Anuntatul concurs pentru ocuparea postului de manager la Muzeul de Istorie din Sighisoara, stabilit a se desfasura pe 30 august, se amana. Si aceasta pentru ca Adriana Antihi, actuala directoare, a dat in judecata municiplitatea -adica institutia a carei angajata este- chemand-o in contencios administrativ fiinca nu recunoaste temeiul legal de organizare al acestuia.

Pe de alta parte, primarul municipiului, Ioan Dorin Danesan, a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, ca datoria lui este sa respecte legea, altfel cat se poate de clara si explicita pentru acest subiect.

Potrivit Ordonantei guvernamentale nr. 26 din 14 iulie 2005, aprobata si modificata prin Legea nr. 114 din 04 Mai 2006, angajarea directorilor la institutiile publice de cultura se face numai prin contract de management, pe baza unui concurs de proiecte de management (art.1, alin, 1), elaborate pentru o perioada de minimum 3 si maximum 5 ani (art. 3, alin.1).

Este adevarat, directorilor aflati in functie la data de intrare in vigoare a Legii 114/2006, le era ingaduit, intr-un termen de gratie stabilit de ordonatorul principal de credite -in cazul de fata primaria municipala- depunerea in continuare, fara concurs dar in conditiile unei riguroase examinari, a unui nou proiect de administrare institutionala (de management cu alte cuvinte), insa si acesta gandit pentru cel putin 3 ani.

Cum actuala directoare a muzeului local de istorie mai are un an si cateva luni pana la iesire in pensie, domnia sa -fie ca vrea fie ca nu- se afla in afara competitiei.

Mai mult chiar, pentru a fi sigura cu nu paseste cu o virgula in afara legii, municipalitatea a cerut lamuriri suplimentare de la institutia „paterna” a muzeului local, adica de la Ministerul Culturii si Cultelor, raspunsul justificand inca odata normalitatea si legalitatea concursului de manageriat.

Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, primaria a fost informata ca un contract de management pentru o institutie publica de cultura nu poate fi mai mic de 3 ani, iar in cazul in care un director in functie are, de la intrarea in vigoare a actelor normative, mai putin de trei ani pana la iesirea la pensie, contractul sau de management expira de drept.

Cu alte cuvinte postul este automat vacantat, consecinta fireasca fiind... concursul.

Inainte de a fi amanat, in conditiile si in graficul impus de primarie, a fost depus un singur proiect de management. Validarea acestuia se va hotara, probabil, doar dupa ce justitia va decide daca directoarea actuala va putea incheia un contract pe trei ani, valabil pana... in toamna lui 2007.