Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a anuntat ieri ca va face un top al spagilor care se practica in campusurile universitare, dupa ce se va incheia cazarea in camine, potrivit NewsIn.

Reprezentantii UNSR au declarat ca sumele care se platesc pentru un loc sau o camera de camin difera de la centru universitar la altul, dar nu sunt mai mici de 150 de euro. Studentii vor sa se asigure, prin infiintarea unui DNA studentesc, ca impartirea locurilor se va face in asa fel incat acestea sa fie ocupate de cei care merita, dupa un regulament care sa nu dezavantajeze pe nimeni.

Din 15 septembrie, UNSR va infiinta o "celula de criza" in Regie, unde se vor primi sesizarile studentilor legate de neregulile de la cazare. In ceea ce priveste spaga practicata la examene, sumele variaza de la 30 de lei la 300 de euro, apreciaza reprezentantii UNSR. Studentii straini platesc cel mai mult, mai ales la Medicina, unde pentru a lua un examen, acestia dau mii de euro.

"Unii studenti dau mai mult, altii mai putin, in functie de examen si in functie de cat pot", a declarat joi Florentin Gust, presedintele UNSR. O alta forma de ilegalitate care ii nemultumeste pe studenti este ca anumiti profesori dau cu un punct sau doua in plus la examen, daca studentii cumpara cartile scrise de acestia.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, impreuna cu Ecaterina Andronescu, din partea Consiliului National al Rectorilor, si Florin Gust, presedintele UNSR, au semnat ieri un protocol legat de implementarea proiectului "DNA Studentesc".

Scopul proiectului este de a infiinta o structura de cooperare civic - institutionala, ce va cuprinde comisii la nivel local si o comisie centrala ce vor avea ca scop stoparea abuzurilor si faptelor de coruptie din sistemul universitar romanesc.

Mihail Hardau a declarat ca apreciaza activitatea si initiativa Uniunii Nationale a Studentilor din Romania si a promis ca ii va sustine in lupta impotriva coruptiei din sistemul universitar.