Exista, insa, si sansa ca toate nemultumirile sa ia sfarsit, in functie de un nou proiect de HCL, pe care trebuie sa-l intocmeasca arhitectii Primariei.

Sedinta de Consiliu Local (CL) din 29 august a aratat ca modul in care se pot construi locuinte colective mici nu este definitivat.

Daca sedinta din 21 iulie a bagat spaima in unii oameni de afaceri ca nu mai pot face profit maxim cu ajutorul locuintelor colective mici de sase apartamente, referatul pentru modificarea HCL 576 inaintat CL de catre Directiei de Urbanism aduce reglementari favorabile samsarilor de blocuri.

Mai ales ca modificarea hotararii din 21 iulie a fost aprobata de consilierii locali, avand caracter tranzitoriu. Dar ce contine noua hotarare introdusa in sedinta CL la capitolul diverse? Aceasta defineste notiunea de locuinte colective mici in zonele din oras marcate pe hartile de specialitate cu simbolul L3c, denumite zone de extindere a intravilanului.

Pe suprafata acestor unitati teritoriale (vezi imaginile alaturate), conform propunerii Directiei de Urbanism se pastreaza numarul de sase apartamente.

Reamintim ca numarul apartamentelor din locuintele colective mici s-a redus, pentru restul orasului, din data de 21 iulie, la doar trei apartamente, ca urmare a propunerii consilierilor locali liberali, tocmai pentru ca proprietarii din zonele de case sa nu se trezeasca cu blocuri in curte.

Numarul de maxim trei familii intr-un imobil alaturat unei case este acceptabil pentru proprietarul acesteia, care si-a platit cu bani grei intimitatea. Deoarece construirea de blocuri langa case este interzisa, locuintele colective mici cu sase apartamente le dadeau sansa micilor intreprinzatori sa primeasca autorizatie de construire in astfel de zone, dupa ce cumparau o casa veche sau o curte.

Apoi, cu o mansarda, cu un subsol mascat si un demisol, se puteau acoperi un bloc de patru etaje din care se obtin profituri foarte bune.

Se asteapta un proiect complet, dar mai ales corect

Definirea locuintelor colective mici a nascut discutii aprinse la ultima sedinta a consilierilor locali. Unii dintre ei au propus reducerea inaltimii celor din zonele L3c.

Consilierul PNL, Tudor Puscas, a facut o observatie interesanta, anume ca nu este logic sa se reduca inaltimea locuintelor colective cu sase apartamente, din moment ce in cazul celor cu trei - conform HCL 576 din 21 iulie - nu s-a modificat absolut nimic, in afara de numarul apartamentelor, avand tot regim de inaltime maxim de P+2E. Inaltimea a ramas aceeasi.

Nu i-am ajutat cu nimic pe vecini, a spus Puscas. Acesta sustine mentinerea numarului maxim de sase apartamente intr-o locuinta colectiva mica in zonele L3c pe motiv ca acestea sunt zonele rezidentiale noi, care nu si-au definit formatul, si pentru a da o sansa si celor care nu au apucat sa se mute intr-o astfel de constructie.

Dar Puscas recunoaste ca pe viitor s-ar putea sa-si schimbe parerea. Consilierii locali, vazand ca nu ajung la un numitor comun, au votat completarea hotararii 576, insa au cerut Directiei de Urbanism sa realizeze un proiect complet, la unison in vederea emiterii unei hotarari de CL care sa ramana definitiva.

Ciudat este de ce Directia de Urbanism nu a stabilit regimul unitatilor teritoriale L3c de cand s-a realizat proiectul hotararii din 21 iulie, in care nu scrie nicaieri denumirea L3c.

Cu toate acestea, in HCL din 29 august se mentioneaza, la articolul 3, ca documentatiile privind locuintele colective mici din zonele L3c, inregistrate pana la data de 22 august, se vor analiza, in mod tranzitoriu, conform HCL 576 din 21 iulie nemodificata.