Dupa cateva luni in care a fentat puscaria, sotul deputatei Ionela Pop-Bruchental a ajuns in spatele gratiilor. Un divort pentru linistea familiei. Coriolan Pop-Bruchental a ramas singurul "tap ispasitor" al afacerii "Floriol". Finul ministrului de Interne va sta patru ani si jumatate la inchisoare. Miercuri seara, la numai cateva ore inainte dupa ce a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera pentru ca se sustragea de la executarea pedepsei de patru ani si jumatate de inchisoare, fostul sot al deputatei PD Bihor Ionela Pop-Bruchental si finul lui Vasile Blaga, ministrul de Interne, Coriolan Pop-Bruchental s-a prezentat la sediul IPJ Bihor.

El a fost condamnat definitiv in luna februarie a acestui an pentru contrabanda, evaziune fiscala si fals in inscrisuri oficiale. In perioada 1997-1998, Pop-Bruchental a introdus in tara, fara a achita taxele vamale, mai multe transporturi de ulei alimentar, folosindu-se de societatile unor cetateni arabi care parasisera deja Romania.

"Sa-si rezolve singur problemele!"

La finalul procesului, el a divortat de sotia sa, iar dupa condamnare a disparut de la domiciliul conjugal. Cautat de politistii oradeni pentru a fi retinut, afaceristul a cerut, prin avocatul sau, amanarea executarii pedepsei pentru a se ingriji de cei patru copii ai sai (dintre care doi dintr-o casnicie anterioara) si de socrul sau bolnav, solicitare care i-a fost aprobata.

Potrivit legii, Coriolan Pop-Bruchental era obligat sa se prezinte la Penitenciarul Oradea la sfarsitul termenului de doua luni, care expira la 29 august.

In ceea ce o priveste pe sotia sa, parlamentarul pedist si-a schimbat radical atitudinea fata de consortul ei pe parcursul ultimelor luni. Initial, ea a sustinut public nevinovatia sotului ei, afirmand chiar ca "ultima fila din acest dosar nu s-a scris inca", pentru ca acum sa isi nuanteze pozitia, sustinand ca fostul ei sot nu are decat sa isi rezolve de unul singur problemele.

Mai mult, potrivit doamnei Pop-Bruchental, tatal nu si-a vizitat copiii decat de doua ori in perioada scursa de la disparitia sa de la domiciliu si pana acum, ocazii cu care a fost sfatuit de fosta consoarta sa se predea autoritatilor pentru a-si executa pedeapsa.

Banuieli la adresa ministrului

Subiectul Pop-Bruchental a fost unul deosebit de delicat si in ceea ce il priveste pe ministrul de Interne, Vasile Blaga. Relatia de rudenie dintre acesta si familia Pop-Bruchental, al caror nas este Blaga, a facut ca pe marginea acestui caz sa se faca mai multe speculatii.

Pentru a combate zvonurile privind o posibila musamalizare a afacerilor ilegale ale finului sau, Vasile Blaga a declarat miercuri ca "domnul Bruchental-Pop trebuie sa raspunda in fata legii ca orice cetatean. Nu am intervenit si nu voi interveni niciodata pentru a-i asigura un tratament preferential din partea autoritatilor statului".

Politia este extrem de laconica in ceea ce priveste circumstantele in care s-a predat Coriolan Pop-Bruchental.

Intr-un comunicat remis redactiilor publicatiilor locale, IPJ Bihor informeaza doar ca acesta s-a prezentat din proprie initiativa la sediul Inspectoratului din Oradea in seara zilei de 30 august, in jurul orei 23.00, si ca, pana va fi depus la Penitenciarul Oradea pentru a-si ispasi pedeapsa, el ramane incarcerat in arestul IPJ.

Zeci de camioane lunar

Coriolan Pop-Bruchental, fost patron al discotecii Blue Land din Stei si al altor doua firme de comert, a fost condamnat, pe 22 februarie, la 4 ani si 6 luni de inchisoare. In interviurile acordate in presa locala, el sustinea ca ar fi fost victima celor care au vazut in el o "vaca de muls" intr-o perioada in care afacerile ii mergeau din plin.

Importurile sale de ulei "Floriol" din Ungaria, in jur de 100 de camioane lunar, ar fi atras atentia celor care voiau sa isi ia dreptul din afacerea steianului. Versiunea oficiala este departe insa de cea a lui Pop-Bruchental.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul Curtii de Apel din Oradea se afirma ca pentru o parte dintre aceste tranzactii el a folosit societati comerciale, Gilian 95 Impex SRL si Kermet 33 Ecim SRL, ale caror patroni parasisera deja Romania.

Consultant pentru problemele vamale l-a luat pe un vechi amic din copilarie, Ioan Ruje. Acesta a fost lucrator vamal o vreme, fiind dat afara in 1991 in urma unei condamnari pentru luare de mita, iar in business-ul prietenului sau avea rolul de a gasi comenzile si mijloacele de transport. Ca rasplata era partas la profitul realizat de Pop-Bruchental.

Cu stampile false

Marea lor greseala a fost ca s-au lacomit. Pentru a incasa cat mai multi bani, cei doi afaceristi au decis sa eludeze taxele de import si si-au confectionat stampile false cu antetul "Vama Romana", pentru a demonstra ca s-au achitat de obligatiile financiare vamale.

Din nefericire pentru ei, falsul a fost descoperit la un control de rutina, iar Coriolan Po-Bruchental a fost arestat in anul 1998. Doar 11 zile a stat in spatele gratiilor, desi procesul, in care inculpati au fost, alaturi de Ioan Ruje, si patroana firmei de transport cu care s-a facut importul, dar si soferii celor doua camioane, a durat mai bine de doi ani.

Sentinta din 2001 a Judecatoriei Oradea, confirmata de Tribunalul Bihor, favorabila inculpatilor, a fost casata de Curtea de Apel Oradea, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

In fine, dupa alti cinci ani, in februarie 2006, Curtea de Apel Pitesti, unde a fost stramutata cauza, a dat sentinta definitiva in acest caz, prin care Coriolan Pop-Bruchental si Ioan Ruje erau condamnati la inchisoare. Primul la patru ani si jumatate, iar al doilea la trei ani si zece luni.

Pentru ca intre timp infractiunile minore ale celorlalti trei protagonisti ai dosarului fusesera prescrise, iar prietenul sau Ruje se stabilise impreuna cu familia in Austria, Pop-Bruchental a ramas singurul "actor" al afacerii "Floriol" care sa suporte rigorile legii.

O povara pentru familie

Scandalul in care a fost implicat sotul ei a fost resimtit din plin de actualul deputat Ionela Pop-Bruchental.

Insurubata, in conditii de care gurile rele spun ca ar fi responsabil Vasile Blaga, pe o pozitie eligibila de pe lista candidatilor pentru Camera Deputatilor a PD Bihor, in anul 2004, in locul lui Octavian Bot, fina a trebuit sa dea socoteala public pentru ilegalitatile comise de partenerul ei de viata chiar in campania electorala.

Divortul, survenit ceva mai tarziu, a fost multa vreme banuit a fi doar o miscare abila care urma sa-i scoata din umbra acuzatiilor atat pe ea cat si pe nasul ajuns intre timp "mare", adica ministru de Interne.

Argumentele celor care sustineau aceasta ipoteza erau clare, deputatul acoperindu-l o vreme pe sotul ei, disparut din fata celor care il cautau pentru a-l duce la inchisoare, si motivandu-i absenta prin faptul ca ar fi undeva, la o clinica de oncologie, cu o ruda muribunda. Recentele declaratii ale aceleiasi persoane demonstreaza ca lucrurile nu au stat tocmai asa.

Legaturile de rudenie ale lui Coriolan Pop-Bruchental cu cei doi demnitari au fost si motivele cu care acest caz a fost privit cu maxima suspiciune de catre mass-media.

Chiar daca putini au fost cei care au avut curajul sa faca acuze directe privind eventualele interventii ale ministrului in favoarea finului sau, aproape toata suflarea ziaristica a fost convinsa ca afaceristul bihorean va disparea si nu va ajunge niciodata la inchisoare.

Cu atat mai mare a fost surpriza cand acesta s-a predat, tocmai intr-un moment in care, din exces de zel sau din confuzie, multi dintre gazetari titrau ca Pop-Bruchental este dat in urmarire generala. In realitate, pana miercuri dupa-amiaza, acesta era dat doar in urmarire locala si in consemn la frontiera.