedindu-si incompetenta in a redresa Somes-Dej, si directorul combinatului, Adrian Itu, dau asigurari ca lucrurile merg bine.

"Exista finantare de la Banca Transilvania si de la BCR pe 10 ani de zile si aceste costuri sunt infime comparativ cu banii de care ar fi vorba, daca s-ar face un combinat nou", a sustinut Itu.

Peste zece zile, conducerea Somes-Dej se va intalni cu prefectul Alin Tise si cu reprezentanti ai Agentiei de Mediu pentru a vedea ce masuri se impun pentru imbunatatirea situatiei din zona privind poluarea aerului.